Σάμιουελ Μπέκετ, Έντγκαρ Άλλαν Πόε, Τζαίημς Τζόυς, Ρομπέρτο Μπολάνιο, Ραίη Μπράντμπουρυ. Πέντε παραστάσεις που βασίζονται ή αναφέρονται στο βιβλίο και τη λογοτεχνία. Αλλά και τρείς ταινίες στο Αthens Open Air Film Festival.

Οι παραστάσεις:

Δημήτρης Κουρτάκης – «Αποτυχημένες απόπειρες αιώρησης στο εργαστήριό μου»

Πειραιώς 260, Χώρος Δ
1 – 5 Ιουνίου 2018

Παράσταση εμπνευσμένη από το μπεκετικό σύμπαν

Διατρέχοντας το πεζογραφικό έργο του κορυφαίου Ιρλανδού δραματουργού, ο Δημήτρης Κουρτάκης δημιουργεί μια παράσταση πολυμέσων με ένα επιτελείο σημαντικών διεθνών συνεργατών. Η παράσταση, που αναζητά συγγένειες και παραλληλίες με τη σύγχρονη Ελλάδα σε μια μεταιχμιακή και οριακή ισορροπία, συνομιλεί με εικαστικούς όπως οι Bruce Nauman, Vitto Acconci, Terry Fox, Gordon Matta-Clark, Rachel Whiteread κ.ά.

Violet Louise – «Παράξενες ιστορίες» του Έντγκαρ Άλλαν Πόε

Πειραιώς 260, Χώρος Β
26 – 28 Ιουνίου 2018

Oπτικοακουστική παράσταση βασισμένη στη διασκευή ποιημάτων και διηγημάτων του συγγραφέα

Η Λουίζα Κωστούλα (Violet Louise) για το Φεστιβάλ Αθηνών 2018 διασκευάζει σε συναυλία/ηχητική παρτιτούρα τα πιο γνωστά ποιήματα και αφηγήματα του Πόε. Ο λόγος γίνεται ήχος και μεταφέρει σε εικόνες τον σκοτεινό και μυστηριώδη κόσμο του Πόε, από μια νεαρή δημιουργό που έχει διακριθεί τα τελευταία χρόνια σε ανάλογα εγχειρήματα.

Elephas Tiliensis / Δημήτρης Αγαρτζίδης – Δέσποινα Αναστάσογλου – «Οδυσσέας» του Τζέημς Τζόυς

Πειραιώς 260, Χώρος Η
1 – 3 Ιουλίου 2018

Ένα ορατόριο, ωδή στην καθημερινότητα, επεισόδια 11 & 18

Η παράσταση που ετοιμάζουν για το Φεστιβάλ Αθηνών οι Elephas Tiliensis βασίζεται στα κεφάλαια «Ναυσικά» και «Πηνελόπη» του κορυφαίου έργου του Τζόυς και δημιουργεί ένα ορατόριο για έναν άντρα τραγουδιστή-ίνδαλμα, μια γυναίκα ηθοποιό-πριμαντόνα, έναν σέξι χορό γυναικών (Σειρήνες) και μια μουσική μπάντα. Κατά τους Εlephas Τiliensis, η παράσταση θα είναι μια «φιλοσοφική stand up comedy» που, έχοντας στο κέντρο τη φιγούρα της Πηνελόπης, θα δυναμιτίσει το ομηρικό πρότυπο του Οδυσσέα και, στο πρόσωπό του, ό,τι έχει επιβληθεί από τον πατριαρχικό τρόπο ύπαρξης και σκέψης στη Δύση.

Κωνσταντίνος Ρήγος – «Πορνοστάρ – Η αόρατη βιομηχανία του σεξ» της Έλενας Πέγκα

Πειραιώς 260, Χώρος Δ
23 – 25 Ιουνίου

Εμπνευσμένο από δύο ιστορίες του Ρομπέρτο Μπολάνιο

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος ξανασυναντά την Έλενα Πέγκα στο τελευταίο έργο της, που μεταγράφει στην ελληνική πραγματικότητα δύο ιστορίες του Ρομπέρτο Μπολάνιο. Με μια πυκνή, λογοτεχνική γλώσσα, το έργο ξεδιπλώνει τις ιστορίες πρωταγωνιστών του «πλαστικού» κόσμου του πορνό, ενός κόσμου γεμάτου κλισέ, καθρέφτη του μοναχικού σώματος του καθενός. Προσπαθώντας να δει πέρα από στερεότυπα και χαρακτηρισμούς, η Πέγκα φωτίζει τα πρόσωπα πίσω από μια απρόσωπη βιομηχανία, υποβάλλοντας στην αναζήτηση της αληθινής τους ταυτότητας και της αληθινής τους καταγωγής μια ατμόσφαιρα μυστηρίου και συγκίνησης.

Θωμάς Μοσχόπουλος – «Φαρενάιτ 451»

Πειραιώς 260, Χώρος Η
8 – 10 Ιουνίου 2018

Βασισμένο στη θεατρική διασκευή του έργου του Ραίη Μπράντμπουρυ

Μετά την εξαιρετική μεταφορά της Δίκης του Κάφκα πέρσι, ο Θωμάς Μοσχόπουλος ανεβάζει φέτος στο Φεστιβάλ το Φαρενάιτ 451 του Ραίη Μπράντμπουρυ, ο οποίος διασκεύασε το βιβλίο του και για το θέατρο. Σ’ ένα μελλοντικό, ολοκληρωτικό καθεστώς όπου τα βιβλία καταστρέφονται, ο πρωταγωνιστής του έργου, διώκτης αρχικά των αντιφρονούντων, μεταστρέφεται όταν έρχεται σ’ επαφή με τον μυστικό κόσμο των βιβλίων. Πώς μπορεί να σπάσει το εφιαλτικό πρόσωπο του ολοκληρωτισμού; Μπορεί η διεκδίκηση της «προσωπικής ανάγνωσης» να προκαλέσει στο σύστημα ρήγματα ελευθερίας;


Διαβάστε επίσης:

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2018: Το πρόγραμμα

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος σκηνοθετεί μια «Πορνοστάρ» στο Φεστιβάλ Αθήνων

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί το αριστουργηματικό Φαρενάιτ 451