Οι προτάσεις μας

Η Ευρώπη Μετά τη Βροχή: Το βιβλίο του Άλαν Μπερνς από τις εκδόσεις Gutenberg

Σε μια χώρα κατεστραμμένη από τον πόλεμο, ο ανώνυμος αφηγητής αναζητά μια γνωστή του κοπέλα. Οι πορείες τους συγκλίνουν και αποκλίνουν σ’ ένα εφιαλτικό τοπίο: μάχες, στρατόπεδα συγκέντρωσης, θάλαμοι αερίων και άνθρωποι απελπισμένοι που προσπαθούν να επιβιώσουν. Ποιοι είναι οι «καλοί» και ποιοι οι «κακοί»; Ποιοι συνδέονται με αντιστασιακές οργανώσεις; Πού ανήκει o αφηγητής και ποιος είναι ο σκοπός του; Ο πόλεμος τελείωσε;

Μια μέρα στο Παρίσι: Το βιβλίο του Άλεξ Τζορτζ από τις εκδόσεις Μίνωας

Μια μέρα στην Πόλη του Φωτός. Μια νύχτα σε αναζήτηση του χαμένου χρόνου. Τέσσερις ήρωες, τέσσερις ζωές συναντώνται στο μαγευτικό Παρίσι του 1927 και μας οδηγούν στο να ανακαλύψουμε τη σοφία της ανθρωπότητας. Ένα βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα και η εξαιρετική αφήγηση της δραματικής αλλαγής που μπορεί να προκαλέσει στη ζωή μία και μόνο νύχτα…

Το Μουσείο Μπενάκη στη σειρά Director’s Choice του βρετανικού εκδοτικού οίκου Scala

Η έκδοση εντάσσεται στη σειρά «Director’s Choice» του βρετανικού εκδοτικού οίκου Scala και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη. Η σειρά αριθμεί δεκάδες τόμους και περιλαμβάνει μερικά από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου: Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης (Λονδίνο), Μουσείο Ερμιτάζ (Αγία Πετρούπολη), Εθνική Πινακοθήκη Δανίας (Κοπεγχάγη), Εθνικό Μουσείο (Βαρσοβία), Συλλογή Frick (Νέα Υόρκη), Μουσείο Αλμπερτίνα (Βιέννη), κ.ά.

Ακολουθώντας τη φιλοσοφία της σειράς, ο τόμος επιχειρεί να παρουσιάσει μια αντιπροσωπευτική εικόνα του πλούτου των συλλογών του Μουσείου Μπενάκη: Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού, Πινακοθήκη Γκίκα, Εργαστήριο Γιάννη Παππά, Συλλογή Βαλαδώρου, Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης και Μουσείο Παιχνιδιών.

 

Πώς η Σιμόν έγινε η Μποβουάρ: Μια ρηξικέλευθη βιογραφία από την Kate Kirkpatrick

Η Σιµόν ντε Μποβουάρ θεωρείται µία από τις πιο επιδραστικές διανοούµενες του 20ού αιώνα. Ως σύµβολο της απελευθέρωσης των γυναικών, ενέπνευσε αλλά και σκανδάλισε τη γενιά της µέσα από τις αντισυµβατικές σχέσεις της. Ως φιλόσοφος και συγγραφέας, κέρδισε σηµαντικά λογοτεχνικά βραβεία και άλλαξε τον τρόπο µε τον οποίο αντιµετωπίζουµε τα έµφυλα ζητήµατα µε το βιβλίο της Το δεύτερο φύλο. Παρά τις επιτυχίες της, όµως, αναρωτιόταν µήπως υποτιµούσε τον εαυτό της.

Αυτή η πρωτοποριακή βιογραφία αντλεί υλικό από αδηµοσίευτες πηγές για να αφηγηθεί τη συναρπαστική ιστορία του πώς η Σιµόν έγινε η Μποβουάρ, η γυναίκα που ακόµα και σήµερα προκαλεί και µας εµπνέει.

Μιλώντας στο σώμα μου: Το βιβλίο της Άννας Σβίρ από τις εκδόσεις Περισπωμένη

Όπως σημειώνει στην Εισαγωγή του βιβλίου ο Τσέσλαβ Μίλοζ «Tο κεντρικό των ώριμων ποιημάτων της Άννας Σβίρ είναι η σάρκα. Σάρκα στον έρωτα, σάρκα στον πόνο, σάρκα στον τρόμο, σάρκα που φοβάται τη μοναξιά, πληθωρική, σάρκα που τρέχει, που τεμπελιάζει, σάρκα μιας γυναίκας που γεννάει, που ξεκουράζεται, που ροχαλίζει, που κάνει την πρωινή της γυμναστική, που νιώθει τη ροή του χρόνου ή που μειώνει τον χρόνο σε μια στιγμή. Με μια τόσο σαφή οριοθέτηση του θέματός της, η Άννα Σβίρ επιτυγχάνει να προσδώσει στην αισθησιακή και άγρια ποίησή της μια σχεδόν καλλιγραφική καθαρότητα».

Περί έρωτος και άλλων δαιμονίων: Το βιβλίο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Ένας σταχτής σκύλος με μια λευκή τούφα στο κούτελο όρμησε στα κακοτράχαλα στενοσόκακα της αγοράς την πρώτη Κυριακή του Δεκεμβρίου.

Στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα, στην Καρνταχένα ντε Ίντιας, ένα λυσσασμένο σκυλί δαγκώνει στον αστράγαλο ένα λευκό κορίτσι, τη Σιέρβα Μαρία. Πρόκειται για την κόρη του μαρκησίου του Κασαλντουέρο, που έχει μεγαλώσει στα παραπήγματα των σκλάβων του αρχοντικού, μιλάει τις γλώσσες τους και συμπεριφέρεται όπως εκείνοι. Το κορίτσι πέφτει στα νύχια της Ιεράς Εξέτασης. Ο νεαρός ιερωμένος ερευνητής Καγετάνο Ντελάουρα αναλαμβάνει να διαπιστώσει αν η κοπέλα διακατέχεται πράγματι από δαιμόνια, και αναπόφευκτα καταλαμβάνεται ο ίδιος από το δαιμόνιο του έρωτα για κείνη.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Jonas Jacobsson