Στο πλαίσιο του επίσημου προγραμματισμού των πολιτιστικών εκδηλώσεων του 13ου Aegina Fistiki Fest και της ΚΕΔΑ Αίγινας, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, εγκαινιάζεται το Σάββατο 13 Αυγούστου 2022 στις 20.00, στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας, η σημαντική έκθεση «Η Ηχώ του Μύθου: Θησαυροί Χαρακτικής από το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη – Tériade» σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ίριδος Κρητικού και επιστημονικό συντονισμό του Διευθυντή του Μουσείου-Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη – Tériade, Κωνσταντίνου Μανιατόπουλου. Τον συντονισμό για την ΚΕΔΑ και το Fistiki Fest έχει η Μαριλένα Γιαννούλη, Πρόεδρος του 13ου Aegina Fistiki Fest.

Η επιλεγμένη από τον Διευθυντή του Μουσείου και την επιμελήτρια εκθεσιακή ενότητα έργων που στρέφει το βλέμμα στη Μεσόγειο και τον αρχετυπικό ελληνικό μύθο που απετέλεσε διαχρονικό πεδίο έμπνευσης για τους πλέον σημαντικούς εκπροσώπους του ευρωπαϊκού και παγκοσμίου στερεώματος των γραμμάτων και των τεχνών, παρουσιάζεται για πρώτη φορά, ξεκινώντας το ταξίδι της από το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο της Αίγινας και με στόχο στη συνέχεια την μεταφορά και παρουσίαση σε επιλεγμένα μουσεία και πινακοθήκες της Ελλάδος και του εξωτερικού.

Η ευτυχής συγκυρία της πρώτης αυτής παρουσίασής της στην Αίγινα, τόπο κατοικίας και δημιουργίας του ανθού των Ελλήνων συγγραφέων και καλλιτεχνών εδώ και πολλές δεκαετίες, συμπίπτει ακόμη με το φετινό αφιέρωμα του 13ου Aegina Fistiki Fest στη Γαλλία και τους Γάλλους δημιουργούς που τιμούν το ξεχωριστά φωτεινό αυτό νησί του Αργοσαρωνικού με τη σταθερή παρουσία τους.

Στο πολύτιμο σύμπαν του Μουσείου – Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade, θέση ξεχωριστή κατέχουν τα Μεγάλα Βιβλία των καλλιτεχνών: οι εκδόσεις με τα έργα χαρακτικής των «ιερών τεράτων» της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας τέχνης του 20ου αιώνα που κοσμούν με τρόπο απαράμιλλο τα επιλεγμένα από τον Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade σύγχρονά του λογοτεχνικά έργα, αλλά και τα εξίσου γοητευτικά ανήκοντα στην αρχαία ελληνική και τη μεσαιωνική γραμματεία.

Αφουγκραζόμενος την ανήσυχη ηχώ της εποχής του και τον εξαίσιο παλμό της πρωτογενούς τέχνης που τη διέτρεχε, κατανοώντας και λαχταρώντας τη δυνατότητα και τη δυναμική μιας σπάνιας πνευματικής συνομιλίας και έχοντας ως έδρα του το φωτεινό Παρίσι, ο Στρατής Ελευθεριάδης-Tériade, οραματίστηκε και ολοκλήρωσε ένα μοναδικό εκδοτικό πρόγραμμα που στηρίχτηκε στον οργανικό εκλεκτικιστικό διάλογο, στη διαλεκτική σχέση μεταξύ των πιο σημαντικών σύγχρονών του δημιουργών, που σταδιακά έγιναν συνοδοιπόροι και φίλοι του.

Καλλιεργώντας σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης, τρυγώντας τις λέξεις και ωθώντας την πρωτότυπη και ενθουσιώδη έμπνευση, συνενώνοντας το ευρωπαϊκό με το ελληνικό πνεύμα αλλά και κατανοώντας το δεύτερο ως κοιτίδα του πρώτου, ο Στρατής Ελευθεριάδης-Tériade παρέδωσε πολύτιμες συλλεκτικές εκδόσεις πνευματικής και αισθητικής πληρότητας, που αντιπροσωπεύουν ένα πολυσχιδές φάσμα καλλιτεχνικών ρευμάτων και έκφρασης, ιδεών και εικαστικής προσέγγισης και που αποτελούν κυριολεκτικά μνημεία λόγου και τέχνης ως σήμερα.

