Μια ανατρεπτική σύζευξη Μόδας και Τέχνης με έντονα στοιχεία νεωτερικότητας, mix and match ανακτηθέντα υλικά και έναν πρωτοποριακό τρόπο αντιμετώπισης της αστικής εικόνας για τις «πριγκίπισσες», παρουσιάζουν ο Δημήτρης Ντάσιος και η Ιωάννα Παρασκευά, στη νέα τους συνεργασία, που παρουσιάζεται την Εvripides Art Gallery.

Με αφετηρία το παραμύθι των αδελφών Grimm «The twelve Dancing Princesses», ο Δημήτρης Ντάσιος μεταμορφώνει ενδυματολογικά 12 γλυπτές γυναικείες φιγούρες της Ιωάννας Παρασκευά σε σύγχρονες πριγκίπισσες, που μας προκαλούν να ανακαλύψουμε το «ένοχο» μυστικό τους, ενώ η βραβευμένη σχεδιάστρια φωτισμού Ελευθερία Ντεκώ «ντύνει» με φως το παραμυθένιο σκηνικό, κορυφώνοντας το ενδιαφέρον.

Δημήτρης Ντάσιος

Ο Δημήτρης Ντάσιος, με την ανατρεπτική ματιά και το αστείρευτο ταλέντο του, ξεδιπλώνει όλες τις πτυχές της προσωπικότητάς του, μέσα σε αυτό το αινιγματικό concept, αποδεικνύοντας ότι η Μόδα είναι άμεσα συνυφασμένη με την Τέχνη. Επιστρατεύοντας την ευρηματικότητα, την φαντασία του, αλλά και τις γνώσεις του από το θέατρο και τη μόδα μεταμορφώνει την αίθουσα ισογείου της Evripides Art Gallery σε ένα σκοτεινό «black box», όπου οι εκπλήξεις διαδέχονται η μία την άλλη δημιουργώντας ένα ανατρεπτικό σκηνικό γεμάτο αντικατοπτρισμούς και είδωλα.

Με αφορμή τη μόδα ο σχεδιαστής λειτουργεί ως «καθρέφτης» της πρωτοποριακής αντιμετώπισης των υλικών και των υφασμάτων, ως μέσο αποδόμησης και αναδόμησης vintage κομματιών και στοιχείων, τα οποία σε συνδυασμό με μη συμβατικά και ήδη χρησιμοποιημένα υλικά, δίνουν την εντύπωση της διάλυσης και της επανασύνθεσης ετερόκλητων τάσεων.

Ιωάννα Παρασκευά

Η Ιωάννα Παρασκευά του προσφέρει τον «καμβά» για να «ζωγραφίσει» με τα ρούχα του πάνω στις δημιουργίες της, ενώ ταυτόχρονα η πλαστικότητα των μορφών της και η ευγένεια των χαρακτηριστικών τους, συμβάλλουν αποφασιστικά στο τελικό αποτέλεσμα. Οι γυναικείες φιγούρες της, προϊόν συνεχούς πειραματισμού και αναζήτησης, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ευρύτερο ελληνικό κοινό, έχοντας αποσπάσει ήδη διακρίσεις στο εξωτερικό, και δεν ξεπερνούν σε ύψος τα 85 εκατοστά, ενώ ξεχωρίζουν για την πλαστικότητα, την ευγένεια και την αιθέρια κίνησή τους.

Εκ πρώτης όψεως, δείχνουν εύθραυστες αλλά κατά βάθος είναι …σκληρές σαν ατσάλι, καθώς ο σκελετός τους είναι κατασκευασμένος από ανοξείδωτα σίδερα, χαλκό και υγρό ατσάλι δύο συστατικών, πάνω στο οποίο δουλεύει δύο ή και τρία είδη πηλών γλυπτικής υψηλής ποιότητας (paperclay, stone type clay and ceramic clay). Το χαρακτηριστικό, που τις καθιστά ξεχωριστές, είναι η σύνθεση απρόσμενων υλικών, όπως λευκό τσιμέντο, χαρτί, ίνες μεταξιού, προσφέροντας έργα πρωτότυπα, αφού δεν χρησιμοποιεί ποτέ καλούπια, ούτε παράγει καλούπια από αυτά, επιτρέποντας σε κάθε δημιουργία της να είναι μοναδική, όπως και κάθε… γυναίκα.

