Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών παρουσιάζει στη Μικρή Σκηνή μια βραδιά αφιερωμένη στον Γιάννη Κυριακίδη, ο οποίος θα ερμηνεύσει τα έργα του μαζί με το μουσικό του σύνολο Maze, στις 20 Φεβρουαρίου 2014.

Ένας από τους πιο ιδιοφυείς νέους συνθέτες σύγχρονης μουσικής σε έργα που γεφυρώνουν την παράδοση με τις νέες τεχνολογίες, αλλά και τη σύνθεση με τον αυτοσχεδιασμό.

Μια ρηξικέλευθη ερμηνεία των έργων του Κυριακίδη, μεταξύ αυτών και του βραβευμένου Paramyth.

Μια βραδιά αφιερωμένη στο «τρομερό παιδί» της σύγχρονης μουσικής που δραστηριοποιείται στην Ολλανδία, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης. Με τη βοήθεια του εξαμελούς συνόλου του, παρουσιάζεται όλο το εύρος του μουσικού πνεύματος του Ελληνοκύπριου συνθέτη Γιάννη Κυριακίδη, που κινείται από την post punk μουσική μέχρι τη σύγχρονη σύνθεση, ενώ θα ακουστούν και νέα έργα του.

Ο Ελληνοκύπριος συνθέτης Γιάννης Κυριακίδης, μετά από μια σύντομη περιπλάνηση στις μουσικές της Μέσης Ανατολής, σπούδασε μουσική στη Βρετανία και συνέχισε στην Ολλανδία, όπου ζει σήμερα και σταδιοδρομεί με επιτυχία. Στα έργα του πειραματίζεται με τις νέες τεχνολογίες, αναζητώντας νέες φόρμες και υβρίδια, έχοντας πάντα την παράδοση στο μυαλό του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, συνεργάζεται με ένα νέο σύνολο ηλεκτροακουστικής μουσικής, αφοσιωμένο στην ερμηνεία μουσικής που θέτει σε αμφισβήτηση την αρχή της μονοδιάσταστης προοπτικής της ακρόασης.

Το σύνολο Maze (Λαβύρινθος) θα παρουσιάσει μια σειρά πολυμεσικών έργων του Κυριακίδη που αναδεικνύουν τη φωνή και την αφήγηση, όπως το Paramyth (ολλανδικό βραβείο Toonzetter για το καλύτερο νέο έργο του 2011), αλλά και τα χαρακτηριστικά έργα του συνθέτη που εστιάζουν στην εσωτερική φωνή, όπως το Arrest (Σύλληψη) και οι Karaoke Etudes (Σπουδές Καραόκε). Θα παρουσιαστεί επίσης σε παγκόσμια πρεμιέρα το έργο Intertitles (Εσώτιτλοι), για σύνολο, ηλεκτρονική επεξεργασία σε πραγματικό χρόνο, βίντεο και iPads.

Μετά τη συναυλία, θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με τον Γιάννη Κυριακίδη και τους Maze Ensemble.

Ο καλλιτέχνης:

Ο Γιάννης Κυριακίδης γεννήθηκε το 1969 στη Λεμεσό, αλλά μετά την εισβολή η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στη Βρετανία. Σπούδασε μουσικολογία στο βρετανικό πανεπιστήμιο Γιορκ και η μουσική του Louis Andriessen τον έφερε στην Ολλανδία, όπου συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο της Χάγης. Έχει συνεργαστεί με σημαντικά ονόματα της ολλανδικής αβανγκάρντ, όπως είναι ο εννοιολογικός καλλιτέχνης Dick Raaijmaakers και ο κιθαρίστας των Ex, Andy Moor. Με τον τελευταίο συνεργάστηκε στο έργο Rebetika, για ηλεκτρική κιθάρα και electronics, όπου επιχείρησε μια ιδιοφυή αναδόμηση επτά ρεμπέτικων τραγουδιών.

Maze ensemble

Anne La Berge: φλάουτο, electronics

Barbara Lüneburg: βιολί

Dario Calderone: κοντραμπάσο

Gareth Davis: μπάσο κλαρινέτο

Reinier van Houdt: πιάνο, πλήκτρα

Wiek Hijmans: ηλεκτρική κιθάρα

Γιάννης Κυριακίδης: υπολογιστής, electronics