Το Totoro είναι ένας χαρακτήρας που δημιουργήθηκε από το Studio Ghibli, ο οποίος είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους μικρούς λάτρεις των κινουμένων σχεδίων στην Ιαπωνία. Η πιο εμβληματική εικόνα του μαγικού πλάσματος με το λαμπερό χαμόγελο είναι εκείνη που περιμένει ένα ασυνήθιστο λεωφορείο στη βροχή. Η μαγεία αυτής της σκηνής (που εμφανίζεται στην ταινία My Neighbor Totoro του 1988) ήταν μια σπίθα νοσταλγίας, φαντασίας και έμπνευσης για δημιουργία. Έτσι, ένα ζευγάρι -γιαγιάς και παππού- στην πόλη Takaharu, στο Miyazaki της Ιαπωνίας, θέλοντας να κάνει τα εγγόνια τους να χαρούν, αποφάσισε να αναδημιουργήσει τη μαγεία της ταινίας σχεδιάζοντας ένα αντίγραφο του εμβληματικού και αγαπητού από όλες τις ηλικίες, Totoro.

Το έργο ήταν χειροποίητο και έδειξε την εξαιρετική ικανότητα του ζευγαριού στην ξυλουργική και την άψογη προσοχή τους στη λεπτομέρεια. Χρησιμοποιώντας μερικές παραδοσιακές τεχνικές όπως σοβάτισμα, κατασκευάστηκε πρώτα το πλαίσιο που μοιάζει με βαρέλι για το μελλοντικό άγαλμα. Ακολούθησαν στρώματα σκυροδέματος και μια χρονοβόρα αλλά με «συναισθηματική αίγλη» διαδικασία γλυπτικής. Στη συνέχεια προστέθηκαν τούβλα για να βοηθήσουν στη δημιουργία του πλαισίου του μαγικού γκρίζου θηρίου. Ακόμα περισσότερο σκυρόδεμα ήταν στρωμένο και με απεριόριστη προσοχή στην γλυπτική, άρχισαν να αναδύονται τα αξιομνημόνευτα, τολμηρά μάτια και μουστάκια. Το ζευγάρι ολοκλήρωσε το έργο του, δημιουργώντας ένα μονοπάτι από τούβλα και χαλίκια στο έδαφος, γύρω από τη δομή και τοποθέτησε την εικονική πινακίδα στάσης λεωφορείου.

Το άγαλμα δεν ήταν μόνο ένα μεγάλο δώρο έκπληξη για τα εγγόνια του ζευγαριού, αλλά αυτή τη στιγμή προσελκύει τους λάτρεις του Totoro από όλη την πόλη. Το ζευγάρι παρέχει επίσης την κόκκινη ομπρέλα της ταινίας για κάθε επισκέπτη και λάτρη των selfie φωτογραφιών. Χάρη στην αγάπη και το όραμα αυτού του ηλικιωμένου ζευγαριού, οι νέοι αλλά και οι μακροχρόνιοι οπαδοί του Totoro, βρήκαν την αγαπημένη τους στάση, γεμάτη νοσταλγία και συγκίνηση.