Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων αποτελείται από νέους Έλληνες μουσικούς από όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και Έλληνες μουσικούς που ζουν στο εξωτερικό. Στόχος της είναι να καλύψει αυτό το σημαντικό κενό της χώρας μας, σε σχέση με την αντίστοιχη παράδοση των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, και αποσκοπεί κυρίως στον εντοπισμό, την καθοδήγηση, την εκπαίδευση και την ανάδειξη νέων ταλαντούχων μουσικών στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο, υπό την καθοδήγηση διεθνούς φήμης σολίστ και εξαρχόντων των ελληνικών αλλά και μεγάλων ευρωπαϊκών ορχηστρών.

H συμμετοχή των νέων μουσικών στα προγράμματα της ΕΛΣΟΝ θα παρέχεται δωρεάν μέσω των χρηματοδοτήσεων που η ίδια θα εξασφαλίζει. Παράλληλα με το έργο της Ορχήστρας, ειδική μέριμνα θα δίνεται στα εκπαιδευτικά προγράμματα για το νεανικό κοινό αλλά και την ευκολία προσβασιμότητας των νέων στις συναυλίες της, καθώς επιθυμεί να μεταλαμπαδεύσει στη νέα γενιά την ποιότητα και τις αξίες που το είδος αυτό της μουσικής πρεσβεύει. Η ΕΛΣΟΝ φιλοδοξεί, κατά αυτόν τον τρόπο, να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός φιλόμουσου ρεύματος και μιας μουσικής πλατφόρμας για τους νέους μουσικούς και για το νεανικό ακροατήριο, ενισχύοντας έτσι το μουσικό διάλογο της νέας γενιάς.

Στην πρώτη της χρονιά η Ορχήστρα ξεκινά συνειδητά με έναν μικρό πυρήνα 35 επιλεγμένων μουσικών από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Φλώρινα, Βερολίνο, Μόναχο, Βρυξέλλες, Βιέννη, Γκρατς κ.ά.) ηλικίας 18-30 ετών. Προφανής στόχος της είναι η διεύρυνσή της, πληθυσμιακά και ποιοτικά, μέσω ακροάσεων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, οι οποίες θα ανακοινωθούν κατά την έναρξη της δεύτερης καλλιτεχνικής περιόδου 2018-19, όπως και η υλοποίηση νέων προγραμμάτων και δράσεων για νέους καλλιτέχνες.

Η πρώτη της καλλιτεχνική σεζόν περιλαμβάνει τέσσερις συναυλίες, υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή της ΕΛΣΟΝ και μουσικού διευθυντή της, Διονύση Γραμμένου, με την πολύτιμη συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που θα φιλοξενήσει τις συναυλίες στις νέες εγκαταστάσεις της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τη χρηματοδότηση της λειτουργίας της ΕΛΣΟΝ, καθώς και της διοργάνωσης των τεσσάρων συναυλιών στην ΕΛΣ έχει αναλάβει τo Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση στο πλαίσιο του πολιτιστικού του προγράμματος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΩΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ

Β. Α. Μότσαρτ
Εισαγωγή από την όπερα Απαγωγή από το Σεράι, KV 384
Κοντσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα σε λα μείζονα, KV 622

Φραντς Σούμπερτ
Συμφωνία αρ. 5 σε σι ύφεση μείζονα, D 485

Διεύθυνση ορχήστρας: Διονύσης Γραμμένος
Σολίστ: Daniel Ottensamer (κλαρινέτο)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ

Α’ ΒΙΟΛΙΑ
Τίμος Αναστασιάδης, Θεοδώρα Αλεξιάδου, Άννα-Μαρία Κοτάνη, Γιώργος Μπάνος, Αναστασία Σγάρα, Μαρία Τσόγια-Ραζάκοβα

Β’ ΒΙΟΛΙΑ
Φανή Βαλκάνη, Γιάννης Αντωνόπουλος, Αλέξανδρος Δήμος, Μπιάνκα Καλίν, Αχιλλέας Μπερής

ΒΙΟΛΕΣ
Σοφία Παπακωστάκη, Άλκηστις Μισούλη, Augusta Shestani, Χρήστος-Σπυρίδων Φρόνιμος

ΒΙΟΛΟΝΤΣΕΛΑ
Λουκία Λουλάκη, Κατερίνα Παπακωστάκη, Βίκη Παπανικολάου

ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΣΟ
Κωνσταντίνος Σηφάκης

ΦΛΑΟΥΤΑ
Στάθης Καραπάνος, Κωνσταντίνα Ρούσσου

ΟΜΠΟΕ
Πέτρος Μαυρομμάτης, Κρινιώ Τρούλλου

ΚΛΑΡΙΝΕΤΑ
Ηλίας Σκορδίλης, Οδυσσέας Σιωζόπουλος

ΦΑΓΚΟΤΑ
Μαυρουδής Τρούλλος, Ευγένιος Λάσκαρης

ΚΟΡΝΑ
Άγγελος Σιωράς, Μιλτιάδης Σαπουνάς

ΤΡΟΜΠΕΤΕΣ
Σοφία Σιωρά, Αναστάσιος Βαλκάνης

ΤΥΜΠΑΝΑ
Μάριος Μουζακίτης

ΚΡΟΥΣΤΑ
Δάφνη Ανδρεάδη, Θοδωρής Κοσκινάς, Σωκράτης Τρουπτσίδης