«Οι Κρητικοί όταν βρίσκονται μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα έχουν πάνω τους κάτι το μυθώδες. Φαντάζουν σαν τους μυθικούς ήρωες. Είναι τόσο περήφανοι την τραγική ώρα του θανάτου, που όποιος τους δει , είναι αδύνατο να μην τους θαυμάσει. Πολλές φορές όταν επρόκειτο να γίνουν εκτελέσεις , άφηνα το γραφείο μου και έβγαινα στο μπαλκόνι , μόνο και μόνο για να τους θαυμάσω. Σε κανένα άλλο λαό δεν είδα τέτοια περιφρόνηση προς το θάνατο και τόση αγάπη για την ελευθερία»
ΑΝΤΡΕ: διοικητής του “Φρουρίου Κρήτης”

«Αν το 2017 δεν ήταν καλό, οι προβλέψεις για το 2018 είναι ακόμη χειρότερες: η βία και η ανασφάλεια είναι πιθανόν να επιδεινωθούν στο Αφγανιστάν, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Λιβύη, την Αιθιοπία, το Μαλί, την Σομαλία και την Συρία το ερχόμενο έτος», υπογραμμίζει στην έκθεσή του ο διευθυντής του κέντρου σκέψης ACAPS Λαρς Πέτερ Νίσεν.

Δημιουργήσαμε μία παράσταση για να βροντοφωνάξουμε με τον δικό μας τρόπο: Ειρήνη! Δυστυχώς τα χιλιάδες θύματα τόσων άδικων πολέμων δεν έπεισαν ακόμα τον άνθρωπο να σταματήσει τους πολέμους.

«Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι ελεύθερος» μία τόσο επίκαιρη φράση από τον σπουδαίο πρόγονό μας Νίκο Καζαντζάκη, που προσωπικά με συγκλονίζει και την σκέφτομαι πολύ έντονα κάθε φορά που παρακολουθώ  τις πολεμικές συρράξεις ανά τον κόσμο , τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε αθώους και ανυποψίαστους ανθρώπους στο σύγχρονο σήμερα.

Τελικά η φύση του ανθρώπου οδηγεί σε διαρκή πόλεμο εναντίον όλων;

Σήμερα, 100 χρόνια μετά την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η διεθνής κοινότητα έχει τα εργαλεία (πολιτικά και οικονομικά) για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις υπό εξέλιξη πολεμικές συγκρούσεις και να αποτρέψει ή να περιορίσει νέους πολέμους. Για να γίνει αυτό, ωστόσο, χρειάζεται να καλλιεργηθεί η έννοια της «συλλογικής ασφάλειας» η οποία προϋποθέτει βούληση για πολυμερή συνεργασία.

Παρουσιάζουμε λοιπόν την συγκεκριμένη παράσταση για να τιμήσουμε τους προγόνους μας, να θυμίσουμε τα τραγικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Μάχη της Κρήτης, κυρίως όμως να στείλουμε το μήνυμα της ειρήνης, της αδελφοσύνης  και της συνεργασίας των λαών.

Η Μάχη της Κρήτης παρουσιάζεται  για πρώτη φορά με τέτοιον τρόπο από Χορευτική Ομάδα.

Η παράσταση περιλαμβάνει συγκλονιστικά video που θα κάνουν αίσθηση , εμβληματικά τραγούδια, 16 κρητικούς χορούς από ολόκληρη την Κρήτη .

Ένας από αυτούς τους χορούς θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά από Χορευτική Ομάδα και η χαρά μας γι’ αυτό το γεγονός είναι πολύ μεγάλη.

Επίσης, ο θεατής θα παρακολουθήσει 25 χορευτές επί σκηνής, όχι μόνο να χορεύουν αλλά με συγκεκριμένη χοροθεατρική κινησιολογία να αναδεικνύουν ιστορικές στιγμές από την υπεράνθρωπη αντίσταση των Κρητών και να καταθέτουν την ψυχή τους σε κάθε σκηνή της παράστασης η οποία έχει στηθεί με έντονα συναισθήματα και μέσα από πολύμηνη έρευνα.

Η Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη δεν κάνει μία αναβίωση ούτε μία αναπαράσταση των κρητικών χορών αλλά ο κάθε χορευτής εκφράζεται με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

Εμπνεόμαστε από την παράδοση και προσπαθούμε εδώ και 20 χρόνια να ανοίξουμε τους δικούς χορευτικούς μας δρόμους με αγάπη , με σεβασμό και συνεχόμενες επιτόπιες έρευνες στα χωριά της Κρήτης.

Η πανάρχαια ιστορία του νησιού μας είναι η πυξίδα μας σε αυτό το δύσκολο ταξίδι που έχουμε συνειδητά επιλέξει από πολύ μικρή ηλικία.

Γιάννης Μεγαλακάκης
Ερευνητής – συγγραφέας – δάσκαλος κρητικών χορών


Διαβάστε επίσης: 

Η μάχη της Κρήτης: Κρητικοί χοροί στο Γυάλινο | 19 Μαΐου, στις 21:30