Η Κόρα Καρβούνη συμμετέχει στην παράσταση «Οιδίπους επί Κολωνώ» που παρουσιάζεται στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη και σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη, με έναν θίασο εκλεκτών ηθοποιών. Εκείνη ερμηνεύει την Αντιγόνη, την κόρη και αδερφή του Οιδίποδα, που αποτελεί τη μοναδική του συνοδοιπόρο.

Όπως λέει και η ηθοποιός στην κάμερα του Culturenow.gr, «αυτή η τραγωδία αποτελεί έναν δραματουργικό πυρήνα για άλλα έργα«.

Πρόκειται σύμφωνα πάντα με την ίδια, «για ένα έργο που παίζεται σπάνια. Μια τραγωδία που έχει να κάνει με το τέλος του Οιδίποδα, ο οποίος φτάνει στην Αθήνα ψάχνοντας ένα άσυλο για να αναπαυθεί«.

Η υπόθεση

Ο “Ξένος” Οιδίπους, μετά από τη δεκαετή περιπλάνησή του στον κόσμο των ανώνυμων και των κυνηγημένων, φτάνει τυφλός και ρακένδυτος στο άλσος του Κολωνού, στις παρυφές της πόλεως των Αθηνών, ζητώντας “φιλοξενία” από τους ντόπιους. Χρειάζεται επιτέλους έναν τόπο για ν’ αναπαυθεί. Διαισθάνεται ότι το τέλος πλησιάζει. Μόνος συμπαραστάτης του, η κόρη και αδελφή του Αντιγόνη. Μετά από διαπραγματεύσεις με το τάγμα των φυλάκων και τον ίδιο τον βασιλιά Θησέα, του επιτρέπεται να κατοικήσει στα σύνορα.

Ένα ενδιάμεσο διαφορετικών πολιτισμών, ένα ενδιάμεσο στη νομιμότητα και την παρανομία, βιώνοντας το ανάμεσα στη Ζωή και τον Θάνατο. Μέσα από τις συναντήσεις του με τον Θησέα, τον Κρέοντα, τη μικρή του κόρη- αδελφή Ισμήνη, αλλά και τον γιο – αδελφό του Πολυνείκη, κάνει την τελευταία ανασκόπηση της ζωής και στοχάζεται για το παράλογο του ανθρώπινου Βίου. Δίκαια, λοιπόν, θεωρείται πως αυτή η τραγωδία αποτελεί το δραματουργικό πυρήνα των έργων του Μπέκετ και του Καμύ και, ίσως, όλου του σύγχρονου θεάτρου.

[Φωτογραφία θέματος © Πάτροκλος Σκαφίδας]


Πληροφορίες εκδήλωσης: Οιδίπους επί Κολωνώ του Σοφοκλή | 7 & 8 Ιουλίου 2017 – Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου | Προπώληση: http://tickets.greekfestival.gr & http://www.viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση: http://greekfestival.gr/


Φωτογραφία: ©Κυριάκος Μακαρονίδης / Culturenow.gr


Διαβάστε επίσηςΟιδίπους επί Κολωνώ, σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη στην Επίδαυρο