«Η Άλλη όψη του Νομίσματος» είναι μια έκθεση που ξεχωρίζει όχι μόνο για το θέμα της και τα ύψιστης καλλιτεχνικής αξίας εκθέματα αλλά και για τις πρωτοπορίες της. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να ήταν διαφορετικά, όταν αυτή η έκθεση δείχνει την πενηντάχρονη πορεία μίας Συλλογής, που ξεκίνησε από τον οραματιστή Γιάννη Σ. Κωστόπουλο, έναν από τους σημαντικότερους τραπεζίτες τη χώρας, με πάθος για τη διάσωση του ελληνικού πολιτισμού.

Σε ένα σύγχρονο Μουσείο Τέχνης, στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα, 150 μικρά, στρογγυλά, μεταλλικά αντικείμενα, με εικόνες, πρόσωπα και ιστορίες χαραγμένες στις όψεις τους μας καλούν να τα γνωρίσουμε και να ανακαλύψουμε μία διαφορετική ερμηνεία της χρήσης τους. Συνήθως ταυτίζουμε το νόμισμα, με τις συναλλαγές, την οικονομία και το «χρήμα». Υπάρχει όμως και η άλλη όψη, αυτή που ταυτίζει το νόμισμα με ένα βιβλίο ιστορίας γραμμένο με τρόπο αφαιρετικό, με μέσο επικοινωνίας και προπαγάνδας, με ένα αριστούργημα της αρχαίας ελληνικής τέχνης.

Αυτήν την όψη θα γνωρίσουμε στην έκθεση της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank, μία έκθεση που, από την πρώτη στιγμή που άνοιξε τις πύλες της, προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κοινού. Εξάλλου είναι μία έκθεση που εξαρχής σχεδιάστηκε, για να υποδεχτεί όλους τους λάτρεις της τέχνης και του πολιτισμού, χωρίς διακρίσεις και χωρίς αποκλεισμούς.

Φθάνοντας στον εκθεσιακό χώρο, μας υποδέχονται η όμορφη νύμφη Αρέθουσα, από το δεκάδραχμο των Συρακουσών, το αποκορύφωμα της νομισματικής τέχνης, και το νικηφόρο άρμα με τα καλπάζοντα άλογα του βασιλιά Φιλίππου Β΄, που του χάρισαν τον τίτλο του Ολυμπιονίκη, το 352 ή το 348 π.Χ. Ακολουθούν τα ίδια τα εκθέματα, 150 πρόσωπα και ιστορίες από τη Σφαίρα του Μύθου και τον Ρου της Ιστορίας, εικόνες μοναδικές τις οποίες μπορούν να απολαύσουν όλοι ανεξαιρέτως!

Η δέσμευση της Τράπεζας για ισότιμη πρόσβαση όλων των συμπολιτών μας στα πολιτιστικά δρώμενα, γίνεται πράξη στην έκθεση «Η Άλλη Όψη του Νομίσματος», με τη «σφραγίδα» αναγνωρισμένων φορέων που υποστηρίζουν τους ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες και τα άτομα με προβλήματα όρασης.

Νόμισμα του Μεγάλου Κωνσταντίνου

Σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών, η διαμόρφωση του εκθεσιακού χώρου σχεδιάστηκε με τρόπο ώστε να διευκολύνει την επίσκεψη ατόμων με αμαξίδια και να τους δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να διαβάζουν με άνεση όλες τις πληροφορίες, αλλά και να θαυμάζουν από κοντά τα ίδια τα νομίσματα. Σε αυτό συμβάλλουν μεταξύ άλλων το ύψος των προθηκών, η θέση των εκθεμάτων και των λεζαντών, η γραμματοσειρά όλων των εποπτικών κειμένων και η τοποθέτηση των εκθεσιακών κατασκευών.

Νομίσματα με σκηνές ανθρώπινης δραστηριότητας

Σε συνεργασία με τον Φάρο Τυφλών Ελλάδας η έκθεση έγινε επισκέψιμη για άτομα με προβλήματα όρασης: μη βλέποντες, ελάχιστα βλέποντες και πρόσφατα τυφλωθέντες. Κατά την είσοδό τους στην έκθεση, με το συνοδό τους, με το λευκό τους μπαστούνι ή με τον σκύλο-οδηγό τους, θα βρουν τη μακέτα όλου του εκθεσιακού χώρου σε εκτύπωση Piaf και κείμενα Braille, ώστε να έχουν μία αίσθηση του χώρου στον οποίο βρίσκονται. Θα ακούσουν το εισαγωγικό κείμενο, μέσα από τις συσκευές αυτοξενάγησης που τους δίνονται στην υποδοχή. Οι συσκευές αυτές τους επιτρέπουν να κατανοήσουν επίσης τις ενότητες της έκθεσης, πατώντας ένα από τα έξι κουμπιά που αντιστοιχούν στις έξι αριθμημένες, με γραφή Braile, προθήκες, και να ακούσουν το αντίστοιχο ηχογραφημένο κείμενο. Επιπλέον θα έχουν την ευκαιρία να πιάσουν αντίγραφα μεγάλων διαστάσεων από 10 επιλεκτικά νομίσματα, τα οποία, τοποθετημένα μέσα σε μια ειδικά κατασκευασμένη με διαχωριστικά προθήκη, καλύπτουν τις ανάγκες της απτικής ξενάγησης, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν και οι λεζάντες τους σε Braille. Τέλος, συνοπτικός κατάλογος της έκθεσης εκδόθηκε σε γραφή Braille. Αξίζει να αναφερθεί ότι είχε προηγηθεί και ένα ειδικό σεμινάριο για τη ξενάγηση σε μη βλέποντες, στο Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών Ελλάδος, αποκλειστικά για τους ανθρώπους του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή και της Alpha Bank, οι οποίοι συμμετείχαν στην προετοιμασία της έκθεσης και υποδέχονται καθημερινά τους επισκέπτες.

Υλικά απτικής ξενάγησης για μη βλέποντες

Η Alpha Bank, η οποία τα τελευταία χρόνια υποστηρίζει συστηματικά και έμπρακτα την ισότιμη πρόσβαση σε δράσεις, παραστάσεις και προβολές κορυφαίων πολιτιστικών οργανισμών της χώρας, με τη δική της Έκθεση αποδεικνύει ότι με προληπτικό σχεδιασμό, ενσυναίσθηση και πιστοποιημένη εφαρμογή επιτυγχάνεται μεγαλύτερη συμμετοχή της κοινωνίας στον πολιτισμό, ένα αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα για όλους.

Αναδεικνύοντας την αξία της συμπερίληψης, εκτός από τα άτομα με οπτικές ή/και κινητικές δυσκολίες, στην έκθεση οργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά Ιδρυμάτων, ειδικές ξεναγήσεις για κωφούς και βαρήκοους, καθώς και ξεναγήσεις για άτομα 65+ και άτομα με Ήπια Γνωστική Διαταραχή.

Η είσοδος στην έκθεση, στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, είναι δωρεάν για το κοινό και διαρκεί έως τις 23 Ιουλίου.