Τούνδρα. Του Γιώργου Σίμωνα. Η Τούνδρα είναι ένα θεατρικό έργο. Η Τούνδρα είναι ένα οικοσύστημα. Οίκος και σύστημα. Σπίτι και σύστημα. Μόνο που στην Τούνδρα του Σίμωνα ο οίκος δεν είναι καθόλου μα καθόλου οικείος. Είναι μάλλον ανοίκειος. Το σύστημα είναι μια εταιρεία. Κτηματομεσιτική. Διαχειρίζεται οίκους ανοίκειους. Όχι σπίτια. Μόνο καταλύματα. Προσωρινά. Βραχυπρόθεσμα. Είσαι εδώ και φιλοξενείσαι με την υπόσχεση πως σύντομα θα φύγεις και πάλι. Να περάσεις καλά όσο είσαι εδώ. Μόνο μην τύχει και πεθάνεις. Κανείς δεν θάβεται εδώ. Η γη προορίζεται μόνον για ξενοδοχεία, όχι νεκροταφεία. Τι κέρδος υπάρχει από έναν τάφο;

Το σύστημα έχει απαλλοτριώσει τα πάντα. Όχι σχεδόν τα πάντα. Τα πάντα. Σαν τις ακρίδες της Βίβλου. Όχι ακρίδες, σκιουράκια. Σμήνος από σκιουράκια. Ακούγεται περισσότερο φιλικό. Τώρα ετοιμάζεται να μεταναστεύσει, να μετουσιωθεί. Η εταιρεία. Απόδειξη; Το αφεντικό, ο Μπομπ είναι νεκρός. Το αφεντικό ο Μπομπ είναι νεκρός; Είναι Εβραίος ή Ινδός; Έλληνας πάντως δεν είναι και σίγουρα όχι γηγενής. Είναι ξένος και μιλάει σπαστά ελληνικά. Και σίγουρα τον λένε Μπομπ. Και τον επόμενο, Μπομπ θα τον λένε. Η ιθαγένεια δεν έχει σημασία.

Photo Credit: Άσπα Κουλύρα

Στην Τούνδρα τώρα έμειναν τρεις. Υπάλληλοι. Ούτε ξένοι ούτε γηγενείς. Ντόπιοι. Απεχθείς. Αγωνίζονται. Διαγωνίζονται. Αγωνιούν να μοιράσουν το τίποτα. Ένα τίποτα που προσπαθούσε να ανέλθει. Προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα. Είναι όμως ανίδεοι για την προετοιμασία. Πρέπει να κόψουν το άρρωστο μέλος για να ζήσει το σώμα. Δεν θα ζήσει. Στην καλύτερη περίπτωση θα επιβιώσει. Θα παίζει ένα παλιό τραγούδι. Για το τίποτα που προσπαθούσε να ανέλθει. Και το πρωτόκολλο; Τί θα πει ο Μπομπ; Τίποτα αρκεί να μην υπάρξει επαφή. Καμία επαφή. Εξάλλου ο Μπομπ έκανε την κίνηση να φύγει. Τι σημαίνει έκανε την κίνηση να φύγει; Ότι έφυγε όπως βλέπετε. Κρίμα.

Διαβάστε επίσης:

Tούνδρα, του Γιώργου Σίμωνα σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα στο Rabbithole