«Έχετε ακούσει, έχετε πιεί νερό απο μια καθαρή πηγή; Έτσι αισθάνεται, έτσι ερμηνεύει, τα ακούσματα της παράδοσής μας και της ελληνικής δημοτικής μουσικής με τη δυνατή φωνή της η Βασιλική Καρακώστα. Σαν μια καθαρή πηγή διαχρονικής έμπνευσης και δημιουργίας. Που έρχεται από τα βάθη της ιστορίας του λαού μας και του πολιτισμού μας. Όπως κάθε τι κλασικό, όπως κάθε τι που αντέχει στον χρόνο.»

Ένα κονσέρτο Eλληνικής Κλασικής Δημοτικής Μουσικής, όπως δεν την έχετε ξανακούσει ποτέ: η παραδοσιακή μας μουσική ενορχηστρωμένη με τον πυρήνα του συμφωνικού ήχου. Για φωνή και ορχήστρα εγχόρδων.

Ένα ταξίδι στην Ελλάδα, ένας μουσικός περίπατος στα μονοπάτια της Ελληνικής Δημοτικής Μουσικής, ένα κονσέρτο μέσα από τα μάτια της εξαιρετικής κι ευαίσθητης ερμηνεύτριας Βασιλικής Καρακώστα, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ο Πετρολούκας Χαλκιάς υπογράφει με την πνοή του το Vconcert της Βασιλικής στη Θεσσαλονίκη

O δεξιοτέχνης του κλαρίνου, μοναδικός στο είδος του Πετρολούκας Χαλκιάς θα συναντήσει τη Βασιλική στη Θεσσαλονίκη. Για αυτή τη μοναδική συνύπαρξη, λέει:

«Αγαπώ τους νέους και χαίρομαι να συνεργάζομαι μαζί τους όταν ξέρω ότι υποστηρίζουν κι αγαπούν βαθειά τη δημοτική μας μουσική. Η Βασιλική μπορεί να φτάσει ψηλά. Έχει μεράκι… Εγώ θα είμαι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μαζί της, για να δείξουμε ότι η δημοτική παράδοση έχει δύναμη κι αντοχή στο χρόνο, όπου κι αν ακούγεται. Θα είμαι δίπλα της με το κλαρίνο μου για να ακουστεί το Ηπειρώτικο τραγούδι».

Η Βασιλική Καρακώστα, από τη δική της πλευρά, συγκινημένη γι αυτή τη συνάντηση σημειώνει: Την Ήπειρο θα την περπατήσω στην σκηνή -του Μουσικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης μαζί με τον αγαπημένο μου και μεγάλο δάσκαλο Πετρολούκα Χαλκιά. Μου είπε: θα έρθω να παίξω για σένα Βασιλική! και ευθύς ένα ουράνιο τόξο από ήχους της φύσης απλώθηκε στα αυτιά μου. Νιώθω βαθειά συγκίνηση.

Τον ευχαριστώ που μας δίνει την πνοή του, στο Vconcert «Ελληνικής Κλασικής Δημοτικής Μουσικής».

Τι θα δούμε-ακούσουμε

Στη Θεσσαλονίκη η Βασιλική φέρνει μαζί της, τη φωνή της. Μια φωνή που ενώνεται με τις σαράντα χορδές των ακουστικών οργάνων, με μια γεμάτη από μουσικές συχνότητες δεκαμελή ορχήστρα εγχόρδων ( Violin, Viola, cello & contrabass).

Ένας συνδυασμός από σπουδαίους σολίστες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών & της Camerata Junior, θα ενωθούν για το Vconcert, με εξάρχοντα τον Κορυφαίο Α’ της ΚΟΑ, Γιώργο Μάνδυλα.

Το μουσικό τους οδοιπορικό ξεκινά από την Mακεδονία, την Θράκη και την Ήπειρο περνά από τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, το Αιγαίο και τα Επτάνησα για να αγκαλιάσει την Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Κύπρο.

Mε ενότητα, μέσα απο την διαφορετικότητα του πολιτιστικού μας πλούτου η Βασιλική με τους συνεργάτες της αφηγούνται θρύλους και ιστορίες της ανώνυμης συλλογικής δημιουργίας, ταξιδεύοντας μας παράλληλα σε στίχους, μελωδίες και ήχους της ελληνικής δημοτικής μουσικής.

Κι κάπου εδώ, ευχόμαστε η έννοια του «κλασσικού» να βρεί τη συνισταμένη του.
Τη δύναμή του. Τη σύγχρονη συμφωνία της ψυχής μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Vconcert Ελληνικής Κλασικής Δημοτικής Μουσικής έχει εμφανιστεί στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, αποσπώντας την αγάπη και την πιο όμορφη, την πιο ζεστή χροιά του κοινού, κατευθείαν απο την καρδιά του.

Συντελεστές:

Aenaon 4tet της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών:
Γιώργος Μάνδυλας, βιολί κορυφαίος
Βασίλης Σούκας, βιολί
Μάνος Γουβέλης, βιόλα
Αστέριος Πούφτης, βιολοντσέλο
και ο Νίκος Τσουκαλάς, κοντραμπάσσο

Μέλη του έγχορδου σχήματος «Ένα»
Αndrey Nastasa, βιολί
Γιάννης Αντωνόπουλος, βιολί
Augusta Shestani, βιόλα
Διονύσης Ανδρουτσάκης, βιολοντσέλο
Αλέξανδρος Κοκκινόπουλος, κόντραμπάσσο

Πετρολούκας Χαλκιάς, κλαρίνο

Βασιλική Καρακώστα φωνή, επιμέλεια προγράμματος, ιδέα, έρευνα.

Παραγωγή: Art-Tc Live
Επικοινωνία Ελένη Τόρου, Μπάμπης Χατζάκος
Φωτογραφικό υλικό Μιχάλης Καραγιάννης