Η παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής της Εταιρείας Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού, Η Πόρνη του Οχάιο, του ισραηλινού δραματουργού Χανόχ Λεβίν, ταξιδεύει από την Λεμεσό της Κύπρου στην Αθήνα στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2013.

Η πόρνη του Οχάιο είναι μια μαύρη κωμωδία που μιλά για το σεξ, τα λεφτά, το θεό, την αγάπη, τα όνειρα, την εθνική τιμή, την κοινωνική ασφάλιση και λέει για όλα ψέματα!

Η Πόρνη του Οχάιο είναι η ιστορία μιας πόρνης του δρόμου που περιμένει έναν πλούσιο τουρίστα να την παντρευτεί και να της αγοράσει μια βίλα με πισίνα και είναι σίγουρη πως υπάρχει η πιθανότητα αυτό να συμβεί.  Είναι η ιστορία ενός γέρου ζητιάνου, του Οϊμπίτερ, που σε όλη του τη ζωή ονειρεύεται  μια συνάντηση με μια πόρνη στο Οχάιο της Αμερικής.

Όταν φθάνουν τα 70στά του γενέθλιά του αποφασίζει να προσφέρει στον εαυτό του τη πολυτέλεια ενός δώρου που να μπορεί να ανταποκρίνεται  στις οικονομικές του… αντοχές: συνεύρεση με ξεπεσμένη πόρνη του δρόμου. Από την άλλη, ο γιος του, επίσης ζητιάνος, φαντασιώνεται με την ιδέα πως στη πραγματικότητα ο πατέρας του, είναι ένας κρυφός πλούσιος άνθρωπος που  η κολοσσιαία περιουσία του, κάποια μέρα θα γίνει δική του. Ο γιος του δεν μπορεί να αποδεχθεί παρόλα αυτά  την ιδέα πως ο πατέρας του πέταξε 15 ευρώ με αυτό τον τρόπο και γνωρίζοντας ότι ο πατέρας του είναι αδύναμος σαν χαρακτήρας, προσπαθεί να πάρει πίσω τα λεφτά. Η πόρνη, πρακτικότερη όλων – ικανοποιείται από τις ελάχιστες  αποταμιεύσεις του γέρου και  καταπραΰνει  τον καημό του, παρέχοντας του υποκρινόμενη  μια ψευδαίσθηση του έρωτα.

Στο τέλος, η φαντασία –λέει ο Χανόχ Λεβίν, ο συγγραφέας του έργου- παραμένει η μοναδική δυνατότητα ανακούφισης μέσα στην άθλια ζωή του.

Είναι η ιστορία της αναμονής και των τριών τους. Της αναμονής που τους κρατάει ζωντανούς ή τουλάχιστον όχι εντελώς πεθαμένους και τους οδηγεί μέσα από την σκόνη και τη βρωμιά στο απέραντο γρασίδι της πρόσοψης της βίλας της πόρνης του Οχάιο.
O ισραηλινός θεατρικός συγγραφέας Χανόχ Λεβίν (Hanoch Levin, 1943-1999) ανήκει στους αναμορφωτές της σύγχρονης ισραηλινής δραματουργίας και το συγκεκριμένο έργο, που ανέβηκε για πρώτη φορά το 2006 στο φημισμένο θέατρο La MaMa της Νέας Υόρκης, θεωρείται από τα καλύτερα που έχει γράψει.

Η παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής της ΕΘΑΛ “Η Πόρνη του Οχάιο” παρουσιάστηκε σε πανελλήνια «πρώτη» με αφορμή την 25ετία του θεάτρου της Λεμεσού και σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Λάρκου
Σκηνικά /κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου
Φωτισμοί: Βασίλης Πετεινάρης

Παίζουν: Ευτύχιος Πουλλαΐδης, Βασιλική Κυπραίου και Μηνάς Τίγκιλης