Στην έκθεση παρουσιάζονται πάνω από 200 φωτογραφίες της Γκρασιέλα Ιτουρμπίδε, από τη δεκαετία του 1970 έως σήμερα· και μία σειρά έγχρωμων φωτογραφιών της που δημιούργησε ειδικά για την έκθεση. «Βασικά, νομίζω ότι για μένα η φωτογραφία είναι μια τελετουργία. Να πηγαίνω με τη μηχανή μου, να παρατηρώ, να αιχμαλωτίζω την πιο μυθική πλευρά του ανθρώπου και μετά να πηγαίνω μέσα στη σκοτεινιά, να εμφανίζω, να διαλέγω τον συμβολισμό…» υπογραμμίζει η Ιτουρμπίδε, η οποία για χάρη της έκθεσης άνοιξε το στούντιό της στο νούμερο 37 της οδού Calle Heliotropo στην Πόλη του Μεξικού. Ετοιμάζοντας την έκθεση, η 79χρονη σήμερα φωτογράφος παραχώρησε συνέντευξη στο Revista Ñ, το περιοδικό που συνοδεύει το κυριακάτικο φύλλο της Clarín, της μεγαλύτερης εφημερίδας της Αργεντινής.

Ενόψει της έκθεσης, τακτοποιούσε τα αρχεία της. «Θα κάνω μια έκθεση στο Fondation Cartier και μου ζήτησαν έγχρωμες φωτογραφίες, κάτι που δεν κάνω παρά μόνον κατόπιν παραγγελίας» είπε. «Πέτρες φωτογραφίζω αυτή την περίοδο, μαυρόασπρες φωτογραφίες και κάποιες άλλες έγχρωμες για το Fondation Cartier. Όμως, πια δεν φωτογραφίζω ανθρώπους, αυτό έχει τελειώσει… Έχω περάσει στα τοπία, στα πουλιά, στις πέτρες, στον πάγο» πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ | Φωτογραφία: “Nuestra Señora de las Iguanas (Our Lady of the Iguanas)” (1979). Credit: Graciela Iturbide/Courtesy Museum of Fine Arts Boston, Ανακτήθηκε από: CNN style