Το 2010 κυκλοφόρησε ο πρώτος μου δίσκος με τον τίτλο “Futrue”. Ο τίτλος είναι αναγραμματισμός της λέξης “future”, που σημαίνει μέλλον και εμπεριέχει την λέξη “true”, που σημαίνει αληθινό…

Ήθελα αυτό το εγχείρημα να χαρακτηρίζεται από ποικιλία και πολυχρωμία, καθώς αυτό θεωρώ πως χαρακτηρίζει και τη φύση των κομματιών μου. Έτσι λοιπόν προτίμησα από το να επιλέξω τυχαία κάποιους καλούς μουσικούς, να δημιουργήσω μια μεταβαλλόμενη ομάδα ανθρώπων από άτομα τα οποία κατά καιρούς είχα παρακολουθήσει ή γνώριζα και μου άρεσαν σαν μουσικοί και σαν προσωπικότητες. Το πιο σημαντικό ήταν αυτοί οι άνθρωποι να αγαπήσουν τη μουσική μου. Τα μέλη της μπάντας στην πορεία του χρόνου έχουν αλλάξει και θα αλλάζουν γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο μια πολυμελής σύνθεση να παραμένει ίδια. Το να δημιουργείς και να παίζεις live στην Ελλάδα το 2011 είναι αρκετά ιδιαίτερο. Οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες έχουν ήδη αφήσει τα αποτυπώματα τους στο κόσμο, πρακτικά και ψυχολογικά. Παρ’ όλα αυτά είναι μια εποχή μέσα στην οποία γίνονται αλλαγές. Αλλαγές στους θεσμούς, στην νοοτροπία και την αισθητική. Συνειδητοποιούμε πιο έντονα πως είμαστε κομμάτια μιας παγκόσμιας κοινωνίας και ότι τα γεγονότα σε ένα μέρος του κόσμου επηρεάζουν το άλλο σαν ντόμινο. Πολλές φορές οι μουσικοί στην Ελλάδα θεωρούν πως έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες σε σχέση με εκείνους που ζουν σε άλλες χώρες. Κατά την γνώμη μου, η πραγματικότητα δεν είναι αυτή. Η αδιαφορία της πολιτείας εδώ είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Δεν υπάρχουν ουσιαστικά προγράμματα στήριξης για νέους καλλιτέχνες όπως υπάρχουν για παράδειγμα στην Σουηδία και τον Καναδά. Όμως αυτό, κατά την άποψή μου δεν θα πρέπει να μας απογοητεύει αλλά να μας κάνει πιο αυτόνομους. Σίγουρα δεν θα πρέπει να αποτελεί δικαιολογία καθώς η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη να εκφραστούν και να δημιουργήσουν βρίσκουν τον τρόπο ακόμη και κάτω από αντίξοες συνθήκες. Στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αμερική και την Αγγλία όπου έζησα για ένα χρονικό διάστημα ,αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι πως οι μουσικοί είναι αρκετά σκληραγωγημένοι. Μαθαίνουν δηλαδή από μικροί να παίζουν πολλές συναυλίες και όχι πάντα με τις καλύτερες συνθήκες, πολλές φορές δεν υπάρχει χρόνος για soundcheck, κουβαλάνε και ταξιδεύουν για ώρες αφού οι αποστάσεις από πόλη σε πόλη είναι συνήθως μεγάλες και σε ένα τυπικό tour παίζουν κάθε μέρα και σε άλλη πόλη.

Info: Ο León, δηλαδή ο singer-songwriter Τίμος Βερέμης, συναντήθηκε και ενώθηκε με την κολεκτίβα από άλλους νεαρούς πολυοργανίστες της Αθήνας στα τέλη του 2009. Με σπουδές στη μουσική και τη φιλοσοφία León ταξίδεψε στον κόσμο συλλέγοντας εικόνες και δημιούργησε τραγούδια με μια έντονη multi-cultural αίσθηση, η οποία είναι διάχυτη όχι μόνο στο πρώτο single “(To The) Children Of Tomorrow”, αλλά και σε ολόκληρο το άλμπουμ του “Futrue”.

Photo: Theo Vranas