Το έργο καταδεικνύει ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα: την κοινή συνείδηση και την αλληλεγγύη, σε μια κοινωνία που την χαρακτηρίζει η ατομικότητα. Ένα δραματικό γεγονός και πιο συγκεκριμένα η αυταρχική συμπεριφορά ενός μονάρχη αναδεικνύει σε ήρωα ένα ολόκληρο χωριό τη Φουέντε οβεχούνα.

Η άφιξη του Διοικητή Φερνάν Γκόμεθ στο μέχρι τότε ήσυχο χωριό Φουέντε Οβεχούνα αναστατώνει τη ζωή των κατοίκων, καθώς η αυταρχικότητα και η βαναυσότητά του ξεπερνούν τα όρια. Ο Γκόμεθ αντιμετωπίζει όλες τις γυναίκες του χωριού σαν κτήμα του, θεωρώντας ότι έχει απόλυτη κυριαρχία πάνω τους και τιμωρεί ανελέητα όποιον προσπαθεί να τον σταματήσει. Ανάμεσα στις κοπέλες που θέλει να κατακτήσει είναι και η νεαρή Λαουρένθια, κόρη του δημάρχου του χωριού.

Με τη βοήθεια του Φροντόσο, που είναι ερωτευμένος μαζί της, η Λαουρένθια καταφέρνει να γλυτώσει, αλλά οι ερωτικές επιθέσεις του Διοικητή δεν σταματούν. Η εγκληματική συμπεριφορά του θα εξαντλήσει την ανοχή των κατοίκων που συνειδητοποιούν πως μόνο ενωμένοι μπορούν να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Με μοχλό την προσβολή της γυναικείας τιμής, η εξέγερση των χωρικών ξεσπάει. Ενωμένοι σαν ένας άνθρωπος, θα σκοτώσουν τον τυραννικό διοικητή και θα αποκαταστήσουν την ηθική και τη δικαιοσύνη στο χωριό τους. Ο τύραννος θα βρει τον θάνατο όχι από ένα πρόσωπο αλλά από ολόκληρη τη Φουέντε Οβεχούνα.

Όπως μας λέει η σκηνοθέτις της παράστασης, Ελένη Ευθυμίου: «Καθώς βρισκόμαστε στη περίοδο των προβών αναδύονται διάφορα ερωτηματικά ανάμεσά μας: Ποια είναι η επόμενη μέρα, μετά από μια τέτοια εξέγερση; Η παράστασή μας έχει επί σκηνής ένα δυναμικό, πολυπληθή θίασο, ο οποίος μας μεταφέρει την ιστορία, άλλοτε μέσα από τις σχέσεις των ηρώων που αναπτύσσονται επί σκηνής, και άλλοτε μέσα από αφηγήσεις ή από τραγούδια, που σπάνε τη δράση και απευθύνονται στο κοινό.»

Συντελεστές

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου
Συνεργάτιδα δραματουργός: Σοφία Ευτυχιάδου
Σκηνικά: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Μουσική Σύνθεση: Λευτέρης Βενιάδης
Κίνηση: Τάσος Παπαδόπουλος
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βίντεο: Δημήτρης Ζάχος
Βοηθός σκηνοθέτιδας: Γιάννης Βαρβαρέσος
Β΄ βοηθός σκηνοθέτιδας: Ειρήνη Λαμπρινοπούλου
Βοηθός ενδυματολόγου: Άελλα Τσιλικοπούλου

Παίζουν (αλφαβητικά):
Μπάμπης Γαλιατσάτος, Μαρία Γεωργιάδου, Τάσος Δημητρόπουλος, Θανάσης Δήμου, Θανάσης Ζερίτης, Δημήτρης Κίτσος, Χρήστος Κοντογεώργης, Γιώργος Κριθάρας, Λωξάνδρα Λούκας, Γιάννης Μαστρογιάννης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Ερατώ Πίσση, Διονύσης Πιφέας, Μαρία Σαββίδου, Νάνσυ Σιδέρη, Ελένη Στεργίου, Βασιλική Τρουφάκου, Δημήτρης Φουρλής, Νίκος Χατζόπουλος, Ilya Algaer


Info

Τοποθεσία: Εθνικό Θέατρο, Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, Αθήνα

Ημέρες και ώρες: Από 28/10/2021 έως 23/01/2022: Τετάρτη 19:30 | Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 20:30

Τιμές εισιτηρίων: Σάββατο, Κυριακή & επίσημες αργίες: Διακεκριμένη Ζώνη 25€ | Α’ Ζώνη 18€ | Β’ Ζώνη (Α’ Εξώστης) 15€ | Γ’ Ζώνη (Β’ Εξώστης) 10€ || Τετάρτη & Πέμπτη: Διακεκριμένη Ζώνη 18€ | Α’ & Β’ Ζώνη 15€ | Γ’ Ζώνη (Β’ Εξώστης) 10€ || Παρασκευή: Διακεκριμένη Ζώνη 18€ | Γενική Είσοδος 13€ | Θέσεις περιορισμένης ορατότητας 10€

Πληροφορίες: n-t.gr


Photo & Video Credit: Culturenow.gr / Κυριάκος Μακαρονίδης


Διαβάστε επίσης:

Φουέντε οβεχούνα, του Λόπε δε Βέγα στο Εθνικό Θέατρο