Ο Γιώργης Χριστοδούλου, ένας “μουσικός περιπατητής” σε μία συνεχή μουσική περιπλάνηση, κάνει μια μικρή… στάση και βρίσκει την ευκαιρία να μας μιλήσει για αυτήν την περιπλάνηση και τον καινούριο του δίσκο Flâneur.

Συνέντευξη στη Μαρία Κωφίδου

CultureNow: Πώς ξεκίνησε το ταξίδι σου στη χώρα της μουσικής;

Γιώργης Χριστοδούλου: «Νονά» μου στο τραγούδι είναι η Αρλέτα – δίπλα της εμφανίστηκα για πρώτη φορά σε συναυλίες. Όπως ο πρώτος έρωτας φυσικά δε μπορεί μια τέτοια εμπειρία να ξεχαστεί εύκολα και μάλιστα όταν έχεις να κάνεις με ένα πνευματικό άνθρωπο του επιπέδου της Αρλέτας. Θεωρώ ακόμα τον εαυτό μου τυχερό που ξεκίνησα από \’κει και οι αναμνήσεις μου από κείνη την εποχή είναι πολύ ζωντανές.

C. N.: Μίλησέ μας για τον πρώτο σου ξενόγλωσσο δίσκο «Flâneur». Γιατί τα κομμάτια είναι στα ισπανικά και γαλλικά και όχι στα ελληνικά;

Γ. Χ.: Κάθε μου δίσκος είναι ένας καθρέφτης της ζωής μου την εποχή που γράφεται. Αυτό το άλμπουμ γεννήθηκε μεταξύ Ισπανίας και Ελλάδας και περιέχει από μια άποψη όλα μου τα ταξίδια και τα διαστήματα παραμονής εκεί και παράλληλα τις συνεργασίες μου, τις νέες γνωριμίες, τα παιξίματα με Ισπανούς και Γάλλους μουσικούς. Δεν θα μπορούσε λοιπόν παρά να μιλάει αυτές τις δύο γλώσσες. Το βρίσκω επίσης πολύ ενδιαφέρον να υπάρχει μια δουλειά από Έλληνα τραγουδοποιό με πρωτότυπα τραγούδια για πρώτη φορά στα ισπανικά και τα γαλλικά κι όχι στα αγγλικά.

C. N.: Ο τίτλος flâneur πιστεύεις πως σε αντιπροσωπεύει τόσο σε μουσικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο;

Γ. Χ.: Φυσικά. Flâneur (φλανέρ) σημαίνει περιδιαβάτης κι έτσι νιώθω από μικρός και με τη μουσική και με τη ζωή μου: Πηγαινοέρχομαι χωρίς βιασύνη σε ένα κόσμο που βιάζεται και θέτει με ζόρι στόχους που ίσως πολλές φορές να μη σημαίνουν τίποτα. Όπως λέει και το τραγούδι του δίσκου  «εγώ προτιμώ να κάθομαι σ ένα παγκάκι – είμαι ένας περιπατητής κάτω από τις μύτες σας όλες τις μέρες του χρόνου, κυριες και κύριοι είμαι η ευτυχία.»

C. N.: Πόσο απελευθερωτικό είναι να βρίσκεσαι σε μία συνεχή περιπλάνηση; Δε φοβάσαι το ενδεχόμενο ότι μπορεί να σε κουράσει κάποια στιγμή;

Γ. Χ.: Μέχρι στιγμής δεν το έχω νιώσει. Αντιθέτως με ξεκουράζει η διαρκής κίνηση… με ανανεώνει όσο και με εξαντλεί σωματικά αλλά δε θέλω να έχω έδρα πουθενά, δε θέλω ένα “γραφείο” για να κάνω μουσική, θέλω μόνο δρόμους και ανθρώπους.

C. N.: Πώς οραματίζεσαι το μέλλον σου μουσικά και πώς διαχειρίζεσαι την επιτυχία και την αγκαλιά που έδωσε το κοινό στην πρώτη σου δουλειά;

Γ. Χ.: Το μέλλον θα \’θελα να \’ναι γεμάτο μετακινήσεις, συναυλίες, πρόσωπα αγαπημένα. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται. Έτσι κι αλλιώς ο δίσκος αυτός έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του και κυριολεκτικά αφού ετοιμάζω τις παρουσιάσεις σε άλλες χώρες από το φθινόπωρο αλλά και μεταφορικά.

C. N.: Θα μπορούσες να ζήσεις μια μέρα χωρίς μουσική;

Γ. Χ.: Ίσως και να μπορούσα, ποιός ξέρει… αν είχα έστω το τιτίβισμα των πουλιών ή τον ήχο της θάλασσας.

C. N.: Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου;

Γ. Χ.: Κάποιες συναυλίες στην Ελλάδα με πιο ξεχωριστό σταθμό την πανσέληνο του Αυγούστου στην Ερμούπολη της Σύρου και από το φθινόπωρο μια περιοδεία και παρουσιάσεις κυρίως στο εξωτερικό.

Info

O Γιώργης Χριστοδούλου και η μπάντα του θα εμφανιστούν για μια ξεχωριστή Flâneur μουσική παράσταση στις 13 Αυγούστου στη Σύρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Ερμούπολης.

Το άλμπουμ «Flâneur» κυκλοφορεί σε όλα τα δισκοπωλεία σε Ελλάδα και Ισπανία, ενώ παράλληλα  διατίθεται online στη διεύθυνση: http://ankhmusic.bandcamp.com/album/giorgis-flaneur

Τα music videos:

Le Flâneur: http://youtu.be/eFWJqmZL6PI?hd=1
Deriva: http://youtu.be/W2pbxXtS5sg
Silencio: http://youtu.be/YxGdqm7th3Q

Blog: giorgisflaneur.blogspot.com
Website:  http://www.giorgis.es/

follow Giorgis @: https://www.facebook.com/pages/Giorgis-Christodoulou/44118657416 
http://twitter.com/Giorgis_Flaneur
www.myspace.com/giorgischristodoulou
http://www.dailymotion.com/Giorgisflaneur