Η ατομική έκθεση του Ηλία Χαραλαμπάκη έχει ως κεντρική φιγούρα στην ζωγραφική του τον μουσικό.

Ο Ηλίας Χαραλαμπάκης γράφει για την δουλειά του:

Στην ζωγραφική μου αναμιγνύω τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό με την αναπαραστατική ζωγραφική . Το κυρίως θέμα μου είναι ο μουσικός. Ο μουσικός για εμένα, είναι το σύμβολο ενός ανθρώπου, που επιδιώκει μέσω της τέχνης του να ξορκίσει τις δυνάμεις εκείνες που του εναντιώνονται στην καθημερινότητα του. Πολεμάει μαζί με τις αρχές του, τις ευαισθησίες του και τις αρετές του.

Οι δυνάμεις που του εναντιώνονται είναι αφηρημένες, αλλά υπαρκτές και δεν μπορεί να τις αποφύγει. Είναι δυνάμεις οι οποίες τον ορίζουν και τις οποίες δεν έχει κανένα άλλο τρόπο να τις τιθασεύσει, από το να τις εισπράξει ως επιρροές και να τις μετατρέψει σε μουσική, να τις μετατρέψει δηλαδή πάλι σε κάτι αφηρημένο, αλλά ωραίο αυτή τη φορά που να εκφράζει τον ίδιο το μουσικό ως ελεύθερο άνθρωπο!

Στην ζωγραφική μορφή των έργων μου έχω επηρεαστεί από τα εικαστικά στοιχεία που υπάρχουν στο αστικό τοπίο , όπως είναι οι χειρoνoμιακές φόρμες και τα αποτυπώματα των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων και εργασιών, καθώς και από τις φυσικές διαβρώσεις που παρατηρώ πάνω σε τοίχους, στους δρόμους, σε μεταλλικές κατασκευές , σε σήματα οδικής κυκλοφορίας, και στα γκράφιτι.

Όλα αυτά αποτελούν για εμένα την καθημερινή οπτική ποιητική του δρόμου. Με απασχολεί τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν μια λύτρωση και μια αυτoθεραπεία όταν παίζουν με τα στοιχεία της τέχνης. Και απαντώ ότι αν η ζωή αποδεικνύει κάθε μέρα ότι κινείται σε ένα επίπεδο που οι άνθρωποι δεν μπορούν να ελέγξουν, μετατρέποντας τους σε αντικείμενα, στην τέχνη δίνεται στον άνθρωπο η δυνατότητα να αποδείξει στον εαυτό του και στην κοινωνία ότι υπάρχει με έναν τρόπο προσωπικό, ότι είναι τελικά ένα υποκείμενο.

Θεωρώ ότι το τραγούδι, είναι η ποιο άμεση καλλιτεχνική απόδειξη της σύνθεσης μεταξύ αφηρημένου και αναπαράστασης. Αφηρημένη είναι η μουσική του τραγουδιού και παραστατικός ο στίχος. Θέλω τα ζωγραφικά μου έργα να είναι τραγούδια , μια τέχνη ανάμιξης του αφηρημένου με την αναπαράσταση.