Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (Museum of Modern Art ή MoMA) είναι μουσείο μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης που βρίσκεται στην περιοχή του Μανχάτταν. Θεωρείται πως κατέχει σήμερα μία από τις σημαντικότερες συλλογές έργων μοντέρνας τέχνης στον κόσμο, με έργα των σπουδαιότερων σύγχρονων καλλιτεχνών όπως του Πάμπλο Πικάσσο, του Ανρί Ματίς, του Βίνσεντ βαν Γκογκ, του Σεζάν, του Νταλί και του Τζάκσον Πόλοκ.

Για πρώτη φορά λειτούργησε για το κοινό στις 7 Νοεμβρίου του 1929, ενώ τότε στεγαζόταν στο κτίριο Heckscher καταλαμβάνοντας συνολικά έξι αίθουσες. Δέκα χρόνια αργότερα, οι αρχιτέκτονες Φίλιπ Γκούντγουιν και Έντουαρντ Στόουν σχεδίασαν ένα κτίριο ειδικά για τις ανάγκες του μουσείου, που αποτέλεσε και την πρώτη μόνιμη εστία του. Το 2002 ο αρχιτέκτονας Γιοσίο Τανιγκούτσι σχεδίασε το νεότερο κτίριο που στεγάζει σήμερα το μουσείο και το οποίο εγκαινιάστηκε στις 20 Νοεμβρίου του 2004.

Πλέον με την τεράστια προσβασιμότητα που μας προσφέρει το διαδίκτυο, οι λάτρεις της τέχνης μπορούν να επισκεφτούν μέσω υπολογιστή όλες τις εκθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο MoMa από το 1929 μέχρι και σήμερα. Κάθε έκθεση παίρνει σάρκα και οστά μπροστά στα μάτια σας μέσα από ψηφιακές περιηγήσεις, βίντεο,  φωτογραφίες των εγκαταστάσεων, ψηφιοποιημένες αναπαραγωγές καταλόγων (συμπεριλαμβανομένων σπάνιων και εξαντλημένων εκδόσεων) και δελτίων τύπου. Μπορείτε να αναζητήσετε εύκολα οποιαδήποτε έκθεση, με τις επιλογές σας να ταξινομούνται βάσει του καλλιτέχνη, τους είδους της έκθεσης και της δεκαετίας.

Μπορείτε να ανακαλύψετε όλες τις εκθέσεις του MoMa εδώ

Πάρτε μία πρώτη γεύση από μερικές ιστορικές εκθέσεις:

Installation view of the exhibition, “Cubism and Abstract Art.“ (March 2, 1936–April 19, 1936)
Installation view of the exhibition, “Selections from the Collections, Photography, Painting and Sculpture, Architecture and Design” (1982–1983)
Installation view of the exhibition, “Dalí: Painting and Film” (June 29, 2008–September 15, 2008)
Installation view of the exhibition, “Monet’s Water Lilies” (September 13, 2009–April 12, 2010)
Installation view of the exhibition, “The Paris of Toulouse-Lautrec: Prints and Posters” (July 26, 2014–March 22, 2015)