Το «Ηθο[ποιείν]» είναι μια ανθολογία που συγκροτούν τα ποιήματα είκοσι Ελλήνων ηθοποιών. Ηθοποιοί που είτε έχουν φύγει από τη ζωή (Αιμίλιος Βεάκης, Κώστας Μουσούρης, Τζαβαλάς Καρούσος, Κάρολος Κουν, Θάνος Κωτσόπουλος, Τιτίκα Νικηφοράκη, Μίμης Φωτόπουλος, Μήτσος Λυγίζος, Γιώργος Μετσόλης, Αλέξανδρος Φερέντης, Χρήστος Ε. Κατσιγιάννης, Ιάκωβος Ψαρράς, Κατερίνα Γώγου, Δημήτρης Ποταμίτης), είτε ζουν και συνεχίζουν την από σκηνής δημιουργία τους (Χρήστος Ν. Βαλαβανίδης, Πάνος Κυπαρίσσης, Δημήτρης Καταλειφός, Περικλής Μουστάκης, Γιώργος Ζιόβας, Δημήτρης Τάρλοου), έχουν σχηματίσει ήδη μια πολύτιμη παρακαταθήκη με τα ποιητικά τους επιτεύγματα. Μια επιλογή από τα επιτεύγματα αυτά θα διαβάσουν οι ίδιοι οι δημιουργοί τους, ενώ τα ποιήματα των πεθαμένων ηθοποιών θα διαβάσουν οι συνάδελφοί τους Ρένη Πιτακή, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Μαριέτα Σγουρδέου, Σμαράγδα Σμυρναίου, Μαρία Ζορμπά, Άννα Αδριανού, Λουκία Μιχαλοπούλου, Νίκος Διαμαντής και Μάνος Καρατζογιάννης. Την ανθολογία θα παρουσιάσουν οι ποιητές Βαγγέλης Χρόνης και Γιώργος Χρονάς στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Σταθμός στις 20 Μαρτίου, ημέρα Τετάρτη, στις 21.00.

…Ενώ το θέατρο αποσκοπώντας, όσον αφορά την επίδοση των ηθοποιών σε ένα βραχυπρόθεσμο «παρόν», η ποίηση χρειάζεται πάντα την προοπτική ενός μακρινού ορίζοντα προκειμένου να επιβεβαιωθεί η κατίσχυσή της. Επομένως οι ηθοποιοί που έχουν γράψει ή ονειρεύονται να γράψουν ποιήματα, θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως αντιπροσωπευτικοί μιας διάθεσης, που τους χαρακτηρίζει στο σύνολό τους, να ισορροπήσουν το εφήμερο μιας τέχνης, όπως η θεατρική, με την «αιωνιότητα» μιας τέχνης όπως η ποίηση. Κάτι περισσότερο: το χαώδες που συνυπάρχει με τις αλλεπάλληλες μεταμορφώσεις που απαιτούν τελείως διαφορετικοί ανάμεσά τους θεατρικοί ρόλοι να οικονομηθεί ή να τιθασευθεί, να νοηματιστεί ή να εκβάλει σε κάτι ελέγξιμο και συμπαγές χάρη σε μία τέχνη όπως η ποίηση με τον ομολογημένο στόχο της «εν το παν» (από το επίμετρο του ανθολόγου Θανάση Θ. Νιάρχου).

Ο Θανάσης Θ. Νιάρχος γεννήθηκε στο Βόλο. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Γαλλική Φιλολογία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Μαθητής Γυμνασίου άρχισε να γράφει στη «Θεσσαλία» του Βόλου. Συνεργάτης της εφημερίδας «Τα Νέα». Έχει δύο βαφτιστήρια, το Βασίλη και το Θοδωρή.