Το πρωτοποριακό electronic jazz ντουέτο της βοκαλίστριας Αγγελικής Toυμπανάκη και του ντράμερ Ηλία Δουμάνη έρχεται για πρώτη φορά στο χώρο ΠΛΥΦΑ, την Παρασκευή 28 Απριλίου, προσκαλώντας ξεχωριστούς καλλιτέχνες σε μια διαμεσική παράσταση οπτικοακουστικής σύνθεσης και διάδρασης.

***

-Τι σας ώθησε στο να δημιουργήσετε το “Drums Voice Jazztronica Duet”;

Ηλίας Δουμάνης & Αγγελική Τουμπανάκη: Η δημιουργία ενός ντουέτου τυμπάνων φωνής είναι από μόνο του ένα δύσκολο εγχείρημα και αποτέλεσε εξαρχής στοίχημα και καλλιτεχνική αναμέτρηση και για τους δύο μας. 

Η.Δ.: Προσωπικά μελετώ και ασχολούμαι χρόνια με το συνδυασμό του drumming με την τεχνολογία είτε μέσα από τις συνθέσεις, το sound design και την μουσική επένδυση σε ντοκιμαντέρ, είτε μέσω της ενορχηστρωτικής μου πρότασης σε διάφορα projects. 

Α.Τ.: Με ενδιέφερε ανέκαθεν η αποκωδικοποίηση εννοιολογικά και βιωματικά της ανθρώπινης φωνής και η ανίχνευση ήχων μέσα από τον αυτοσχεδιασμό, την καλλιτεχνική έκφραση-δημιουργία και τη διεπιστημονική οδό. Ασχολούμαι από το 2006 με το live looping και την ενορχηστρωτική χαρτογράφηση των διαφορετικών φωνητικών ποιοτήτων της και μέσα στις συνθέσεις των  «Drums & Voice Jazztronica Duet» μου δίνεται ο αισθητικός χώρος να χρησιμοποιήσω υλικά όπως «extended» (εκτεταμένες) φωνητικές τεχνικές, παραδοσιακά μουσικά ιδιώματα και φωνήματα.  

Ηλίας Δουμάνης & Αγγελική Τουμπανάκη: Τον Φεβρουάριο του 2014, δημιουργήσαμε το ιδιαίτερο ηλεκτρονικό Jazz ντουέτο τυμπάνων – φωνής «Drums & Voice Jazztronica Duet».Το συγκεκριμένο project προέκυψε από την ανάγκη και των δύο μας να εξερευνήσουμε τις ηχητικές δυνατότητες και την προέκταση των όριων των οργάνων μας μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων & προγραμμάτων, ενός ειδικά σχεδιασμένου ηλεκτρονικού drums set και της live looping τεχνικής. Το συγκεκριμένο project απαιτεί ώρες πρόβας, μελέτης και έρευνας. Πειραματιστήκαμε με τον ήχο μας από την αρχή του project, γιατί  δεν είχαμε καμία αντίστοιχη μουσική αναφορά δηλαδή ένα παρόμοιο μουσικό σχήμα που να αποτελέσει και μια βάση έμπνευσης και μελέτης για το ντουέτο μας. Έτσι λοιπόν δημιουργήσαμε από το μηδέν ένα δικό μας χαρακτηριστικό ηχητικό στίγμα μεταβαίνοντας από το φυσικό ήχο της κρούσης και των βοκαλισμών, στην πολυμορφική διάσταση της ηλεκτρονικής μουσικής.

Στις συναυλίες μας παρουσιάζουμε κομμάτια της bebop, modal, hardbop jazz σκηνής και προσωπικές συνθέσεις. Μέσα από την στιχουργική θεματολογία  των πρωτότυπων κομματιών μας παραθέτουμε την προσωπική μας ανησυχία για τη σύγχρονη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα.

-Πώς θα χαρακτηρίζατε τον ήχο σας;

Ηλίας Δουμάνης & Αγγελική Τουμπανάκη: Ο θεατής παρακολουθεί το παράξενο ακρόαμα ενός Nu-Jazz ντουέτου Τυμπάνων Φωνής. Πολυεπίπεδo και πολυσημιακό με διακυμάνσεις   και αντιθέσεις   που προκαλούν ποικίλες συναισθηματικές εναλλαγές και σίγουρα όπως μας έχουν αναφέρει οι ακροατές μας δεν περιμένεις έναν τέτοιο πολυδιάστατο ήχο από ένα ντουέτο τυμπάνων φωνής. Συχνοτικές εκρήξεις, απόκοσμοι abstract ήχοι, extended βοκαλισμοί, πολυρυθμικά μοτίβα μεταπλάθονται σε λέξεις και εικόνες.

Το ηλεκτρονικό programming αποτελεί μέσον εναρμόνισης και ενορχήστρωσης και η real time δημιουργία λούπας δεν χρησιμοποιείται ως η μετρονομική μας βάση αλλά ως σημείο μέσα στη σύνθεση. Προσπαθούμε να διαχειριζόμαστε κάθε μέσο ισορροπημένα σε σωστές δόσεις και με την αισθητική που επιβάλλει το εκάστοτε jazz κομμάτι. Σε αυτό το επίπεδο υπάρχει δομή και προσχεδίαση, το υπόλοιπο μουσικό μέρος προκύπτει από την αυτοσχεδιαστική διάδραση.

