Ένας άντρας που περνάει τη ζωή του στιγματισμένος από τη μοίρα στην άκρη του λόφου. Μια μητέρα που αφιερώνεται στη γεμάτη αντιξοότητες πορεία της οικογένειάς της.

Ένας γιος που ψάχνει τον μικρό του αδερφό στην άλλη μεριά του κόσμου. Ένα πολυστρωματικό μυθιστόρημα που ξεκινάει από την Αλβανία των αρχών του προηγούμενου αιώνα, διατρέχει την Ελλάδα της ύστερης μεταπολίτευσης και καταλήγει στην καρδιά της αμερικανικής ηπείρου.

Το Δρεπένι: α, το Δρεπένι, τι όνομα κι αυτό! Αν θυμάται καλά, το είχε πάρει από έναν δευτερεύοντα ημίθεο της ελληνικής μυθολογίας, τον Δρέπανο, που υποτίθεται ότι είχε εξοριστεί από τον Δία για να ζήσει ολομόναχος κι αποκλεισμένος βαθιά μέσα στις αφιλόξενες κοιλότητες των βουνών της περιοχής. Γιατί αλήθεια πόσο άγονος και σκληρός ήταν ο τόπος που τον γέννησε, πόσο ασύμμετρα μοιρασμένη στον κόσμο η τρυφερότητα του χώματος.

(Απόσπασμα από το βιβλίο)

Ο συγγραφέας Χρήστος Αρμάντο Γκέζος μας λέει σχετικά με το βιβλίο: «Είναι για μένα το αποκορύφωμα μιας προσωπικής συγγραφικής διαδρομής δέκα ετών και παραπάνω, στο οποίο είχα την ευκαιρία να πω πολλά πράγματα που ήθελα να πω για χρόνια και πλέον ήμουν σε θέση να μιλήσω με έναν τρόπο πιο ώριμο και πιο ευθύ από ό,τι έχω κάνει στα προηγούμενα βιβλία μου. Ήθελα να θίξω κάποια κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που έχουν διαμορφώσει τη νεότερη ιστορία της Ελλάδος και στα οποία έχω και εγώ λάβει μέρος μαζί με πολλούς άλλους ανθρώπους. […] Αναφέρομαι στο κύμα μετανάστευσης της δεκαετίας του ’90. […] Ήθελα μαζί με αυτό να συμπεριλάβω και άλλα πολλά θέματα που με έχουν απασχολήσει μέχρι τώρα. Πιο υπαρξιακά, πιο προσωπικά, ψυχολογικής φύσης που μπορεί να αφορούν και πολύ περισσότερο κόσμο, ειδικά της γενιάς μου. […] Μεταχειρίστηκα διαφορετικά συγγραφικά στυλ για να μιλήσω γι’ αυτές τις διαφορετικές εποχές και τις διαφορετικές περιπέτειες των διαφορετικών προσώπων που λαμβάνουν μέρος στο βιβλίο μου. […] Ήταν ένα στοίχημα για μένα να περάσει αυτό που ήθελα να πω μέσα από τα διαφορετικά αυτά στυλ και τις διαφορετικές αυτές ιστορίες που συναρθρώνονται σε ένα μυθιστόρημα συνολικά. Ήταν ένα στοίχημα, λοιπόν, για μένα να περάσει αυτό και στον αναγνώστη έτσι ώστε αυτός να συναισθανθεί πρώτα, δηλαδή, με το συναίσθημά του να γίνει κοινωνός αυτής της πραγματικότητας και μετά και με τη λογική του, με τη διανοητική του σκευή να καταλάβει κάποια πράγματα.»


Πληροφορίες έκδοσης:  Εκδόσεις Μεταίχμιο, ISBN: 978-618-03-2571-3, Σελίδες: 320, Τιμή: 13,95 ευρώ


Photo & Video Credit: Culturenow.gr / Κυριάκος Μακαρονίδης


Διαβάστε επίσης: 

Χάθηκε Βελόνι: Nέο βιβλίο από τον Χρήστο Αρμάντο Γκέζο και τις εκδόσεις Μεταίχμιο