Εικαστικές τέχνες, θέατρο, μουσική, σύγχρονος χορός και λόγος, συγκροτούν τη σπουδαία πολιτιστική γιορτή για το νησί και τις Κυκλάδες, σημείο αναφοράς για ανάλογες διοργανώσεις στην επικράτεια και ισχυρός μοχλός ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού στη Νάξο.

Στη μακρόχρονη πορεία των εικοσιτεσσάρων χρόνων, ο θεσμός διατηρεί σταθερό προσανατολισμό στην ποιότητα και το υψηλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, με επιλεγμένες συνεργασίες τόσο με διακεκριμένους εκπροσώπους από όλο το φάσμα των τεχνών, όσο και με αναγνωρισμένους πολιτιστικούς φορείς, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με στόχο πάντα την ψυχαγωγία, την αισθητική και πνευματική ανάταση το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλο το τοπικό και διεθνές κοινό που βρίσκεται το καλοκαίρι στο νησί, χωρίς διακρίσεις, αποκλεισμούς ή άλλους περιορισμούς. Οι δράσεις του Φεστιβάλ πραγματοποιούνται σε ιστορικούς χώρους που αγκαλιάζουν, εμπνέουν και αναδεικνύουν τα πρόσωπα και τα γεγονότα. Το Φεστιβάλ Νάξου 2024 τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Πρεσβείας της Λιθουανίας στην Ελλάδα.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

“Φώσφορος & Έσπερος – Διάλογος”

Εικαστικά έργα και εγκαταστάσεις in situ δυο σημαντικών Λιθουανών καλλιτεχνών, των: Σάουλιους Βάλιους και Ντιάνα Ρατσαβιτσιούτε. Ο τίτλος της έκθεσης αποκαλύπτει το νήμα της καλλιτεχνικής έμπνευσης. Με οδηγό την Ελληνική μυθολογία οι καλλιτέχνες από τον Ευρωπαϊκό Βορρά θα επιχειρήσουν με τα εκφραστικά μέσα που χειρίζονται, να εγκλιματιστούν στον Κυκλαδίτικο τόπο και να συνδιαλλαγούν με τα έργα του Γερμανικής καταγωγής, Ναξιώτη καλλιτέχνη Κλάους Φάιφερ που βρίσκονται ήδη ως παρακαταθήκη μέσα στον ιστορικό χώρο του Πύργου Μπαζαίου, όπου θα φιλοξενηθεί για τέσσερις μήνες η έκθεση.

Η διάρκεια της έκθεση σηματοδοτεί τη χρονική περίοδο του Φεστιβάλ, από 8 Ιουνίου έως 6 Οκτωβρίου 2024, καλύπτει ολόκληρη την καλοκαιρινή σεζόν και βρίσκεται υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Λιθουανίας στην Ελλάδα.

Επιμέλεια: Britta Breuers – Μάριος Βαζαίος
Χώρος: Πύργος Μπαζαίου, Νάξος
Διάρκεια: 8/6 – 6/10/2024, καθημερινά εκτός από Δευτέρα

ΘΕΑΤΡΟ – ΜΟΥΣΙΚΗ – ΛΟΓΟΣ

Τε. 24/7 | 21.30 | Γιάννης Ζευγόλης: βιολί – Αχιλλέας Περσίδης: λαούτο, κιθάρα | “Μέσα στον Ήχο και στον Χρόνο – Duetto”

Δύο εξαιρετικοί καλλιτέχνες σε μια βραδιά ορχηστρικών συνθέσεων, που σηματοδοτούν την ιδιαίτερη πορεία του καθενός μέσα στον Ήχο και στον Χρόνο. Ο Γιάννης Ζευγόλης και ο Αχιλλέας Περσίδης ενώνουν τις ξεχωριστές μουσικές τους ταυτότητες σε έναν ήχο που καθορίζεται από τον γεωγραφικό χώρο, τον αυτοσχεδιασμό που υπακούει στη φόρμα, τη στέρεη μελωδία. Απόφαση και των δύο, να ερμηνεύσουν τις συγκεκριμένες συνθέσεις τους με τον πιο λιτό και, ως εκ τούτου, τον πιο εκτεθειμένο τρόπο —το ντουέτο.

