Η Sophie Hannah είναι μια πολύ ιδιαίτερη συγγραφέας, εξαιρετικά αγαπητή στην Αγγλία όπου και κατάγεται, αλλά και ευρέως γνωστή αφού το έργο της έχει μεταφραστεί και κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 27 χώρες παγκοσμίως. Στην Ελλάδα την γνωρίσαμε μέσα από την προσπάθειά της να ζωντανέψει, μετά από πάρα πολλά χρόνια, τον μύθο στον κόσμο των ιδιωτικών ερευνητών, Ηρακλή Πουαρό, συνεχίζοντας το έργο της αγαπημένης σε ολόκληρο τον κόσμο συγγραφέως αστυνομικής λογοτεχνίας, Agatha Cristie. Το εγχείρημά της παράτολμο και ιδιαιτέρως απαιτητικό, αλλά και μια απόφαση που αναπόφευκτα θα την έφερνε αντιμέτωπη με συγκρίσεις, συγκρούσεις, αλλά και πικρά σχόλια, αφού όπως ήταν αναμενόμενο, η προσπάθειά της αυτή δεν άρεσε σε όλους. Προσωπικά, δεν θα εκφράσω την άποψή μου επί του θέματος σε αυτήν την ανάρτηση -αλλά επιφυλάσσομαι-, επιλέγοντας να μιλήσω, σήμερα, για το νέο της βιβλίο που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα, “Η γυναίκα με το μυστικό”.

Η Νίκι, λοιπόν, είναι μια συνηθισμένη γυναίκα σαν όλες τις άλλες, και ζει μια καθόλα συνηθισμένη, απλή ζωή. Τίποτα δεν μοιάζει να μπορεί να ταράξει την καθημερινότητα και την ρουτίνα της, μέχρι την στιγμή τουλάχιστον, όπου κολλημένη στην κίνηση, βλέπει κάποιον που δεν θα ήθελε να δει -ή και που δεν θα έπρεπε-, και προκειμένου να τον αποφύγει, κάνει αναστροφή κι εξαφανίζεται. Όλα φαίνεται πως ετοιμάζονται να επιστρέψουν στον πρότερο ρυθμό τους, όμως η Νίκι βρίσκεται κατηγορούμενη για φόνο, όντας η μοναδική ύποπτη, εφόσον το αυτοκίνητό της εθεάθη την ώρα της δολοφονίας στο λάθος σημείο, και αποτελεί το μοναδικό σημείο σύνδεσης με το έγκλημα. Θύμα, ο Ντέιμον Μπλάντι, που όσο περίεργο κι αν ακούγεται, βρίσκεται πνιγμένος με ένα μαχαίρι, και με τον δράστη να έχει αφήσει ένα περίεργο μήνυμα στο δωμάτιό του, γραμμένο με κόκκινη μπογιά, “ΟΧΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΝΕΚΡΟΣ”. Η Νίκι, θέλοντας να προστατέψει το μυστικό της, πρέπει να βρει τρόπο να αποδείξει την αθωότητά της χωρίς να ομολογήσει τι πραγματικά συνέβη εκείνη την ημέρα. Θα τα καταφέρει;

Όντας φανατική αναγνώστρια αστυνομικών μυθιστορημάτων, θεωρώ υποχρέωση απέναντι σε εσάς αλλά και σε μένα την ίδια, να ξεκινήσω με το αρνητικό του βιβλίου, που για μένα δεν είναι άλλο από την προβλεψιμότητά του. Όμως, προσοχή! Η προβλεψιμότητα αυτή δεν έχει να κάνει με το ότι η συγγραφέας δεν έχει χτίσει καλά την ιστορία της, ή ότι δεν έχει πλέξει την πλοκή της έτσι όπως θα έπρεπε για να εντείνει το ενδιαφέρον. Αντίθετα, στα τεχνικά σημεία της αφήγησης, αν μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε έτσι, έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, αλλά όσον αφορά μη αυστηρά μυημένους στο αστυνομικό μυθιστόρημα αναγνώστες. Κάποιος που έχει διαβάσει εκατοντάδες μυθιστορήματα του είδους, είναι σχεδόν αδύνατον να μην διακρίνει τα σημεία κλειδιά στη λύση του μυστηρίου. Αυτό σημαίνει πως ναι μεν η Hannah ξέρει να γράφει πολύ καλές αστυνομικές περιπέτειες και να στήνει αριστοτεχνικά τη δράση τους, αλλά υστερεί στο κεφάλαιο διατήρησης του μυστηρίου και του αινίγματος που θα φέρει τη λύση λίγο πριν το τέλος. Με άλλα λόγια, είναι πολύ καλή, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια ακόμα για να γίνει εξαιρετική.

Και αφού είπα τον πόνο και το παράπονό μου, ας περάσω στα πολύ θετικά του βιβλίου, με πρώτο και καλύτερο, το ψυχογράφημα της Νίκι, σε πρώτη φάση, αλλά και των τρίτων προσώπων που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εμπλέκονται σταδιακά στην ιστορία, εξυπηρετώντας ο καθένας το δικό του σκοπό. Μπορεί οι δεύτεροι να μην γίνονται πρωταγωνιστές, αλλά η παρουσία τους μόνο περιττή δεν είναι. Αντίθετα, τοποθετημένοι με στρατηγικό τρόπο μέσα στην αφήγηση, βοηθάνε ώστε η ροή της να κατευθυνθεί εκεί που πρέπει, όταν πρέπει. Παράλληλα, οι πολλές υποϊστορίες που παρεμβαίνουν στη ροή της κύριας ιστορίας, αν και φαντάζουν ξένες και παράταιρες στα σημεία, στην πραγματικότητα σχετίζονται, και την κατάλληλη στιγμή αρχίζουν να συγκλίνουν, έτσι ώστε να φτάσουμε στην εξιχνίαση του μυστηρίου και στην απάντηση που θα λυτρώσει τη Νίκι από τα βάσανά της, αλλά και που θα μας αποκαλύψει την πάσα αλήθεια.

Περισσότερο από κάθε τι άλλο, το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ που βασίζεται κυρίως στην ψυχοσύνθεση των ηρώων του, αλλά και στην ανάλυση αυτών όσο τα γεγονότα προχωράνε και εξελίσσονται. Παράλληλα, μέσα από τη δράση, θίγονται πολλοί σύγχρονοι προβληματισμοί, τόσο κοινωνικοί, όσο και σχετικά με τις ανθρώπινες σχέσεις και το πως αυτές απαλλοτριώνονται, φθείρονται και διαφθείρονται μέσα σε μία καθημερινότητα που φαντάζει να βομβαρδίζει κάθε τι καλό από παντού. Ουσιαστικά, η Hannah επιχειρεί μια ενδοσκόπηση στην ανθρώπινη κοινωνία, μια αυστηρή ματιά στο εγώ μας που κυριεύεται από ανούσια πάθη κι επιθυμίες, επιφορτισμένο από καθήκοντα και υποχρεώσεις που ίσως να μην είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε, όχι κάθε μέρα, τουλάχιστον, αλλά και από τραύματα του παρελθόντος που τα κάνουμε βιώματα και τα μεταφέρουμε στο παρόν μας, μετουσιώνοντάς τα στο μέλλον μας. Είναι, όμως, και μια ιστορία για την σημασία και το νόημα της αλήθειας που τελικά, λυτρώνει, ή αυτός ο κανόνας δεν ισχύει; Αυτό, θα το αποφασίσετε μόνοι σας;

Το βιβλίο της Sophie Hannah, Η γυναίκα με το μυστικό, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.