Στην ερώτηση “Γιατί ασχολήθηκες με τη μουσική” μπορώ να δώσω πολλές διαφορετικές απαντήσεις. Όμως, όσο τα χρόνια περνούν η απάντηση τείνει να είναι μία: Γιατί η λύρα με εκπλήσσει συνεχώς. Η έκπληξη μου πάντα, είναι στο τι διαστάσεις μπορεί να πάρει και μέχρι που μπορεί να σε ταξιδέψει αλλά και να ταξιδευτεί.

Ένα όργανο λοιπόν που έχει τόσο περιορισμένες τεχνικές δυνατότητες φτάνει να ακούγεται στους “ξένους” λαούς, μοναδικό. Το ηχόχρωμά του να συγκινεί και παράλληλα με όλη την ιστορία που κουβαλά, ασχέτως αν ο στίχος είναι ελληνικός, να αγγίζει και να αντηχεί υπέροχα μακρινό και κοντινό αντάμα. Αυτό είναι κάτι που με συνταράσσει κάθε φορά που η λύρα έρχεται σ’ επαφή με αυτό τον κόσμο.

Μεγάλα φεστιβάλ, συνεργασίες με τόσο διαφορετικών ειδών καλλιτέχνες, άλλης κουλτούρας, άλλης μουσικής παράδοσης, και η λύρα πάντα εκεί, να παντρεύει μοναδικά την δική της παράδοση με τα σύγχρονα ακούσματα και να μπορεί να ελίσσεται σε όλες τις μορφές της μουσικής. Χρειάζεται να εναρμονίζεσαι, να «ακούς», να αντιλαμβάνεσαι αλλά και να σέβεσαι τους υπολοίπους μέσα σε ένα σύνολο, για να μπορείς να ισορροπήσεις μαζί τους και να δημιουργήσετε παρέα κάτι κοινό αλλά ταυτόχρονα όχι μονοδιάστατο και βαρετό.

Είναι μοναδική εμπειρία να μπορείς να “αγγίζεις” ανθρώπους που έχουν τελείως διαφορετικά ακούσματα από τα δικά σου και να τους ταξιδεύεις στον δικό σου ονειρικό κόσμο. Όπως επίσης και το αντίθετο. Να μπορείς και συ να αφουγκραστείς τη δική τους γλώσσα και να μάθεις από αυτήν. Η μουσική, παγκόσμια, αποτελεί μοναδικό τρόπο επικοινωνίας, καθώς έρχεσαι κοντά της, μαθαίνεις, διαβάζεις, ανακαλύπτεις, γνωρίζεις χωρίς ν’ ανταλλάξεις ούτε λέξη.

Info: Η Γεωργία Νταγάκη είναι μουσικός, ερμηνεύτρια και παράλληλα συνθέτει τραγούδια. Σημαντικός σταθμός στην πορεία της που σηματοδότησε την προσωπική αναζήτηση ενός άλλου ήχου, πέρα απο τον παραδοσιακό, ήταν η συνεργασία της με τον θρύλο της rock σκηνής ERIC BURDON και τους Animals, με τους οποίους και πραγματοποίησε μεγάλη περιοδεία στην Ευρώπη το 2009. Η συνεργασία αυτή εκφράστηκε και δισκογραφικά με την Γεωργία να συμμετέχει στην ηχογράφηση 4 τραγουδιών στον δίσκο του Eric Burdon “Athens Traffic Live”. Τέλος, ο πρώτος προσωπικός δίσκος της “Φόβος” (Phobie) της Γεωργίας Νταγάκη κυκλοφόρησε στο εξωτερικό απο τη γερμανική εταιρεία Meisel Music, τον Οκτώβριο του 2014 και μέσα σε λίγους μήνες, κατάφερε να ανέβει στο TOP 20 των World Music Charts of Europe!

* Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 24