Κυ. 28/7 | 21.30 | “HIKARU 輝 ακτίνα φωτός”

Μια παράσταση site specific, ένα installation που μεταμορφώνεται, αλλάζει και μεταλλάσσεται … δεν είναι ποτέ η ίδια. Όπως κι η φύση, όπως εμείς, όπως κάθε τι γύρω μας που μας περιβάλλει..

Hikaru στα γιαπωνέζικα σημαίνει ακτίνα φωτός και συμβολίζει εκείνη την ακτίνα που φωτίζει το μονοπάτι μας μέσα στο σκοτάδι, που θρέφει το πνεύμα μας, συμβολίζει τον μη χρόνο, τον ού τόπο, την ειρήνη που είναι εκεί για να μας συμφιλιώσει με όλα εκείνα που μας βασανίζουν..

Σύλληψη: Αναστασία Παράβα, Damiano Privitera. Πρωτότυπο κείμενο: Αλέξανδρος Μιστριώτης. Ηλεκτρο-ακουστικός ήχος, ηχοτοπία: Éliane Radigue. Μουσική: Arvo Pärt, Joesef. Κίνηση, εμψύχωση σκιάς, φώτα, αφήγηση: Αναστασία Παράβα.

Τρ. 30/7 | 21.30 | Παντελής Θαλασσινός – Μανόλης Ανδρουλιδάκης | “2 Κιθάρες – 2 Φωνές”

Ο αγαπημένος τραγουδοποιός Παντελής Θαλασσινός συνεργάζεται με τον σπουδαίο συνθέτη και κιθαρίστα Μανόλη Ανδρουλιδάκη σε ένα πρόγραμμα με τραγούδια από την προσωπική τους δισκογραφία αλλά και μεγάλων Ελλήνων δημιουργών όπως Μ. Θεοδωράκης, Μ.Χατζιδάκις, Μ.Λοϊζος κ.α.

Τρ.6/8 | 21.30 | Στέφανος Κορκολής – Σοφία Μανουσάκη – “Τραγουδάμε τους ποιητές μας”

Ο διεθνούς φήμης συνθέτης και πιανίστας μαζί με την εξαιρετική Σοφία Μανουσάκη, μας ταξιδεύουν στον μαγικό κόσμο της μελοποιημένης ποίησης. Θα ακουστούν συνθέσεις μεγάλων δημιουργών, (Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Μικρούτσικος, Λάγιος, Σπανός κ.α) όπως επίσης και μελοποιημένα ποιήματα των Κ.Π. Καβάφη, Ο. Ελύτη, Γ. Σεφέρη (σε πρώτη εκτέλεση), σε σύνθεση Σ. Κορκολή.

Ένα μουσικό πρόγραμμα με ποιήματα που έγιναν τραγούδια.

Πε.8/8 & Πα.9/8 | 21.30 | Ο Πόλεμος Των Ρομαντικών

Ρεσιτάλ πιάνου από τον διεθνώς καταξιωμένο πιανίστα Γιώργο – Εμμανουήλ Λαζαρίδη, μεταφέρει τον ακροατή στα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα, στη δημιουργική σύγκρουση ανάμεσα στη μουσική αισθητική του Γιοχάννες Μπραμς και του Φραντς Λιστ. Χορογραφία: Θεανώ Ξυδιά. Χορός: Ναταλία Μπάκα.

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2024 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός». Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.

Πληροφορίες & προκρατήσεις: www.allofgreeceoneculture.gr

Κυ.11/8 | 21.30 | “Παθιασμένοι διάλογοι για βιολί και πιάνο”

Με δυο ταλαντούχους νέους μουσικούς: τη Νεφέλη Μούσουρα, πιάνο και τον Thomas Lefort, βιολί.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μερικές από τις πιο δημοφιλείς σελίδες του ρομαντικού ρεπερτορίου με τη σονάτα του Franck για βιολί και πιάνο ενώ το δεύτερο μέρος αποτελείται από έργα του Ισπανού Manuel de Falla με ισπανική φολκλορική διάθεση και το δεξιοτεχνικό έργο τσιγγάνικων επιρροών La Zingaresca.

