Μετά από τρία χρόνια ταξιδιών και εμφανίσεων σε πόλεις τις Ευρώπης, η Ηρώ επιστρέφει στην Αθήνα για να κάνει μια νέα “αρχή” με την παράσταση “I’ m a fool to want you”, η οποία περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα πολυσυλλεκτικό «φτιαγμένο για τον έρωτα». 

Ύστερα από την επιτυχημένη γιορτή συναντήσεων του Μαρτίου, η πολυτάλαντη Artista ανεβαίνει και πάλι στη σκηνή του Half Note με το πιάνο της και υποδέχεται τις νέες της καλεσμένες: Ιωάννα Παππά, Μελίνα Τανάγρη, Ελεωνόρα Ζουγανέλη και Κατερίνα Πολέμη. «Όλες οι καλεσμένες είναι γυναίκες με διαφορετική οπτική για την τέχνη αλλά με μια κοινή αισθητική ως προς τον στόχο: είναι αληθινές, είναι άμεσες, είναι ευφυείς, έχουν πείσμα μπροστά σε κάθε εμπόδιο και κυρίως πιστεύουν όλες στην τέχνη που επέλεξαν να υπηρετήσουν πιστά», θα πει στην συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Έχοντας συμπληρώσει πάνω από 30 χρόνια παρουσίας, η ίδια νιώθει πολύ τυχερή αλλά και πολύ θαρραλέα που διάλεξε να ασχοληθεί με την μουσική, “το σπουδαιότερο επίτευγμα της ανθρώπινης υπόστασης”, και είναι έτοιμη να μοιραστεί ξανά με το αγαπημένο της κοινό εικόνες, ήχους, εμπειρίες και συναισθήματα.


– Αμέσως μετά το Πάσχα, επιστρέφετε στη σκηνή του Half Note με το “I’ m a fool to want you”. Πώς γεννήθηκε η ιδέα γι’ αυτήν την επιτυχημένη παράσταση;

Πάνε περίπου τρία χρόνια από την τελευταία μου εμφάνιση στην Αθήνα. Έκανα πολλές συναυλίες στο εξωτερικό σε όλη την Ευρώπη. Ήθελα λοιπόν να εγκαινιάσω κατά κάποιο τρόπο μια νέα “αρχή” και το Half Note είναι ένας χώρος όπου θα μπορούσε να φιλοξενήσει μια τέτοια ιδέα. Με την Όλγα Λασκαράτου που έχει κάνει την επιμέλεια του προγράμματος σκεφτήκαμε να απεικονίσουμε όλα αυτά τα ταξίδια σε ένα πρόγραμμα πολυσυλλεκτικό, όσο και οι εμπειρίες που έζησα αυτά τα χρόνια. Ένα πρόγραμμα φτιαγμένο για τον έρωτα όπως αυτός “μπαίνει” στις ζωές μας με όλους τους τρόπους. Ο έρωτας για τη ζωή, για τη δημιουργία, ο έρωτας για τον σκοπό, για τον πόθο για το χθες και για το αύριο. Ο έρωτας για τον εαυτό μας, αλλά και για όλους τους ανθρώπους που είχαμε ή δεν είχαμε… ο έρωτας σαν σε αναπόσπαστη συνύπαρξη με τη ζωή.

Και πράγματι, το αποτέλεσμα ήταν πολύ επιτυχημένο. Όμως αυτό που θέλω να πω είναι ότι η αγάπη και η προσμονή των ακροατών, των ανθρώπων που με αγαπούν και με στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια, ήταν σχεδόν συγκινητική και απρόσμενα ενθουσιώδης. Είμαι πολύ χαρούμενη γι’αυτό.

– Πείτε μας λίγα λόγια για τις νέες καλεσμένες που θα σας συνοδεύουν τον Απρίλιο. Τί να περιμένουμε σε αυτές τις τέσσερις «πειραματικές» live εμφανίσεις;

Ίσως και να μην είναι τόσο πειραματικό αυτό που συνέβη τον Μάρτιο  με τη Λένα Παπαληγούρα, τη Μαρία Παπαγεωργίου και τη Γιώτα Νεγκα και αυτό που θα συμβεί με τις επόμενες κυρίες: Ιωάννα Παππά, Μελίνα Τανάγρη, Ελεωνόρα Ζουγανέλη και Κατερίνα Πολέμη.

Στο ένστικτο δεν υπάρχει πειραματισμός, υπάρχει συναίσθημα και βαθιά γνώση της “αλήθειας”, αυτής που δεν φαίνεται… Όλες οι καλεσμένες είναι γυναίκες με διαφορετική οπτική για την τέχνη αλλά με μια κοινή αισθητική ως προς τον στόχο: είναι αληθινές, είναι άμεσες, είναι ευφυείς, έχουν πείσμα μπροστά σε κάθε εμπόδιο και κυρίως πιστεύουν όλες στην τέχνη που επέλεξαν να υπηρετήσουν πιστά. Αυτό μας συνδέει όλες και αυτό δεν είναι πειραματισμός, είναι “αλήθεια”.

– Τα ταξίδια σε διάφορους προορισμούς αλλά και οι εμπειρίες από τις «συναντήσεις» με διαφορετικούς ανθρώπους, πιστεύετε ότι είναι απαραίτητα στοιχεία για την εξέλιξη ενός καλλιτέχνη;

Μα φυσικά. Χωρίς τα ταξίδια και τη γνωριμία με άλλους πολιτισμούς συναφείς μεν στην εικόνα, πολύ διαφορετικούς δε στην ουσία τους, νομίζω ότι παραμένουμε απλώς προσκολλημένοι σε ιδέες και απόψεις για την τέχνη και για τη ζωή, φοβούμενοι  το γεγονός ότι ο κόσμος αλλάζει. Όχι πάντα για καλό και όχι πάντα για κακό. Απλά είναι αναπόφευκτο να αλλάζει. Όσο πιο κοντά λοιπόν είσαι στις αλλαγές, τόσο πιο “ανοικτός” νους γίνεσαι.

