To έργο «Fountains of Mojitos» είναι σε δραματουργία του καθιερωμένου Βέλγου δραματουργού Guy Cools, και σε συν-δημιουργία με τις χορεύτριες: Ράνια Γλυμίτσα, Ελευθερία Σωκράτους, Μιλένα Ούγκρεν Κούλας, Julia Brendle.

«H Εύη Δημητρίου στη ομαδική χορογραφική δουλειά της φέρνει γύρω της τέσσερεις χορεύτριες, τέσσερεις γυναίκες, τέσσερεις φίλες, τέσσερεις μητέρες και μέσα από την οικειότητα που προκύπτει μεταξύ τους εξερευνούν το πώς βιώνουν την σεξουαλικότητα τους, την εγκυμοσύνη τους, τα αλλαγμένα σώματα τους και τα διάφορα συναισθήματα που δημιουργούνται, από τη ντροπή μέχρι την ευχαρίστηση, από τη σιωπηλή αμηχανία στα γέλια, από την ντροπαλή αυτο-εξερεύνηση αισθησιακών ή δυναμικών συναντήσεων σε ενθουσιώδεις συναντήσεις συνύπαρξης.

Μαζί οδηγήθηκαν σε μια γλώσσα του σώματος, που επιτρέπει στον θεατή να κρυφακούσει τις οικείες συζητήσεις τους, και να βιώσει ένα παρόμοιο συναισθηματικό και ενεργειακό ταξίδι.»

Guy Cools, Δραματουργός

H χορογράφος σημειώνει:

«Τα τελευταία δέκα χρόνια, το βασικό θέμα της χορογραφικής μου έρευνας είναι η γυναίκα, ο ρόλος της στην κοινωνία, και ποια είναι ως ανθρώπινο ον. Παρόλα αυτά, ήταν μόνο πριν από λίγα χρόνια που άρχισα να δίνω τόση σημασία στο πώς η κοινωνία αντιλαμβάνεται τη γυναίκα.

Άρχισα να προσέχω συμπεριφορές που μείωναν τις γυναίκες. Ο τρόπος που πολλές φορές απεικονίζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στον γραπτό λόγο, σε άρθρα στις εφημερίδες και στα περιοδικά. Ο τρόπος που κάποιοι άντρες μιλούν στις γυναίκες στον δρόμο. Το πώς η κοινωνία συχνά φιμώνει τη γυναίκα και το πώς οι επιθέσεις ενάντια σε γυναίκες έχουν συχνότητα επιδημίας. Από όλες αυτές μου τις παρατηρήσεις, άρχισα να αντιλαμβάνομαι από πού μπορεί να πηγάζει η ντροπή και η ενοχή.

Επέλεξα μια ομάδα περφόρμερ που θαυμάζω τόσο ως καλλιτέχνες όσο και ως άτομα. Μέσα από μια διαρκή ανταλλαγή σκέψεων, πεποιθήσεων και κινησιολογικής έρευνας προέκυψε η παράσταση Fountains of Mojitos.»

Συντελεστές Παράστασης:

Ιδέα/Χορογραφία: Εύη Δημητρίου
Σε συνεργασία με τις χορεύτριες: Ράνια Γλυμίτσα, Μιλένα Ούγκρεν Κούλας, Julia Brendle, Ελευθερία Σωκράτους
Δραματουργία: Guy Cools
Σχεδιασμός Φωτισμού: Αλεξάντερ Γιότοβικ
Στυλιστική επιμέλεια: Κρίστια Μιχαηλίδου
Φωτογραφία: Παύλος Βριωνίδης
Παραγωγή: Ομάδα Εν δράσει
Επικοινωνία: Μαρία Κωνσταντοπούλου & peso producciones

Διάρκεια: 50′

Στηρίζουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υφυπουργείο Πολιτισμού της Κύπρου και η Στέγη Σύγχρονου Χορού Λεμεσού.

Εύη Δημητρίου

Η χορογραφική δουλειά της Εύης Δημητρίου έχει ως εναρκτήρια βάση την ανάγκη της να βρει νέους τρόπους επικοινωνίας με το κοινό. Μέσα από ένα συνεχή πειραματισμό πάνω στις έννοιες «χορός-παράσταση-περφόρμερ-θεατής», επιδιώκει να δημιουργήσει μικρά ανοίγματα επικοινωνίας, ως τόπους και χρόνους συνάντησης με το κοινό, εκεί όπου πιστεύει πως μπορούν να συντελεστούν οι πιο βαθιές αλλά και προσωπικές μετατοπίσεις, τόσο για τους ίδιους τους θεατές αλλά και για τους ίδιους τους περφόρμερ.

Η χορογραφική της έρευνα εστιάζει στις έννοιες της κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι παραστάσεις της ερευνούν και εκθέτουν ζητήματα γύρω από την γυναίκα, την πατριαρχία, την ταυτότητα, το φύλο, την σεξουαλικότητα, από την φεμινιστική προοπτική, συχνά με παιχνιδιάρικη προσέγγιση.

Σπούδασε χορό στο Laban Centre, Λονδίνο και με υποτροφία στο Limon Institute Νέα Υόρκη. Είναι υπότροφος του Danceweb Scholarship Program 2004 και του Ε-motional Bodies & Cities 2011. Ήταν προσκεκλημένη καλλιτέχνης στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Act Your Age” 2012-14 μία συνεργασία Ολλανδίας, Ιταλίας και Κύπρου.

Τα έργα της έχουν παρουσιαστεί σε διάφορα θέατρα και φεστιβάλ στην Κύπρο και έχουν προσκληθεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ στην Κορέα, Ιταλία, Γερμανία, Σουηδία, Κροατία, Λετονία, Ιρλανδία, Ρουμανία, Τουρκία, Κένυα, Ελλάδα, Ισλανδία, Σουηδία, Λιθουανία, Ισπανία, Γαλλία. Η ομάδα Εν δράσει στηρίζεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Aθλητισμού και Νεολαίας, και είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Στέγη Σύγχρονου Χορού Λεμεσού.

Παράλληλα βοήθησε στην εξέλιξη του σύγχρονου χορού στην Κύπρο ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Στέγης Σύγχρονου Χορού Λεμεσού και μέλος της επιτροπής της Νέας Κίνησης Ομάδων Χορού, Χορευτών και Χορογράφων.