Ο Γιατρός της τιμής του (1635) είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά αλλά και αμφιλεγόμενα έργα της ισπανικής Χρυσής Εποχής (17ος αιώνας). Διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Πέδρο της Καστίλλης (1350-1369) και ανήκει στην κατηγορία των θεαματικών “δραμάτων τιμής”, στα οποία οι κύριοι χαρακτήρες καλούνται να αντιμετωπίσουν επιτακτικές αλλά και αντικρουόμενες επιταγές.

Ο βασιλιάς Πέδρο ο Α’ της Καστίλλης επισκέπτεται τη Σεβίλλη. Λίγο έξω από την πόλη, ένα παραλίγο μοιραίο ατύχημα θα κάνει τον διάδοχο και αδερφό του Ενρίκε να ξανασυναντηθεί με έναν έρωτά του που νόμιζε χαμένο, τη Δόνια Μενθία. Εκείνη, όμως, είναι πλέον παντρεμένη με τον επιφανή Σεβιλλιάνο Γκουτιέρε Αλφόνσο ντε Σολίς. Σύντομα το ερωτικό τρίγωνο θα εμπλακεί σε ριψοκίνδυνες απόπειρες ελέγχου μιας έκρυθμης κατάστασης. Η έκταση των επιπλοκών θα πάρει απρόσμενες διαστάσεις, πλήττοντας κάθε βεβαιότητα που αφορά στους ήρωες του έργου.

Ο Γιατρός της Τιμής του είναι ένα έργο ποιητικό και ταυτόχρονα βαθιά σκοτεινό, που περιγράφει έναν κόσμο ηθικού και πνευματικού τέλματος. Για περισσότερα από 350 χρόνια, το έργο και ο συγγραφέας, Πέδρο Καλντερόν ντε λα Μπάρκα, τυγχάνουν ακραίων αντιδράσεων από τους αναγνώστες και τους θεατές, από σκληρές ύβρεις έως άκρατο ενθουσιασμό.

Όπως λέει και η Αμαλία Καβάλη: «Το θέμα του έργου είναι μία γυναικοκτονία. […] Εμένα, βέβαια, προσωπικά με ενδιέφερε πάρα πολύ, είχα ήδη ψάξει το ζήτημα. Το ενδιαφέρον, κάνοντας πρόβες […] ήταν ότι σιγά σιγά ανακαλύψαμε πως το θέμα του έργου δεν ήταν ακριβώς η γυναικοκτονία, αλλά η πολιτική αναταραχή και η αστάθεια που υπάρχει. […] Αυτό που με γοητεύει πάρα πολύ σε αυτό το κείμενο είναι η μορφή του, το ύφος, ο λόγος είναι έμμετρος, είναι ένα ποίημα. Οπότε πραγματεύεται ένα πολύ σκληρό θέμα, κανένας σχεδόν από τους χαρακτήρες δεν είναι καλός, δεν έχει καλές πτυχές, όλους τους συναντάμε στη χειρότερη στιγμή τους, και αυτό γίνεται με μία τρομερή καλλιέπεια, και με μία ευγένεια. Αυτή η σχεδόν συγκρουσιακή μορφή ανάμεσα στη φόρμα που υπάρχει και στο θέμα του έργου, είναι κάτι που για μένα είναι πάρα πολύ γοητευτικό.»

Συντελεστές

Συγγραφέας: Πέδρο Καλντερόν ντε λα Μπάρκα
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Βασίλης Παπατσαρούχας
Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Επιμέλεια κίνησης: Αυγουστίνος Κούμουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ρωμανός Μαρούδης
Φωτογραφίες-Βίντεο: Πάτροκλος Σκαφίδας
Επικοινωνία & Προβολή: Ελεάννα Γεωργίου

Διανομή:

Δον Γκουτιέρε: Γιώργος Παπαπαύλου
Δόνια Μενθία: Αμαλία Καβάλη
Δον Ενρίκε: Μελαχρινός Βελέντζας
Δον Πέδρο/Δον Αρίας: Στέργιος Ιωάννου
Λουντοβίκο: Φώτης Στρατηγός
Δόνια Λεονόρ/Χαθίντα: Ελένη Δαφνή
Δον Ντιέγκο: Αυγουστίνος Κούμουλος
Κοκίν: Παύλος Παυλίδης


Info

Τοποθεσία: Θέατρο Πόρτα, Λεωφόρος Μεσογείων 59, Αθήνα

Ημέρες και ώρες: Από 21/11/2021: Παρασκευή & Σάββατο στις 21.00 | Κυριακή στις 19.00

Τιμές εισιτηρίων: 18€ Παρασκευή | 20€ Σάββατο & Κυριακή | 12€ φοιτητικό | 10€ ανέργων, ΑμΕΑ

Πληροφορίες: porta-theatre.gr


Photo & Video Credit: Culturenow.gr / Κυριάκος Μακαρονίδης


Διαβάστε επίσης:

Ο Γιατρός της Τιμής του, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου στο Θέατρο Πόρτα