Το “Half note jazz club” υποδέχεται για πρώτη φορά στις 10-11 & 12 Φεβρουαρίου τον σπουδαίο ερμηνευτή και τραγουδοποιό Γιώργο Καραδήμο σε ένα ρεσιτάλ, με διασκευές αλλά και απρόβλεπτα τραγούδια ειδωμένα από μια άλλη οπτική.

Επιτυχίες που έχει ερμηνεύσει ο ίδιος ο Γιώργος Καραδήμος, αλλά και διαχρονικά τραγούδια που έχει χαρίσει σε σπουδαίους συναδέλφους του (όπως η Ελεονώρα Ζουγανέλη, ο Γιάννης Κότσιρας, η Ελευθερία Αρβανιτάκη) θα συμβάλλουν στο να γίνουμε όλοι μια παρέα!

Η επιστροφή του Γιώργου Καραδήμου μετά από καιρό στη νυχτερινή Αθήνα, θα κάνει αίσθηση, καθώς όταν αποφασίζει να έρθει σε επαφή με το κοινό, πάντα υπάρχει λόγος και μια καινούργια πρόταση.

***

Όταν προέκυψε η ιδέα γι’ αυτή την παράσταση είχα ήδη στο μυαλό μου την ατμόσφαιρα: Ένα μείγμα από σπουδαία τραγούδια, όχι πάντα σε απόλυτη συνάφεια μεταξύ τους, ούτε από ένα μόνο είδος, παιγμένα με ένα διαφορετικό τρόπο από 3 δεξιοτέχνες μουσικούς.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα σχεδόν εξ ολοκλήρου διασκευασμένο. Αυτό το επέβαλλε όχι μόνο η συνεχής ανάγκη μου να μεταλλάσσω τα τραγούδια επανασυστήνοντας τα, αλλά και το μουσικό σχήμα που επέλεξα.

Σκεφτείτε πόσο ενδιαφέρον έχει ο συνδυασμός του πιάνου, με κοντραμπάσο και βιολί και ενίοτε η παρουσία της ακουστικής κιθάρας. Πόσο μάλλον όταν οι συγκεκριμένοι μουσικοί, ο Θωμάς Κοντογιώργης στο πιάνο και τις ενορχηστρώσεις, η Αγγελική Ποτήρη στο βιολί και τα φωνητικά και ο Γιώργος Κωστόπουλος στο κοντραμπάσο είναι και εξαιρετικοί σολίστες, και εγώ πολύ τυχερός που με συνοδεύουν.

Η λογική του προγράμματος είναι να αφεθεί ο ακροατής στο συναίσθημα μέσα από τραγούδια, ερμηνείες και ενορχηστρώσεις που δημιουργούν έναν διαφορετικό και ενδεχομένως καινούργιο μουσικό κόσμο από αυτόν που έχει συνηθίσει.

Εδώ υπάρχουν μερικά δεδομένα καθοριστικά για το χτίσιμο του προγράμματος και την επιλογή του συγκεκριμένου μουσικού σχήματος.

Το πρώτο είναι ο χώρος φυσικά. Είναι η πρώτη φορά που θα εμφανιστώ στην υπέροχη σκηνή του Half Note και μάλιστα σε τρείς διαδοχικές βραδιές, στις 10, 11 & 12 Φεβρουαρίου και αυτό μου δημιούργησε ενθουσιασμό και την επιθυμία να δημιουργήσω το συγκεκριμένο μουσικό σχήμα.

Το δεύτερο δεδομένο έχει να κάνει με την απουσία μου από τις ζωντανές εμφανίσεις για πολλούς και διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς ήταν φυσικά και η περίοδος του κορονωιού, ένας άλλος είναι πως όταν αποφασίσω να βγω «εκεί έξω» θέλω να υπάρχουν οι σωστές προϋποθέσεις, αλλά και το κίνητρο για να παρουσιάσω κάτι ξεχωριστό που πηγάζει από τις σχέσεις με τους ανθρώπους εντός και εκτός σκηνής.

Αυτό που με δυσκόλεψε περισσότερο απ’ όλα ήταν να δημιουργήσω ένα πρόγραμμα που να «μην μπάζει νερά». Και πότε συμβαίνει αυτό; Όταν κάνει το κοινό να βαριέται ή να αναρωτιέται πότε τελειώνει η παράσταση.

Πλέον μετά από αρκετή δουλειά θέλω να πιστεύω πως θα συγκινηθείτε, θα τραγουδήσετε μαζί μας, θα εκπλαγείτε από τις διασκευές, αλλά και τα τραγούδια που «τολμήσαμε» και πως εν τέλει θα ενθουσιάσει κι εσάς όπως εμάς και θα νιώσετε την ανάγκη να το μοιραστείτε και να το επικοινωνήσετε.

Αυτό που εισπράττουμε πάντως στις πρόβες είναι σίγουρα μοναδικό και μας κάνει αισιόδοξους πως ίσως βάλουμε ένα λιθαράκι στο να φεύγει ο κόσμος από την παράσταση λυτρωμένος και πιο αισιόδοξος. Να φεύγει καινούργιος.

Αυτή δεν είναι και η μαγεία και ο σκοπός της τέχνης τελικά;

Info
Γιώργος Καραδήμος
Half Note Jazz Club
Παρασκευή 10 – Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023 | Παρασκευή & Σάββατο 22:30 | Κυριακή 21:30