Ερμηνευτές με εντυπωσιακές φωνητικές αλλά και υποκριτικές ικανότητες, οι δύο λυρικοί καλλιτέχνες έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις: η Ermonela Jaho ανακηρύχτηκε «Καλλιτέχνις της χρονιάς 2023», ενώ ο Charles Castronovo τιμήθηκε, το 2019, με τον τίτλο του «Καλύτερου τραγουδιστή» από τα Διεθνή Βραβεία Όπερας (International Opera Awards).

Στη συναυλία-αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας, η Ermonela Jaho και ο Charles Castronovo θα προσφέρουν στο ελληνικό κοινό μερικές από τις ωραιότερες σελίδες του ιταλικού και γαλλικού ρεπερτορίου, ερμηνεύοντας άριες, οι οποίες μας θυμίζουν ρόλους που υπηρέτησε ανεπανάληπτα η Κάλλας, αλλά και χαρακτηριστικά ντουέτα από τις όπερες: «Λουίζα» του Gustave Charpentier [Γκυστάβ Σαρπαντιέ], «Ο βασιλιάς του Υς» του Édouard Lalo [Εντουάρ Λαλό], «Θαΐς» και «Μανόν» του Jules Massenet [Ζυλ Μασνέ], «Αντριάνα Λεκουβρέρ» και «Αρλεζιάνα» του Francesco Cilea [Φραντσέσκο Τσιλέα], «Καβαλερία ρουστικάνα» και «Λοντολέτα» του Pietro Mascagni [Πιέτρο Μασκάνι] καθώς και «Μαντάμα Μπατερφλάι» του Giacomo Puccini [Τζάκομο Πουτσίνι].

Την Ermonela Jaho και τον Charles Castronovo πλαισιώνει η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, που θα διευθύνει ο διεθνώς καταξιωμένος αρχιμουσικός Λουκάς Καρυτινός. Οι μουσικοί του γνωστού αθηναϊκού συνόλου επέλεξαν επίσης για το πρόγραμμα της βραδιάς γοητευτικά ορχηστρικά αποσπάσματα από την «Κάρμεν» του Georges Bizet [Ζωρζ Μπιζέ], την «Μινιόν» του Ambroise Thomas [Αμπρουάζ Τομά], την «Καβαλερία ρουστικάνα» του Pietro Mascagni [Πιέτρο Μασκάνι] και την «Μανόν Λεσκώ» του Giacomo Puccini [Τζάκομο Πουτσίνι].

Έκθεση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας:

Tη βραδιά του γκαλά όπερας (3/12/2023), εγκαινιάζεται στο Μέγαρο η έκθεση «Καληνύχτα, σας αγαπώ» που φιλοξενείται έως τις 30/1/2024 στο Φουαγιέ Ισογείου της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης και επιχειρεί να αναδείξει την προσωπικότητα της μεγάλης ντίβας εντός αλλά και εντός σκηνής. Βασίζεται σε προσωπικά αντικείμενα-ενθυμήματα και φορέματα της Μαρίας Κάλλας από τη συλλογή του Νίκου Χαραλαμπόπουλου. Συμπληρώνεται από ένα κοστούμι-δείγμα που έκανε ο Γιάννης Τσαρούχης για την παράσταση της όπερας «Μήδεια» στην Επίδαυρο, τέσσερις μακέτες κοστουμιών της Lila de Nobili [Λίλα ντε Νόμπιλι] από την παράσταση «Λα Τραβιάτα» στη Σκάλα του Μιλάνου, μία μακέτα του Piero Tosi [Πιέρο Τόζι] για την ταινία «Μήδεια» του Pier Paolo Pasolini [Πιερ Πάολο Παζολίνι] και από μακέτες κοστουμιών του Γιάννη Τσαρούχη, δάνεια από ιδρύματα και ιδιώτες. Επίσης, στο Φουαγιέ προβάλλονται σε οθόνη συνέντευξη και κοντσέρτα. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Λίλης Πεζανού.