«Η ενότητα «Η Ηχώ του Μύθου: θησαυροί Χαρακτικής από το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade» που σχεδιάσαμε και παρουσιάζουμε για πρώτη φορά στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας στο πλαίσιο του 13ου Aegina Fistiki Fest, αποτέλεσε αντικείμενο πολύμηνης συνομιλίας και συνεργασίας με τον Διευθυντή του Μουσείου-Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade, Κωνσταντίνο Μανιατόπουλο. Μαζί οραματιστήκαμε τη δυνατότητα ενός ευκίνητου σώματος αριστουργηματικών χαρακτικών έργων από τις συλλογές του Μουσείου που δεν εκτίθενται στις προθήκες του, με σκοπό να αποτελέσουν μια πολύτιμη πνευματική, εκπαιδευτική και αισθητική μεταλαμπάδευση, μια εξαιρετική περιοδεύουσα εμπειρία θέασης, γνώσης και απόλαυσης για μικρούς και μεγάλους θεατές σε ολόκληρη την Ελλάδα, με μελλοντικό προορισμό ακόμη και κάποια ακριτικά σημεία της», σημειώνει η Ίρις Κρητικού, επιμελήτρια της έκθεσης. «Το βιβλίο δεν πρέπει να έχει ανάγκη να συμπληρωθεί από μια μιμητική εικονογράφηση», έγραφε κάποτε ο Ανρί Ματίς. «Ο ζωγράφος και ο συγγραφέας πρέπει να ενεργούν μαζί, χωρίς να διασταυρώνονται, αλλά παράλληλα. Το σχέδιο πρέπει να είναι ένα πλαστικό ισοδύναμο του ποιήματος». Στα σαράντα περίπου αριστουργήματα που αρθρώνουν την παρούσα έκθεση, αντιπροσωπεύοντας αντίστοιχα τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες και ανασκάπτοντας με τρόπους διαφορετικούς την ιδέα του αρχαίου ελληνικού Μύθου αλλά και την ίδια την ιδέα του μυθώδους στη σύγχρονη των δημιουργών εποχή, η ελευθερία αυτή που αντλεί την έμπνευσή της από τους Διαλόγους του Λουκιανού, τα Ειδύλλια του Θεοκρίτου και την ιστορία αγάπης του Λόγγου με πρωταγωνιστές τον Δάφνι και τη Χλόη ως το αυτοσχεδιαστικά παραμυθένιο Τσίρκο του Μαρκ Σαγκάλ και το εξομολογητικά αυτοβιογραφικό Παρίσι Δίχως Τέλος του Αλμπέρτο Τζιακομέτι, παραμένει εξαίσια ζωοποιός και απολαυστική, καθώς συναντά το Ελληνικό Καλοκαίρι», καταλήγει η επιμελήτρια.

Στο πλαίσιο της έκθεσης κυκλοφορεί κατάλογος με κείμενα των Ευστρατίου Παπάνη, Προέδρου του ΔΣ του Μουσείου – Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade, Κωνσταντίνου Μανιατόπουλου, Διευθυντή του Μουσείου – Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade, Γιάννη Ζορμπά, Δήμαρχου Αίγινας, Νίκου Πτερούδη, Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου και Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αίγινας και Ίριδος Κρητικού, επιμελήτριας της έκθεσης, σε σχεδιασμό του Νίκου Λεοντόπουλου.

Στο πλαίσιό της έκθεσης, διοργανώνεται ξενάγηση την Κυριακή 14.8.22 στις 11:00 από τον Κωνσταντίνο Μανιατόπουλο, Διευθυντή του Μουσείου Tériade και την Ίριδα Κρητικού, επιμελήτρια της έκθεσης. Η κράτηση θέσης είναι επιθυμητή.

Επίσης, διοργανώνεται εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά 6-12 ετών την Πέμπτη 18.8.21 στις 19:00, σε σχεδιασμό της επιμελήτριας και εμψύχωση από τη μουσειολόγο Σταθούλα Μαρίνη. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη με απαραίτητη προκράτηση λόγω περιορισμένων θέσεων.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: DAPHNIS ET CHLOE