Οι Gadjo Dilo, ελληνικό συγκρότημα που ζωντανεύει στη χώρα μας τη manouche gupsy swing μουσική παράδοση, θα εμφανιστεί στις 26 Ιουνίου, στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων, που φιλοξενεί για ακόμη μια χρονιά τις «Μουσικές του Κόσμου», κατά την περίοδο 5 Ιουνίου-10 Ιουλίου.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Μουσικές του Κόσμου» θα εμφανιστούν μπάντες, με μελωδίες από όλο τον κόσμο. Ανάμεσα σε αυτές,  θα βρεθούν και οι Gadjo Dilo, που φιλοδοξούν να χαρίσουν μια αξέχαστη και πρωτόγνωρη βραδιά στους παρευρισκόμενους. Προτού συμβεί αυτό, οι «Gadjo Dilo» μίλησαν στο www.culturenow.gr .

Συνέντευξη: Νώντας Δουζίνας

Culturenow.gr: Η ονομασία της μπάντας «Gadjo Dilo» τι σημαίνει;
Gadjo Dilo:
Gadjo Dilo στα τσιγγάνικα ειναι μια κοροϊδευτική έκφραση και σημαίνει: κάποιος που δεν ειναι τσιγγάνος και ειναι τρελάρας (Gadjo=μπαλαμός, Dilo=τρελάρας)
Είναι ο τίτλος μιας ταινίας του Tony Gadlif , της οποίας αγαπάμε  τους χαρακτήρες  και τη συμπεριφορά τους…

C.N.: Ποια είναι η αποδοχή του είδους μουσικής σας στη χώρα μας;
G.D.:
Θα έλεγα αρκετά καλή αφού σε αρκετές πόλεις εχει φτιαχτεί Gypsy Jazz σκηνή. Όλο και περισσότεροι μουσικοί ασχολούνται με πάθος με αυτό το είδος. Σίγουρα δυο Django Festival στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη με μεγάλη επιτυχία δείχνουν το ενδιαφέρον του κόσμου. Αυτή τη στιγμή οργανώνεται το τρίτο της Αθήνας μέσα το Σεπτέμβριο.

C.N.: Είσαστε μια σχετικά νέα μπάντα. Έχετε αποκτήσει το «δικό σας κοινό»; Ποιες είναι οι ηλικιακές ομάδες ατόμων που βρίσκονται ανάμεσα στο ακροατήριό σας;

G.D.:  Οι Gadjo Dilo ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2009 στην παράλια του Σίμου στην Ελαφόνησο. Έχοντας κάνει αρκετά Live ολο αυτο το διάστημα έχουμε αποκτήσει αρκετούς φίλους και συνεχίζουμε να μεγαλώσουμε αυτη την παρέα. Από την άλλη είμαστε τυχεροί γιατί το είδος μουσικής που παίζουμε συγκινεί ολες τις ηλικίες και αυτό το έχουμε βιώσει αρκετές φορές.

C.N.: Τι θέλετε να εκφράσετε με τα τραγούδια σας; Πόσο εύκολο είναι να γίνει αυτό σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που δεν υπάρχει μεγάλη εξοικείωση με αυτού του είδους τη μουσική;
G.D.:
Θέλουμε να πιστεύουμε πως με τη μουσική που παίζουμε συμβάλουμε στην ομορφιά που τόσο έχουμε ανάγκη να δούμε γύρω μας. Αυτή η ανθρώπινη ανάγκη είναι μεγαλύτερη απο την εξοικείωση. Άλλωστε η επιρροή αυτής της μουσικής στην Ελληνική μουσική των δεκαετιών 50′-60′ ειναι πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα να ειναι οικείο άκουσμα για μας τους Έλληνες.

C.N.: Στο live σας ερμηνεύετε τραγούδια του θρυλικού κιθαρίστα Django Reinhardt…
G.D.:
Όπως πάντα το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος θα είναι απο το ρεπερτόριο του Django και το υπόλοιπο με διασκευές που έχουμε κάνει εμείς πάνω στο ίδιο ύφος.

C.N.: Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας;
G.D.:
Ατομικά ο καθένας έχει διαφορετικές πηγές έμπνευσης και επιρροές , όμως η πηγή των Gadjo Dilo σαν σχήμα είναι μια Django Reinhardt.

C.N.: Ποια μουσική παράδοση αποτελεί την κύρια επιρροή σας;
G.D.:
Η μουσική παράδοση που αποτελεί την κύρια επιρροή των Gadjo Dilo ονομάζεται Jazz Manouche ή Gypsy Swing. Manouche ειναι το όνομα της φυλής των τσιγγάνων απο την οποία κατάγεται ο Django.

C.N.: Έχετε αποφασίσει το πρόγραμμα της συναυλίας; Ποια θα είναι η δομή της;
G.D.:
Έχουμε ενα γενικό πλάνο αλλά εξαρτάται πολύ απο την ατμόσφαιρα.

C.N.: Η μουσική που παίζετε φαίνεται πως ταιριάζει απόλυτα με την περιοχή όπου θα εμφανιστείτε, την Πλάκα…
G.D.:
Πλάκα στην πλάκα συμφωνούμε απολύτως, ο κήπος του μουσείου ειναι ιδανικός. Ανυπομονούμε….