Τρ.13/8 | 21.30 | “Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα”

Η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου αξιοποιεί τις μυστικές ιστορίες των γυναικών της Θεσσαλίας του 19ου και 20ου αιώνα σε μια σκηνική προσέγγιση με βασικούς άξονες τους κοινωνικούς ρόλους και τις έμφυλες διαστάσεις των μαγικοθρησκευτικών πρακτικών. Το μαγειρική και τις τελετουργικές πρακτικές βρίσκεται στο επίκεντρο. Τρεις θηλυκές μορφές, που ερμηνεύονται από τρία αρσενικά νεαρά σώματα, περνώντας τη ζωή τους στη σκιά της κυρίαρχης ανδροκρατικής εξουσίας, συνδιαλέγονται μεταξύ του οικείου και του αρχετυπικού, της ακίνδυνης «γιαγιάς» και της επικίνδυνης θεραπεύτριας, μιλάνε για τις ζωές τους, γι’ αυτά που έμαθαν από τις παλιές. αυτά που έπαθαν ως γυναίκες και αυτά που παραδίδουν στις επόμενες.

Έρευνα, δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθεσία: Κωσταντίνος Ντέλλας. Ερμηνεύουν: Μιχάλης Αναγνώστου, Μανούσος Γεωργόπουλος, Πλάτωνας Γιώργος Περλέρος. Ηχητικό περιβάλλον, πρωτότυπη μουσική: Αλέξανδρος Κτιστάκης.

Πε. 15/8 | 21.30 | Γιάννης Ζευγόλης – “Με Βιολιά και με τσαμπούνες”

Ήχοι και δρόμοι που κληροδότησε το χθες. Μουσικές από τις θάλασσες του Αιγαίου όπως παίζονταν κάποτε στους τόπους καταγωγής μας, τότε που οι άνθρωποι γλεντούσανε την μοίρα τους με το τραγούδι και το χορό τους. Γιάννης Ζευγόλης, βιολί – Διονυσία Παπούλη φωνή, κρουστά – Ματθαίος Ζευγόλης λαούτο, φωνή – Κώστας Σιδερής λαούτο – Γιάννης Αντωνίου (Φυσάλης) τσαμπούνα – Μανωλης Βάσιλας (Παλιός) ντουμπάκι.

Τε. 21/8 | 21.30 | Μαρία Παπαγεωργίου – Live

Με τη δεκάχρονη πλέον προσωπική της δισκογραφία, αλλά και την ικανότητα της στις νέες αναγνώσειςv αγαπημένων τραγουδιών μέσα από την ευρύτερη έννοια της μουσικότητας και τη συνεργασία της με σημαντικούς ανθρώπους στην ελληνική και διεθνή πλέον δισκογραφία, η Μαρία δημιουργεί ένα σπάνιο ηχητικό περιβάλλον, όπου πλέκονται οι δεκαετίες, οι γλώσσες, οι τραγουδοποιοί και οι ιστορίες τους.

Μαρία Παπαγεωργίου: κιθάρα, loops, davul, handpans. Ευριπίδης Ζεμενίδης: ηλεκτρική κιθάρα, programming. Γιώργος Θεοδωρόπουλος: synths.

Σα. 24/8 | 21.30 | Νίκος Αντωνόπουλος – “Μπλε κλωστή”

Το φετινό καλοκαίρι, ο Νίκος Αντωνόπουλος κάνοντας ένα διάλειμμα από τις περιοδείες των Usurum, παρουσιάζει την παραδοσιακή ελληνική μουσική μέσα από μια σύγχρονη προσέγγιση, συνδυάζοντας το αναλογικό παρελθόν με την ψηφιακή εποχή, με κιθάρα, φωνή και ηλεκτρονικά.

Κυ. 1/9 | 21.30 | Josep Tero – “Paul Valéry-Cavafy”

Ένα ρεσιτάλ-συναυλία όπου ο ήχος της φωνής, της κιθάρας και του ακορντεόν γίνεται η γλώσσα της Μεσογείου. Μέσα από το ποίημα «Cimetière marin» του Paul Valéry και ποιημάτων του Κ.Π. Καβάφη, μελοποιημένα από τον Josep Tero και την ηχογραφημένη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη στην αφήγηση.

Όπως κάθε χρόνο βραδιές λόγου, διαλέξεις, προβολές αλλά και εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, εμπλουτίζουν τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ και αναζωογονούν τον παραθερισμό με τέχνη στη Νάξο.

Συντελεστές Φεστιβάλ Νάξου:

  • Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Στέλιος Κρασανάκης
  • Διεύθυνση Παραγωγής: Μάριος Βαζαίος
  • Τεχνική Υποστήριξη: Μιχάλης Μαθιάσος
  • Επικοινωνία: Όλγα Ορφανίδου