Από τις 8 έως τις 15 Μαρτίου το Ατενέουμ, σε συνεργασία με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, παρουσιάζουν για 35η χρονιά στην Αθήνα το Grand Prix Μαρία Κάλλας, με τη συμμετοχή 52 νέων λυρικών τραγουδιστών.

Ο διεθνής διαγωνισμός, που είναι αφιερωμένος στη Μεγάλη Τέχνη της Όπερας, στη μεγάλη τέχνη της ανθρώπινης φωνής, θα αναδείξει πενήντα δυο νέους λυρικούς τραγουδιστές από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων τέσσερις Έλληνες, για το φετινό διαγωνισμό Grand Prix Μαρία Κάλλας 2009 για Όπερα, Ορατόριο-Λιντ, που διοργανώνεται, υπό την Αιγίδα του ΥΠΠΟ, στο πλαίσιο της Ομοσπονδίας Διεθνών Μουσικών Διαγωνισμών της Ουνέσκο.

Πρόκειται για ένα διαγωνισμός, που στα 35 συνεχή χρόνια διοργάνωσής του, παραμένει πάντα νέος, βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση στον καλλιτεχνικό κόσμο του λυρικού τραγουδιού διεθνώς, και συνεχίζει με τις αυστηρές του προδιαγραφές και το υψηλό του κύρος να βραβεύει τους καλύτερους νέους λυρικούς τραγουδιστές, που μερικοί από αυτούς, ίσως, αποτελέσουν το μέλλον της όπερας.

Ξεχωριστοί καλλιτέχνες και διευθυντές λυρικών θεάτρων αποτελούν την διεθνή Κριτική Επιτροπή, της οποίας φέτος θα προεδρεύσει η διάσημη υψίφωνος Τσέρυλ Στούντερ. Τα υπόλοιπα μέλη της κριτικής επιτροπής είναι: Λουίτζι Άλβα (τενόρος Ιταλία -Περού), Πήτερ Κάτονα (Καλλιτεχνικός Διευθυντής Κόβεν Γκάρντεν, Αγγλία), Μαρίνα Κρίλοβιτς (Ελλάδα – Ρουμανία), Νέλλυ Μιριτσόγιου (υψίφωνος, 1ο βραβείο, παμψηφεί, στον πρώτο διεθνή διαγωνισμό Όπερας, Ορατόριου-Λιντ “Μαρία Κάλλας” το 1975 Ρουμανία), Γιεβγκένι Νεστερένκο (βαθύφωνος Ρωσία-Αυστρία), Γκούο Σουτσέν (υψίφωνος, Κίνα), Πήτερ Τιμπόρις (Γενικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της  MidAmerica Productions, ΗΠΑ), Τζιοβάνι Πάκορ (Καλλιτεχνικός Διευθυντής Λυρικής Σκηνής Ιταλία – Ελλάδα), Άρης Χριστοφέλλης (Ελλάδα).

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί διαδοχικά σε τρεις κύκλους, ξεκινώντας από τον πρώτο το τριήμερο 8 με 10, στη συνέχεια με τον δεύτερο την Πέμπτη 12  και τη Παρασκευή 13 Μαρτίου, και φτάνοντας στον τρίτο και τελευταίο κύκλο την Κυριακή 15 Μαρτίου, με τον τελικό και την απονομή των βραβείων.

Τους φιναλίστες, που θα διεκδικήσουν το ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ θα συνοδεύσει  η Φιλαρμονική  Ορχήστρα  του  Ιασίου  Ρουμανίας, υπό  την  διεύθυνση του Αρχιμουσικού Gheorghe Costin (Γκέοργκ Κοστίν).