Ο Λάκης Παπαστάθης αναφέρει στο πρόλογο του καταλόγου το «φως στα έργα που τρυπάει τα σωθικά και τον αμφιβληστροειδή του ματιού του. Κι αυτό το βλέπεις στη ζωγραφική του καθώς το φως δεν στέκεται αλλά κινείται με ένταση, παρακινώντας τον μουσαμά. Ο Γεράσιμος Κοτσολάκος βρίσκει το τρόπο να συνομιλεί πνευματικά με την ιστορία αλλά και τα σύγχρονα ρεύματα της ζωγραφικής, ζωγραφίζει κυρίως τα πρόσωπα που αγαπάει, εκείνα που ανεβαίνουν τα πολλά σκαλιά μέχρι τη σοφίτα του στην οδό Παγγαίου στο Περιστέρι, και κάθονται στην παλιά σιδερένια καρέκλα, που είναι στημένη δύο μέτρα μπροστά από το καβαλέτο του, είναι ο καλλιτέχνης που ζει κάπως απομονωμένος, έτσι βιώνει τη προσωπική του ζωγραφική περιπέτεια»

Ο Γεράσιμος Κοτσολάκος ένας καλλιτέχνης λιτός και δωρικός έτσι όπως τον περιγράφει ο ζωγράφος Θανάσης Μακρής στο κατάλογο της έκθεσης «Ζωγραφική Περιπέτεια» και συνεχίζει «σκαλίζει με δύναμη τη φόρμα μέχρι να την ματώσει. Οι φαινομενικά ακατέργαστες εικόνες που αναγκάζουν το βλέμμα, ξεπερνώντας το αρχικό του ξάφνιασμα, να παρακολουθήσει τις σταδιακά αποκαλυπτόμενες πολλαπλές αναγνώσεις της ζωγραφικής του. Πιστεύω πως η δουλειά του Γεράσιμου Κοτσολάκου αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση για τα Ελληνικά δεδομένα, εξπρεσιονιστικής «εκτόνωσης».

Ο ζωγράφος αναφέρει για την δουλειά του «Πολλά πορτρέτα είναι των φίλων μου, σαν όλοι τους να αποτελούν τη μεγάλη τοιχογραφία της ζωής μου, έτσι πολλές φορές τους φαντάζομαι με τον τρόπο που τους έχω ζωγραφίσει και όχι όπως τους βλέπω (με τα μάτια μου)». Ο δάσκαλός του Χρόνης Μπότσογλου σχολιάζει τη δουλειά του «Κάθε πινελιά είναι ένα δομικό στοιχείο, χρώμα, σχέδιο, με το οποίο κτίζει την εικόνα του. Από τη φύση -μοντέλο μελετά τη δομή την οποία με αδρές πινελιές μετουσιώνει σε αίσθηση. Αυτή η αίσθηση αναφέρει, χωρίς να περιγράφει, την πηγή αφετηρίας της. Αλλά κυρίως αυτή η αίσθηση του που διαφοροποιεί από τους άλλους και τον ορίζει ως άνθρωπο. Ο Γεράσιμος Κοτσολάκος τελείωσε και την Αρχιτεκτονική και καταλαβαίνει πολύ καλά τη δομή των πραγμάτων και σε αυτή στηρίζει την ζωγραφική του».

Για τον Γεράσιμο Κοτσολάκο η ζωγραφική είναι ένα ταξίδι ζωής γεμάτο περιπέτειες.