Με μεγάλη χαρά σας προσκαλούμε στην πρώτη παρουσίαση για την νέα εκθεσιακή περίοδο στο χώρο πολιτισμού Tatiana Dimou | Artists, την ατομική έκθεση του Ηλία Βασιλού, με τίτλο “Sequences”.

Τα εγκαίνια της έκθεσης Sequences θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου , στις 19:00.

Sequences

«Το χρώμα είναι το πλήκτρο, το μάτι είναι το σφυρί. Η ψυχή είναι το πιάνο με τις πολλές χορδές. Ο καλλιτέχνης είναι το χέρι που κάνει μέσω του ενός ή του άλλου πλήκτρου την ανθρώπινη ψυχή να δονείται», υποστήριζε το 1912 ο συναισθητής ζωγράφος Βασίλι Καντίνσκυ στη θεωρία περί ενοποίησης των αισθήσεων και τη σύζευξη μεταξύ μουσικής και ζωγραφικής (Το πνευματικό στην τέχνη: Νεφέλη: 1981).

Στην άρχουσα ψηφιακή εποχή που διανύουμε μπορεί άραγε να γίνει λόγος για ενοποίηση των αισθήσεων στην αφηρημένη ζωγραφική; Στο έργο του Ηλία Βασιλού που παρουσιάζεται στην έκθεση Sequences εντοπίζονται νέες αναγνώσεις περί του ήχου του χρώματος. Η αυστηρότητα των γεωμετρικών μοτίβων που δημιουργούνται μέσα από πολλαπλά πλέγματα ως κατεξοχήν σύμβολα της λογικής σκέψης, απαλύνεται από μια πλημμυρίδα χρωματικών πεδίων, τα οποία εκφράζουν έντονα συναισθήματα και διακρίνονται από μια επαναλαμβανόμενη ρυθμικότητα, διατηρώντας έναν συνεχόμενο παλμό. Αρκεί να αναλογιστούμε τις παρτιτούρες της ηλεκτρονικής μουσικής και θα διακρίνουμε εδώ, αντίστοιχες κυματομορφές από σπρέι και ελαιοχρώματα να απλώνονται στον καμβά και στις ξύλινες κατασκευές. Ο στατικός χαρακτήρας του χρώματος αντιπαραβάλλεται με την κίνηση που προσδίδουν οι κυματοειδείς ή οι διαγώνιες γραμμές, με σκοπό να δημιουργήσουν μια οπτική αποτύπωση του ήχου. Οι κυματομορφές αυτές ενίοτε μοιάζει να ασφυκτιούν στο στενό πλαίσιο της ύλης και άλλοτε μοιάζει να συνεχίζονται στο διηνεκές ̇ σαν μαθηματικές ακολουθίες όπου το πλήθος των όρων της δομής τους ενδέχεται να είναι πεπερασμένο, ή αντίστοιχα να τείνει στο άπειρο. Μισοκλείνοντας τα μάτια ενδέχεται μεταξύ ζωγραφικής ψευδαίσθησης και πραγματικότητας να διακρίνουμε εντός της αναλογικής εικόνας ψηφιακά συστήματα όπως ο δυαδικός κώδικας στη γλώσσα των υπολογιστών, αποτελούμενος από το μηδέν και το ένα (0 και 1), ως αριθμητικά δεδομένα που συνιστούν μέρος του συνόλου. Η διάσπαση και η ανασυγκρότηση της δομής σε ένα όλον συνιστούν ίδιον τόσο της επαναληπτικής χειρονομιακής γραφής όσο και της καλλιτεχνικής πρακτικής που απαντάται στο συνολικότερο έργο του καλλιτέχνη, η οποία εδώ μέσω της σύζευξης ήχου και χρώματος υπερβαίνει τα όρια των αισθήσεων προς μια καθολική ερμηνεία του εικαστικού σύμπαντος.

Σοφία Χρυσαφοπούλου | Ιστορικός τέχνης, Κοινωνική ανθρωπολόγος

Ηλίας Βασιλός – Πληροφορίες για τον καλλιτέχνη

Ο Ηλίας Βασιλός είναι εικαστικός με έδρα την Αθήνα, γεννημένος το 1989 στην Πτολεμαΐδα. Σπούδασε ζωγραφική στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, του Α.Π.Θ και αποφοίτησε το 2014. Το έργο του αποτελείται από πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, εγκαταστάσεις, έργα μεικτής τεχνικής και τοιχογραφίες.

Παράλληλα με την ατομική του έκθεση, ο καλλιτέχνης συμμετέχει στο ArtWalk 8 | 8th Patras Street Art Festival στο πλαίσιο του οποίου θα δημιουργήσει ένα μεγάλης κλίμακας έργο στην πόλη.