Δημήτρης Ντάσιος

Ο Δημήτρης Ντάσιος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, θέατρο και κλασικό τραγούδι. Έχει δουλέψει σαν ηθοποιός πλάι σε μεγάλα ονόματα του ελληνικού θεάτρου και έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Παράλληλα δραστηριοποιήθηκε στο σχεδιασμό κοσμημάτων και αργότερα πέρασε στη δημιουργία ρούχων και αξεσουάρ.

Με έμπνευση τόσο από την Ελληνική παράδοση, όσο και από τους πολιτισμούς άλλων λαών, ο Δημήτρης Ντάσιος χρησιμοποιεί σε όλες του τις συλλογές αυθεντικά στοιχεία, τα οποία συγκεντρώνει από τέχνες και παραδόσεις λαών που παρουσιάζουν κοινά υπόγεια ρεύματα και επιρροές.

Οι συλλογές του παρουσιάζονται σε Νέα Υόρκη, Μιλάνο και Παρίσι κατά τη διάρκεια των εβδομάδων μόδας και βρίσκονται στους σημαντικότερους χώρους μόδας του κόσμου. Εκθέτει σε galleries και μουσεία παγκοσμίως.

Ιωάννα Παρασκευά

Η Ιωάννα Παρασκευά είναι μια επιτυχημένη επαγγελματίας στον χώρο των επιχειρήσεων, πολυταξιδεμένη, δραστήρια και συνάμα ένα ιδιαίτερα ανήσυχο πνεύμα, με έμφυτη κλήση προς την Τέχνη και τα εικαστικά.  Οι σπουδές της αφορούν στην Διοίκηση Επιχειρήσεων, είναι Επιθεωρητής ποιότητας, ασχολήθηκε για 19 χρόνια με την Ναυτιλία και τα τελευταία 7 χρόνια με τον κλάδο των επενδύσεων.

Η σχέση της με τα “καλλιτεχνικά” είναι έμφυτη και όπως δηλώνει η ίδια, από τότε που θυμάται τον εαυτό της, πάντα υπήρχε Τέχνη στη ζωή της. Η γλυπτική ήταν ένας τομέας που την ενδιέφερε πάντα αλλά δεν της αρκούσε αυτό. O ανήσυχος χαρακτήρας της, την οδήγησε σύντομα σε νέους πειραματισμούς και συνδυασμούς υλικών και τεχνικών. Στην αναζήτησή της να εκφραστεί καλλιτεχνικά τολμά να δέσει τεχνικές και υλικά που πολλές φορές είναι εντελώς αντίθετα μεταξύ τους (όπως πηλό με τσιμέντο που έχει συνδυαστεί για πρώτη φορά).

Τα γλυπτά της είναι εύκολα αναγνωρίσιμα, καθώς χαρακτηρίζονται από την έντονη κίνηση, πλαστικότητα και έκφραση της γυναικείας φιγούρας η οποία παραπέμπει σε κάτι αέρινο και απόκοσμο. Κάθε της δημιουργία είναι πρωτότυπη και μοναδική, καθώς αρχικά πλάθει τον κυρίως όγκο πάνω στο σκελετό και μετά χρησιμοποιεί αφαιρετική τεχνική (σκάλισμα). Δεν χρησιμοποιεί ποτέ καλούπια, ούτε παράγει καλούπια από αυτά, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί ποτέ να ξαναφτιάξει το ίδιο έργο. Τα γλυπτά της είναι υπογεγραμμένα και συνοδεύονται από πιστοποιητικό, που διασφαλίζει την μοναδικότητά τους.

Λόγω του ότι είναι ευαίσθητα και εύθραυστα εξωτερικά, φροντίζει ο μεταλλικός σκελετός να φτάνει μέχρι και το λεπτότερο σημείο τους.Η συνεργασία της με τον Δημήτρη Ντάσιο στην Evripides Art Gallery αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για να παρουσιάσει στο ευρύτερο ελληνικό κοινό τη δουλειά της, η οποία έχει ήδη ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ρωσία, όπου έχει δώσει και master classes, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.


Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Έργο των Δημήτρη Ντάσιου και Ιωάννας Παρασκευά  (Φωτογράφος: Θεόφιλος Κοτζέγιεν)