Η βιωματική δράση, σε σύλληψη & σκηνοθετική επιμέλεια της ηθοποιού του ΚΘΒΕ, Πολυξένης Σπυροπούλου, θα παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης κάθε Σάββατο του Δεκεμβρίου (2, 9, 16, 23 & 30/12/17, στις 12.00) και την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, στις 20:15.

«Εύρημα Άνθρωπος», μια δράση με όχημα κείμενα ποίησης και πεζού λόγου από τον 7ο αιώνα π.Χ. μέχρι σήμερα. Προσωπικές αφηγήσεις, ηχοτοπία δομημένα και αυτοσχεδιαστικά, σωματικές δυναμικές, δημιουργούν ένα τελετουργικό ταξίδι σε ανοιχτό διάλογο και διάδραση με τα ευρήματα του Μουσείου και το κοινό.

Είμαστε ό,τι νιώθουμε ή ό,τι φτιάχνουμε; Ό,τι βλέπουμε ή ό,τι δε βλέπουμε; Είμαστε ό,τι πιστεύουμε ή ό,τι ονειρευόμαστε; Είμαστε πόνος, έρωτας, γέννηση, γη, νερό, θάνατος, αέρας, φωτιά, πληγή, αγκαλιά, όλα και τίποτα, συνύπαρξη, οργάνωση, χάος, μνήμη ή παρόν; Δεν ξέρουμε τι και πού και πώς. Είμαστε ολόκληροι, μισοί, ίδιοι, μοναδικοί, γυμνοί και φασκιωμένοι. Ψάχνουμε να βρούμε και πάντα ρωτάμε.

Μέσα στον κατεξοχήν χώρο φύλαξης ανθρώπινου πολιτισμού, το Αρχαιολογικό Μουσείο, τέσσερις performers αναζητούν να συνδεθούν με τα ευρήματα ψυχή τε και σώματι για να συναρμολογήσουν το παζλ της ταυτότητάς τους. Αναζητούν τον άνθρωπο πίσω και μέσα στα αποτυπώματά του. Κινούνται εκτός χρόνου αλλά πάντα στη στιγμή, δρασκελίζουν εποχές, βουτούν σε φάσματα ζωής και όλα εμψυχώνονται, όλα μας μιλούν. Πώς τα αρχαιολογικά ευρήματα πολέμου, λατρείας, κοινωνίας, ταφής, εξουσίας, σχέσεων αντανακλώνται μέσα μας, τι παρορμήσεις και δονήσεις ενεργοποιούν, τι βιώματα ξυπνούν;

«Σώματα που πεθάναν ένα βράδυ κι ακολουθούν αρχαία διαδρομή, είναι γυμνά και γέρνουν στο σκοτάδι κι αφήνουν σπίθες που λάμπουν στο κορμί.»

Στίχοι: Α. Δαβαράκης, Μουσική: Μ. Χατζηδάκις.

Ακούγονται αποσπάσματα από την «Οδύσσεια» του Ομήρου και το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα, αποσπάσματα από τις τραγωδίες του Ευριπίδη «Τρωάδες» και «Βάκχες», ποιήματα των Αρχίλοχου, Σαπφούς, Τ. Λειβαδίτη, Ν. Εγγονόπουλου, Α. Δημητρούκα, Δ. Δημητριάδη, Γ. Αλισάνογλου, E. Mερκενίδου, κ.ά.

Συντελεστές:

Σύλληψη-Σκηνοθετική επιμέλεια: Πολυξένη Σπυροπούλου
Ενδυματολογική & Εικαστική επιμέλεια: Μαρία Μυλωνά
Κίνηση: Ευανθία Σωφρονίδου
Μουσική διδασκαλία: Εύη Σαρμή

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ: Βασίλης Ισσόπουλος, Νίκος Ορτετζάτος, Πολυξένη Σπυροπούλου, Κική Στρατάκη