– Με ποιους άλλους καλλιτέχνες θα θέλατε να συνυπάρξετε επί σκηνής στο μέλλον;

Δεν υπάρχει πιο μαγική στιγμή από αυτή που συνυπάρχεις και συνομιλείς μουσικά με άλλους καλλιτέχνες. Είναι υπέροχο γιατί μαθαίνεις πάρα πολλά και συνειδητοποιείς πόσο διαφορετικά αντιλαμβάνεται ο καθένας μας τη μουσική. Γι’ αυτό και δεν πίστεψα και δεν πιστεύω στους ανταγωνισμούς. Είμαστε τόσο διαφορετικοί μεταξύ μας που δεν υπάρχει κανένας λόγος σύγκρισης. Το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι ένα μαγικό πάντρεμα δυο απόψεων, δυο ερμηνειών του ίδιου μουσικού κειμένου.

Θα μπορούσα να τραγουδήσω με όλους τους καλλιτέχνες, με πολλή  χαρά και χωρίς καμιά ενοχή ή προκατάληψη.

– Από το ξεκίνημα της μουσικής σας πορείας μέχρι σήμερα, τί θα λέγατε ότι έχει αλλάξει περισσότερο για εσάς, σε καλλιτεχνικό επίπεδο;

Η μουσική είναι για μένα το σπουδαιότερο επίτευγμα της ανθρώπινης υπόστασης και γενικότερα η τέχνη. Αφού λοιπόν μπορώ να την υπηρετώ γνωρίζοντας το μέγεθός της κι έχοντας επίγνωση της μηδαμινότητάς μου μπροστά της, θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό αλλά και πολύ θαρραλέο που διάλεξα αυτό στη ζωή μου. Όσο για την εξέλιξη μέσα στο χρόνο, αυτή προϋποθέτει καθημερινή μελέτη και ανοικτά αυτιά σε κάθε τι νέο. Και κυρίως δεν επιτρέπεται να επαναπαύεσαι στις “δάφνες” που τυχαία κέρδισες. Γιατί η επιτυχία είναι και τύχη. Η γνώση όμως και η διαχρονικότητα ενός καλλιτέχνη είναι η “αθανασία του”…

– Ποιες είναι οι σκέψεις σας για την «Artista»; Τί συνδέει αυτά τα δεκαπέντε τραγούδια που συνθέτουν την τελευταία σας δισκογραφική δουλειά;

Ήθελα πολύ να κάνω ένα δίσκο με τραγούδια που έχω αγαπήσει ελληνικά και ξενόγλωσσα και να είναι αυτό η απεικόνιση των ζωντανών μου εμφανίσεων. Είμαι πιανίστα που τραγουδώ και γράφω μουσική. Η Αrtista είναι ακριβώς αυτό. Παράλληλα, εδώ είμαι απενοχοποιημενη από τον “συνθετικό” μου ρόλο, καθώς τραγουδάω τραγούδια άλλων συνθετών και ερμηνεύω, με το δικό μου συναίσθημα και τη δική μου αντίληψη, τους στίχους πολύ μεγάλων στιχουργών.

– Μετά τις εμφανίσεις στο Half Note υπάρχουν σχέδια για το φετινό καλοκαίρι τα οποία μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας;

Κάνω κάποιες συζητήσεις αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πω κάτι. Όμως ναι, είναι στις προθέσεις μου να τραγουδήσω το καλοκαίρι. Ούτως ή άλλως έχω κάποιες συναυλίες στο εξωτερικό τον Μάιο και τον Ιούνιο και μετά από Σεπτέμβρη πάλι.

– Αν σας ζητούσα να συμπυκνώσετε μέσα σε λίγες φράσεις τι σημαίνει για σας προσωπικά η μουσική, ποιες θα ήταν αυτές;

Όσο “χαζή” κι αν νιώθω για την επιμονή μου, για την εμμονή μου θα τολμούσα να πω, να αγαπάω τη μουσική, τίποτα δεν μπορεί να με κάνει να νιώθω πιο γεμάτη και πιο σίγουρη, πιο δυνατή και πιο εξαρτημένη παράλληλα από τις νότες… που ταξιδεύουν μέσα στην αιωνιότητα και περνούν αδιάβλητες και αδιάφθορες από τη μικρότητα και την ασημαντότητά μας. Αγαπάω τις ερμηνείες ανθρώπων που πόνεσαν, αγάπησαν, πόθησαν, εξαπατήθηκαν. Τους στίχους και την ποίηση που έγινε τραγούδι κι εναρμονίστηκε με το σύμπαν για πάντα… τις συνθέσεις υπέροχων μουσικών… γιατί η μουσική γι’ αυτό γεννήθηκε. Για να εναρμονιστούμε με το σύμπαν.

– Και η αγάπη, τί ρόλο παίζει στη ζωή σας;

“I’m a fool to want you”. Αλλά… αμετανόητη. Πως αλλιώς ορίζεται η αγάπη;

Για το τέλος, να πω ξανά ότι το πρόγραμμα επιμελείται η Όλγα Λασκαράτου και παίζει μαζί μου ακορντεόν ο Θανάσης Κελεπούρης, συνεργάτες μου και οι δύο, χρόνια, και καλοί μου φίλοι.


Διαβάστε επίσης:

Η Ηρώ τον Απρίλιο ξανά στο Half Note | Παραστάσεις: Τρίτη 17/4, Τετάρτη 18/4, Παρασκευή 20/4, Σάββατο 21/4