Η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 είχε καταλυτική σημασία στον τρόπο που δομήθηκε η ελληνική κοινωνία σε οικονομικό, πολιτικό και πολιτισμικό επίπεδο. Μέσα από την τέχνη, για άλλη μια φορά οι συμμετέχοντες στην έκθεση εικαστικοί αναζητούν τη συνάντηση με το παρελθόν. Τι σημαίνει για κάποιον η Μικρασιατική καταστροφή το 2022; Ποια είναι η σύνδεσή του με την ιστορία; Πώς προσεγγίζει κανείς τις ιστορικές αναπαραστάσεις της εποχής; Με ποιους τρόπους οι καλλιτέχνες μέσα από το εικαστικό τους έργο ανιχνεύουν την ατομική και τη συλλογική μνήμη; Ποια πλευρά του παρελθόντος φωτίζουν; Με ποιον τρόπο βιώθηκε κοινωνικά και εγγράφηκε στην ιστορική μνήμη το τραύμα; Είναι μερικά από τα καίρια ερωτήματα που θέτει μια έκθεση σύγχρονης τέχνης με αφορμή και θέμα ένα ιστορικό γεγονός.

Στην έκθεση «H ανάγκη της θύμησης» συμμετέχουν 15 καλλιτέχνες, υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, με πλούσιες και διαφορετικές αισθητικές και μορφολογικές αναζητήσεις.

Τα έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, εγκατάστασης και άλλων μέσων χαρακτηρίζουν τον πλουραλιστικό και πολυφωνικό χαρακτήρα της έκθεσης. Πρόθεσή τους είναι να συνδέσουν το παρελθόν και τη Μικρασιατική καταστροφή με τη σημασία που αποκτά στο σήμερα, εκφράζοντας σύγχρονες ιδέες με διαφορετικές ανησυχίες και τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης στην ιστορία, στη φιλοσοφία, στην κοινωνιολογία και ψυχολογία με κύριο στόχο τον βαθύ και ουσιαστικό διάλογο με το κοινό.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ιωάννα Βλάχου, Δέσποινα Ζηλίδου, Κωσταντίνος Ζιαμπάρας, Δημήτρης Καννάς, Ανδρέας Κοντονής, Δημήτρης Μαστορόπουλος, Δήμητρα Μπακογιαννάκη, Αλέξανδρος Νίκας, Διονύσιος Νινιός, Τερψιχόρη Ξανθοπούλου, Παναγιώτα Πιτσιρή, Νικόλαος Σφήκας, Αντώνης Τριανταφύλλου, Αντώνης Φουκαράς, Χρύσα Φωτιάδου

Διοργάνωση έκθεσης: «Ένωση Καλλιτεχνών- Συντηρητών Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού» – Επιγραφικό Μουσείο
Επιμελήτρια έκθεσης: Νίκη Παπασπύρου

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023 από τις 13:00 – 15:00 μαθητές της Ε’ και Στ’ Δημοτικού θα συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την ιστορικό κ. Παναγιώτα Κακύρη με θέμα: η μνήμη είναι μια πολύτροπη μούσα, η οποία μας βοηθά να δούμε τους εαυτούς μας ως συνέχεια, μας σκουντάει να σκεφτούμε τις ιστορίες όχι μόνο στη μεγάλη τους εικόνα αλλά και στις μικρές τους λεπτομέρειες. Εμπλέκει όλες τις αισθήσεις και ακονίζει τις δυνατότητές μας να ανοίγουμε διαλόγους με τον χρόνο και τον τόπο. Ας ακολουθήσουμε τα έργα των σύγχρονων δημιουργών κι ας ακούσουμε τους ψιθύρους της θύμησης σε μια διήγηση καθοριστικής στιγμής της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 στις 13:00 θα παρουσιαστεί το βραβευμένο, από την Ακαδημία Αθηνών, βιβλίο του κ. Νικόλαου Σφήκα «Αλεξάνδρεια από τον Καβάφη στον Μ. Αλέξανδρο – Ιστορία και Αρχιτεκτονική – Δύο ελληνικά τετράγωνα».

Ομιλητές της εκδήλωσης:

Αθανάσιος Θέμος, Διευθυντής Επιγραφικού Μουσείου
Νίκη Παπασπύρου, Ιστορικός Τέχνης – Επιμελήτρια της έκθεσης
Νικόλαος Σφήκας, Συγγραφέας
Μαργαρίτα Σάκκα-Θηβαίου, Αρχιτέκτων
Σοφία Φράγκου, Βιβλιοθηκονόμος

Κεντρική φωτογραφία θέματος: κι αποχαιρέτα την, την Αγία Φωτεινή που χάνεις – Νικόλας Σφήκας (λεπτομέρεια έργου)