Η ανάγκη μας είναι να παίξουμε μουσική, να εμπλακούμε βιωματικά με τις συνθέσεις μας, στοχεύοντας όχι σε μία επιτηδευμένη διαφορετικότητα, αλλά στη δημιουργία και στη χαρά μέσα από την αρμονία του ντουέτου.

-Η παράστασή σας στο χώρο ΠΛΥΦΑ δε θα προσφέρει μόνο ακουστικά ερεθίσματα. Τι είδους εμπειρία θέλετε να αποκομίσουν οι θεατές σας;

Ηλίας Δουμάνης & Αγγελική Τουμπανάκη: Από την αρχή του project θελήσαμε να ενισχύσουμε τη μελέτη μας μέσω της διαλεκτικής και συνθετικής σχέσης της μουσικής με τις παραστατικές/ οπτικοακουστικές τέχνες και τις εικαστική δημιουργία.

Έχουμε συνεργαστεί με το σκιτσογράφο Soloup (live drawing) συνθέτοντας την πρωτότυπη μελωδία «Big Bad Wolf» με αφορμή το Graphic novel του Soloup «Ο Συλλέκτης. Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο» και έχουμε συμπράξει με τον Λευτέρη Ανδριώτη (λύρα) Παντελή Στόικο (τρομπέτα), Βαγγέλη Παρασκευαΐδη (βιμπράφωνο), Δημήτρη Μπέλο (programmer at music industry).

Αυτή τη φορά έχουμε την χαρά να συνυπάρξουμε επί σκηνής με ξεχωριστούς καλλιτέχνες, τον jazz τρομπετίστα Δημήτρη Παπαδόπουλο και το φωτογράφο Γιώργο Βιτσαρόπουλο οι οποίοι καλούνται για να συνθέσουν, να αυτοσχεδιάσουν, και να παρουσιάσουν την δική τους αισθητική ανατύπωση στις έννοιες των κομματιών. Την επιμέλεια ήχου μας κάνει όπως πάντα ο Πασχάλης Κολέντσης και τους φωτισμούς έχει αναλάβει η Μαρία Βενετάκη.

Την Παρασκευή 28 Απριλίου στο χώρο ΠΛΥΦΑ, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να βιώσει μια διαμεσική παράσταση οπτικοακουστικής σύνθεσης το ψηφιακό ηχοσύμπαν και η μουσική αφήγηση τριών μουσικών θα συνυπάρχουν συντονισμένα με σκιές, χρώματα, κίνηση και video art προβολές. 

-Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τη σύμπραξή σας με τον Δημήτρη Παπαδόπουλο;

Ηλίας Δουμάνης & Αγγελική Τουμπανάκη: Ο Δημήτρης είναι εξαιρετικός τρομπετίστας συνθέτης και καθηγητής τρομπέτας που ξεχωρίζει στην εγχώρια jazz σκηνή με δεξιοτεχνικές ικανότητες, μουσικότητα και ευελιξία. Έχει την δυνατότητα  να κινείται με άνεση ανάμεσα στα διάφορα μουσικά ιδιώματα με σεβασμό, ευγένεια και ενορχηστρωτική πρόταση. Είναι φίλος χρόνια και έχει γράψει και στο πρωτότυπο κομμάτι μας με τίτλο Crying Lyllaby από τον επερχόμενο δίσκο μας. Είναι μεγάλη μας χαρά που θα συμπράξουμε και θα αυτοσχεδιάσουμε επί σκηνής μαζί του.

-Ποιο στοιχείο στις φωτογραφίες του Γιώργου Βιτσαρόπουλου ξεχωρίζετε, που θεωρείτε πως καθιστά τη δουλειά του συμβατή με την παράστασή σας;

Ηλίας Δουμάνης & Αγγελική Τουμπανάκη: Ο Γιώργος εκτός από διακεκριμένος φωτογράφος είναι και μουσικός. Έχει βαθιά αισθητική ανάγνωση στις έννοιες, απέριττη, λιτή και ουσιαστική, και οι οπτικοακουστικές του συνθέσεις έχουν πολυεπίπεδα και συντονίζονται απόλυτα με το nujazz ηχοσύμπαν μας. Τους ίδιους δύο χαρακτηρισμούς θα χρησιμοποιήσουμε και για τον αγαπημένο μας φίλο Γιώργο, έχει ευγένεια  σεβασμό στην ομάδα, ήρεμη ροή και ανοιχτή και δημιουργική σκέψη που χαίρεσαι την συνεργασία μαζί του.

-Υπάρχει κάποιο μελλοντικό σχέδιο που έχετε για το “Drums Voice Jazztronica Duet” που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας; 

Ηλίας Δουμάνης & Αγγελική Τουμπανάκη: Από το νέο χρόνο θα έχουμε στα χέρια μας το album των “Drums Voice Jazztronica Duet” και θα ταξιδέψουμε με αυτόν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε jazz και electronic festivals.

Info
Drums & Voice Jazztronica Duet
Ηλίας Δουμάνης – Αγγελική Τουμπανάκη
Παρασκευή 28 Απριλίου, ώρα 21.00
ΠΛΥΦΑ, Κορυτσάς 39, Αθήνα