Δύο σημαντικές κινηματογραφικές σχολές «φιλοξενεί» στις παράλληλες δράσεις του το 35ο Φεστιβάλ Ταινιών …

Μικρού Μήκους Δράμας. Πρόκειται για αφιερώματα στη Σχολή Κινηματογράφου του πανεπιστημίου «I.L.Caragiale» της Ρουμανίας και την Aκαδημία Μουσικής και Δραματικής Τέχνης VSMU της Σλοβακίας.


ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΜΟΥΝΓΚΙΟΥ
Στο πλαίσιο του αφιερώματος στο ρουμάνικο σινεμά, το Φεστιβάλ θα προβάλλει τα… πρώτα βήματα του διάσημου ρουμάνου σκηνοθέτη Κριστιάν Μουνγκίου μέσα από την μικρού μήκους ταινία του «Το χέρι του Paulista» (1998). Πρόκειται για την πτυχιακή του εργασία στο πλαίσιο των σπουδών του στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Θεάτρου και Κινηματογράφου του Βουκουρεστίου «I.L.Caragiale». Ένα 14λεπτο φιλμάκι (με αυτό εκπροσώπησε την Ρουμανία το 1999 στα φοιτητικά Όσκαρ) όπου εξερευνεί τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας στις σαπουνόπερες.
Ήδη από τότε ο Μουνγκίου έκανε αίσθηση, για να ακολουθήσουν στην πορεία του χρόνου επιτυχίες όπως η βράβευση του με τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών το 2007 για την ταινία του «Τέσσερις μήνες, τρεις εβδομάδες και δύο μέρες», όπου παρακολουθούσε το πριν και το μετά μιας έκτρωσης. Μ’αυτή την ταινία εξάλλου ο σκηνοθέτης έφερε στο διεθνές προσκήνιο το ρουμάνικο σινεμά και φέτος μάλιστα, επέστρεψε στις Κάνες με το «Beyond the Hills» με θέμα την καθημερινότητα ενός ρουμάνικου μοναστηριού που διαταράσσεται από την άφιξη μιας γυναίκας.

 

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Η Σχολή Κινηματογράφου του πανεπιστημίου «I.L.Caragiale» της Ρουμανίας ανέδειξε και πολλούς άλλους γνωστούς ρουμάνους κινηματογραφιστές όπως οι Κριστιάν Νενέσκου, Καταλίν Μιτουλέσκου, Φλορίν Σερμπάν.
Στο αφιέρωμα που οργανώνει η Δράμα θα προβληθούν αντιπροσωπευτικές ταινίες της Σχολής που φανερώνουν την αγάπη των Ρουμάνων στην διερεύνηση των οικογενειακών, φιλικών και ερωτικών σχέσεων, αλλά και μια επιλογή αριστουργηματικών παλιών χειροποίητων animation για παιδιά όπως το «Short History» του Ιον Ποπέσκου Γκόπο, το οποίο το 1956 απέσπασε χρυσό φοίνικα στις Κάνες επιδρώντας σημαντικά στον τρόπο δημιουργίας animation που διαφοροποιούνταν από την «λογική» της Ντίσνεϊ. Οι ταινιούλες αυτές θα παρουσιαστούν στα παιδιά στις καθιερωμένες πρωινές προβολές του φεστιβάλ.

 

ΣΛΟΒΕΚΙΚΟ ANIMATION
Το Φεστιβάλ Δράμας θα αναδείξει και την Σλοβακική Κινηματογραφία εστιάζοντας στην δράση της Aκαδημίας Μουσικής και Δραματικής Τέχνης VSMU ( κομμάτι ενός από τα παλιότερα πανεπιστήμια της Κεντρικής Ευρώπης, της Ακαδημίας Istropolitana που ιδρύθηκε το 1464). Η Τσεχοσλοβακία είχε ανέκαθεν μια τεράστια παράδοση στα animation και γι’αυτό το λόγο επιλέγησαν για το αφιέρωμα ανάλογα φιλμ από τις δεκαετίες 1990 και 2000 – για μεγάλους αυτή τη φορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα «Η μύγα του Alfonz» του Πέτερ Μπουντίνσκι, για την σχέση ενός φυλακισμένου και μιας μύγας (!).
Παράλληλα με τις προβολές, το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει στο κοινό τις δύο σχολές, μέσα από τις ομιλίες των προσκεκλημένων πανεπιστημιακών Μανουέλας Τσερνάτ από την Ρουμανία, που διετέλεσε πρύτανης της σχολής «I.L.Caragiale», και Σουζάνας Γκιντλ Τατάροβα, υπεύθυνης σπουδών του τμήματος κινηματογράφου και τηλεόρασης του «VSMU».