Πριν από 150 χρόνια, γυναίκες και άνδρες δεν ζούσαν ίδιες ζωές. Οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα ψήφου, ούτε ήταν οικονομικά ανεξάρτητες. Πολλές δεν πήγαιναν σχολείο και δεν μπορούσαν να αποκτήσουν ιδιοκτησία. Ήταν «εξαρτώμενα μέλη», όπως ένα παιδί ή ένας σκλάβος. Και φυσικά δεν είχαν σε καμία περίπτωση τον έλεγχο του σώματός τους. Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν όταν οι γυναίκες αποφάσισαν να οργανωθούν μεταξύ τους και να διεκδικήσουν ίσα δικαιώματα και πρόσβαση σε αυτά.

Αυτή η μοναδική εικονογραφημένη ιστορία του γυναικείου κινήματος –από τον αγώνα για το δικαίωμα ψήφου μέχρι τον αγώνα για το δικαίωμα στην έκτρωση, στη μάθηση, στον γάμο των ομοφυλόφιλων και από την Αμερική του 19ου αιώνα μέχρι το Πακιστάν του 21ου– μας καλεί να ανακαλύψουμε τους αγώνες που έκαναν οι γυναίκες για να κατακτήσουν αυτά που εμείς θεωρούμε στις μέρες μας αυτονόητα. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της NORLA (Norwegian Literature Abroad)

Η συγγραφέας – Marta Breen

Η Marta Breen (Μάρτα Μπρέεν) είναι πεζογράφος. Έχει, μεταξύ άλλων, γράψει για την ιστορία των γυναικών στη μουσική ζωή της Νορβηγίας, το βιβλίο Γεννημένη φεμινίστρια και το μπεστ-σέλερ 60 γυναίκες που θα ήθελες να έχεις γνωρίσει σε συνεργασία με την εικονογράφο Jenny Jordhal. Οι δυο της έχουν επίσης συνεργαστεί στο βιβλίο Η λέξη από Μ (F-ordet) που κέρδισε το βραβείο καλύτερου βιβλίου για εφήβους του Υπουργείου Πολιτισμού της Νορβηγίας.

Η εικονογράφος – Jenny Jordhal

Η Jenny Jordhal (Γένι Γιούρνταλ) είναι πολυβραβευμένη εικονογράφος και δημιουργός κόμικς. Διατηρεί το μπλογκ με κόμικς «Η ζωή ανάμεσα στα ζώα» (Livet blant dyrene). Έχει εικονογραφησει σειρά βιβλίων, μερικά σε συνεργασία με την Marta Breen. Έκανε το συγγραφικό της ντεμπούτο το 2017 με το εικονογραφημένο βιβλίο Ανεμώνη και Δρυάς (Hannemone og Hulda).