Τις «Τρεις Αδελφές» του Άντον Τσέχωφ, ένα από τα κλασικότερα έργα του θεατρικού ρεπερτορίου, επιλέγει να επισκεφθεί με μια νέα ανάγνωση ο Δημήτρης Καραντζάς στο Θέατρο Βεάκη από τις 17 Ιανουαρίου. Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, που ερμηνεύει την Όλγα, τη μεγαλύτερη από τις αδελφές, μας μιλά για τις ματαιωμένες ελπίδες των χαρακτήρων, που όμως δεν παύουν να προσβλέπουν στην μελλοντική ευτυχία, ακόμα κι αν αυτή πρόκειται να δοθεί στις μελλοντικές γενεές.

Ξεκινώντας την περιγραφή αυτού του πολυσχιδούς έργου, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη μας τοποθετεί χρονολογικά στο σήμερα, εξηγώντας μας γιατί ο σκηνοθέτης επιλέγει οι τρεις πρωταγωνίστριες να βρίσκονται σε μια πιο ώριμη φάση της ζωής τους: «Ο Δημήτρης Καραντζάς βλέπει το έργο από απόσταση, σε ένα σήμερα στο οποίο οι Τρεις Αδελφές, που στο έργο κανονικά εμφανίζονται σε πολύ νεαρή ηλικία- δηλαδή από τα 20 μέχρι και τα 28 στην πρώτη πράξη- εδώ εμείς είμαστε σε μεγαλύτερη ηλικία 40, 50, 60, όπου όμως έχοντας περάσει όλα αυτά τα χρόνια και οι τρεις αδελφές είναι εγκλωβισμένες μέσα σε έναν άδειο χώρο, κενό, επιθυμούν να κάνουν ένα ταξίδι στο παρελθόν και μάλιστα στις στιγμές εκείνες που καθόρισαν την ύπαρξή τους. Τις στιγμές της νεότητας που υπήρχε ακόμα ελπίδα, υπήρχε προσδοκία για το μέλλον και για τον εαυτό τους, αλλά και για έναν καλύτερο κόσμο γενικότερα. Οι προσδοκίες διαψεύστηκαν. Οι ελπίδες δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Το έργο μιλάει γενικά για την ματαιότητα της ύπαρξης, για την αδράνεια και την αβεβαιότητα μέσα στην οποία κατοικούν οι ήρωες.»

Η ηθοποιός μιλά ακόμα για το μήνυμα του Άντον Τσέχωφ μέσα από το έργο του, που υπήρξε σταθμός για το σύγχρονο θέατρο: «Βλέπεις ότι ο τρόπος που χειρίζονται και οι τρεις την ελπίδα για το μέλλον είναι πραγματικά από την πένα του Τσέχωφ, μία από τις ωραιότερες σκηνές που έχουν γραφτεί στο κλασικό θεατρικό ρεπερτόριο. […] Αυτό σαν μήνυμα ανθρωπιάς, ουμανισμού και ελπίδας είναι από τα ωραιότερα μηνύματα που θα μπορούσε να προσφέρει ένας θεατρικός συγγραφέας του μεγέθους του Άντον Τσέχωφ.»

Συντελεστές

Μετάφραση: Αλέξανδρος Ίσαρης – Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Σκηνικά: Μαρία Πανουργιά
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Σύμβουλος δραματουργίας: Αντώνης Αντωνόπουλος
Βοηθος σκηνοθέτη: Ασημίνα Αναστασοπούλου
Φωτογραφίες παράστασης: Γκέλυ Καλαμπάκα
Παίζουν:
Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
Αιμίλιος Χειλάκης
Αθηνά Μαξίμου
Μαρία Κεχαγιόγλου
Ορφέας Αυγουστίδης
Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης
Σύρμω Κεκέ
Γιάννης Κλίνης
Αινείας Τσαμάτης
Ευδοξία Ανδρουλιδάκη
Νίκος Μάνεσης
η Υβόννη Μαλτέζου και ο Δημήτρης Πιατάς


Info

Τοποθεσία: Θέατρο Βεάκη, Στουρνάρη 32, Αθήνα

Ημέρες και ώρες: Από 17/01 | Τετάρτη και Κυριακή στις 19.00 | Πέμπτη στις 20.00 | Παρασκευή στις 21.00 | Σάββατο στις 18.00 και στις 21.00

Τιμές εισιτηρίων: Από 15 ευρώ

Πληροφορίες: Τηλ.: 210 5223 522


Photo & Video Credit: Culturenow.gr / Κυριάκος Μακαρονίδης


Διαβάστε επίσης:
Τρεις Αδελφές, από τον Δημήτρη Καραντζά στο Θέατρο Βεάκη