Το «Μπερλίν» είναι το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως Άντζης Σαλταμπάση και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις. Πρόκειται για ένα λογοτεχνικό αφήγημα που κινείται ανάμεσα στην αυτομυθοπλασία, τη δημοσιογραφική έρευνα και το δοκίμιο.

Η ίδια μιλά στο φακό του CultureNow.gr και σημειώνει σχετικά με το Βερολίνο, όπου διαδραματίζεται η πλοκή ότι «ως πόλη είναι το ιδανικό σκηνικό για αυτήν την κατάδυση, γιατί αναπτύσσεται με φρενήρεις ρυθμούς, που τρέχει γρήγορα μπροστά και συγχρόνως είναι γεμάτη ιστορία».

Η κ. Σαλταμπάση αναφέρεται κατεξοχήν στο περιεχόμενο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έχει αρκετά στοιχεία έρευνας γιατί ενσωματώνει συνεντεύξεις και συναντήσεις που γίνονται με δημοσιογραφική αφορμή, αλλά εξελίσσονται σε ένα είδος προφορικής ιστορίας την οποία και καταγράφει η αφηγήτρια».

Από το βιβλίο:

Με ρώτησε αν έχω προσέξει πόσο φοβισμένοι είναι κατά βάθος οι Γερμανοί, έχασαν δύο πολέμους, τρεις αν βάλουμε και τον γαλλογερμανικό, κι αυτό τον φόβο δεν μπορούν να τον ξεπεράσουν με τίποτα, είναι οι πιο φοβισμένοι άνθρωποι του κόσμου και οι πιο ικανοί, είπε, κι εγώ συμφώνησα, άλλωστε όλη η συζήτηση ήταν εντελώς παράλογη και φυσικά καθόλου πολιτικά ορθή, αλλά από την άλλη ήταν μια πολύ ωραία συζήτηση, ενώ έξω το χιόνι έπεφτε πυκνό κι εμείς πίναμε το ένα ποτό μετά το άλλο μέσα σε εκείνο το καταθλιπτικό βερολινέζικο μπαράκι, στο οποίο κάποτε σύχναζε ο Ντέιβιντ Μπάουι, με τους αριστερούς, εναλλακτικούς θαμώνες του, που κάπνιζαν σαν φουγάρα και προσπαθούσαν να ανατρέψουν το αυτονόητο της ύπαρξής τους.

Βιογραφικό σημείωμα

Η Άντζη Σαλταμπάση γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα. Σπούδασε Γερμανική Γλώσσα και Φιλολογία και Μετάφραση – Μεταφρασεολογία στο ΕΚΠΑ. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος στον έντυπο και διαδικτυακό Τύπο και έχει μεταφράσει βιβλία από τα γερμανικά. Το 2011 – 2012 ήταν υπότροφος του προγράμματος Europäische Journalisten – Fellowships (Freie Universität Berlin). Το Μπερλίν είναι το πρώτο της βιβλίο.

* Ευχαριστούμε πολύ το βιβλιοπωλείο Ευριπίδης Χαλανδρίου, για την ευγενική φιλοξενία.


Διαβάστε επίσης: 

Μπερλίν – Άντζη Σαλταμπάση