Στο εργαστήριο αυτού του Σαββάτου θα ασχοληθούμε με το προφίλ στη ζωγραφική του Γιάννη Γαΐτη. Θα μας απασχολήσει το σχέδιο και το χρώμα στα ανθρωπάκια που ζωγραφίζει ο καλλιτέχνης, η επανάληψη των σχημάτων και η αίσθηση ότι αυτά μοιάζουν ξύλινα, δεν έχουν πολλά χρώματα, η αντίθεση του άσπρου και του μαύρου, ότι μοιάζουν πολύ μεταξύ τους…
Τι να έχουν στο μυαλό τους άραγε;
Με την Εικαστικό Παιδαγωγό: Ηλιάνα Μπάρδη
Στην ενότητα των μαθημάτων την άνοιξη του 2020, τα παιδιά δημιουργούν και εκφράζονται μέσα από το παιχνίδι με τα υλικά, τις υφές, τη σύνθεση της εικόνας με αφορμή έργα εικαστικών καλλιτεχνών, εικονογράφων. Στους μικρούς μαθητές προτείνονται ιδέες για δημιουργία οι οποίες προκύπτουν από τη διαπραγμάτευση του εκάστοτε εικαστικού θέματος και στοχεύουν στη βιωματική προσέγγιση της τέχνης. Οι μαθητές κατανοούν ότι αυτά που εφαρμόζει ο καλλιτέχνης, όταν δημιουργεί ένα έργο, στηρίζονται σε εμπειρίες αιώνων, προσωπικούς αισθητικούς συλλογισμούς και εκφραστικές αναζητήσεις που απορρέουν από τη συνεχή μελέτη της φύσης, της τέχνης και φυσικά τον πειραματισμό. …ανακαλύπτουν ότι πέρα από την πιστή αντιγραφή της η φύση έχει να μας προσφέρει πολλούς προβληματισμούς και λύσεις.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Στο μάθημα παρουσιάζονται έργα που βοηθούν τα παιδιά να παρατηρήσουν, να προβληματιστούν… τεχνικές για να σκεφτούν και να επιλέξουν ποιες από αυτές θα χρησιμοποιήσουν να εκφράσουν τη δική τους άποψη, βασισμένα στις δικές τους ανάγκες και αναζητήσεις. Οι ιδέες προσφέρονται για να προκαλέσουν και να εμπνεύσουν τα παιδιά να δημιουργήσουν ελεύθερα, χρησιμοποιώντας τα υλικά και τα μορφικά στοιχεία που έχουν στη διάθεσή του. Οι μαθητές αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα αυτών των πληροφοριών στις δημιουργίες τους βιωματικά. Επιδιώκεται η λιγότερη δυνατή παρέμβαση… προκειμένου να καλλιεργηθεί η φαντασία και η ευρηματικότητα τους.