Από τους κορυφαίους της ελληνικής μουσικής, αξεδιάλυτα συνδεδεμένος με την έκφραση της συλλογικής μας περιπέτειας από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα, ο Σταύρος Ξαρχάκος επιστρατεύει τη δύναμη των τραγουδιών, τα οποία, όπως ο ίδιος γράφει, «είναι σύμμαχοι στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή».

«Δεν ξέρω πόσο χρήσιμος είναι ο διαχωρισμός των τραγουδιών σε πολιτικά και ερωτικά-λαϊκά – ορισμένα από αυτά, άλλωστε, μπορούν να είναι είτε το ένα είτε το άλλο ανάλογα από ποια πλευρά θα τα δούμε, τον χρόνο και την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε όταν τα ακούμε και, φυσικά, ανάλογα με τους “καιρούς” που διανύουμε σε εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Σε αυτή τη συναυλία παρουσιάζω το κομμάτι αυτό του ρεπερτορίου μου που εστιάζει κατ᾽ αρχάς σε θέματα κοινωνικοπολιτικά, αλλά δεν στερείται απαραίτητα και ενός ερωτικού-λαϊκού χαρακτήρα, ίσως σε μια δεύτερη ματιά.

Άνοιξα τα –ερμητικά κλειστά– συρτάρια μου και άρχισα να ψάχνω αλλά και να ανακαλύπτω ξεχασμένα μουσικά χειρόγραφα που κάποτε με είχαν συντροφεύσει, σε χρόνους δύσκολους. Στη σημερινή τόσο κρίσιμη συγκυρία παγκοσμίως, που όλα καλύπτονται έντονα από το σύννεφο της ανασφάλειας, επιστρατεύω τη δύναμη αυτών των τραγουδιών, τα οποία μας δείχνουν το δρόμο, είναι σύμμαχοι στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή, διώχνουν το φόβο και υμνούν τη ζωή, ο έρωτας είναι επανάσταση και το αιώνιο “Άγιο Δισκοπότηρο” για τον άνθρωπο είναι η Ελευθερία!

Η Μαρία Φαραντούρη, ο Γιάννης Κότσιρας και η Ηρώ Σαΐα θα ερμηνεύσουν νέες συνθέσεις μου πάνω σε σπουδαία ποιητικά κείμενα, Ελλήνων ποιητών, αλλά και γνωστά τραγούδια που εδώ και χρόνια έχουν μπει στις καρδιές και στα στόματα του κόσμου και τον έχουν συντροφεύσει σε ευχάριστες –και όχι μόνον– στιγμές.

“Όταν γεννιέται ο άνθρωπος, ένας καημός γεννιέται κι όταν φουντώνει ο πόλεμος το αίμα δε μετριέται”… “Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα” θα οδηγήσουν στην “Καισαριανή”, το “Μεγάλο μας τσίρκο” του Ιάκωβου Καμπανέλλη στην “Ιθάκη” του Μάνου Ελευθερίου, και όλοι μαζί θα συναντηθούμε “στης Ακρόπολης τα μέρη”».

Σταύρος Ξαρχάκος

Συντελεστές

Διεύθυνση ορχήστρας Σταύρος Ξαρχάκος
Ερμηνεύουν Μαρία Φαραντούρη, Γιάννης Κότσιρας, Ηρώ Σαΐα
Αφηγητής Ξενοφών Ραράκος
Μουσικοί Νεοκλής Νεοφυτίδης πιάνο, Βασίλης Δρογκάρης ακορντεόν, Ηρακλής Ζάκκας μπουζούκι, Δημήτρης Ρέππας μπουζούκι, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης έγχορδα, Παντελής Ντζιάλας ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα, Βαγγέλης Πασχαλίδης σαντούρι, Γιάννης Δίσκος πνευστά, Στέφανος Χατζηαναγνώστου φλάουτο, Χάρης Κελλάρης ηλεκτρικό μπάσο

Ηχοληψία Γιώργος Κορρές, Γιώργος Κολεβέντης
Φωτισμοί Μαρία Αθανασοπούλου
Συμπαραγωγή Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Cricos Productions

Διαβάστε επίσης:

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023: Όσα θα δούμε στο Ηρώδειο φέτος το καλοκαίρι
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: Το Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα για το 2023