Επελέγη η πρόταση της επιμελητικής ομάδας miss dialectic λόγω της αρτιότητας και πληρότητας του σκεπτικού της, της υψηλής ποιότητας των προτεινόμενων έργων, της σύνδεσης της πρότασης με την συλλογή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, της συνάφειάς της με την νέα δήλωση αποστολής του, καθώς και των δυνατοτήτων υλοποίησής της. Η έκθεση θα ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΕΜΣΤ και θα αποτελέσει μέρος του κύκλου εκθέσεων που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2023. Η ημερομηνία των εγκαινίων θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα.

Είναι η πρώτη φορά που ένας δημόσιος φορέας στην Ελλάδα απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση για επιμέλεια έκθεσης με απολύτως επαγγελματικούς όρους, όπως είναι η δίκαιη αμοιβή όλων των συντελεστών και καλλιτεχνών και η πλήρης τεχνική υποστήριξη της έκθεσης. Στόχοι της πρόσκλησης είναι η ενίσχυση της επιμελητικής έρευνας στην Ελλάδα, η συμβολή του ΕΜΣΤ στην επαγγελματική κατάρτιση ανερχόμενων επιμελητριών/επιμελητών μέσα από την τεχνογνωσία και τις υποδομές του Mουσείου, η προώθηση της κατοχύρωσης του επαγγέλματος της επιμέλειας και γενικότερα η υποστήριξη των εργαζόμενων στο πεδίο της σύγχρονης τέχνης.

Για την ανοιχτή πρόσκληση, κατατέθηκαν 31 προτάσεις από επιμελητές και επιμελητικές ομάδες. Η συνολική διαδικασία επιβεβαίωσε την αναπτυσσόμενη δυναμική του επαγγελματικού και επιστημονικού πεδίου της επιμέλειας και ανέδειξε την ποιότητα της αντίστοιχης έρευνας που συντελείται στην Ελλάδα. Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θεωρεί πως η ανοιχτή πρόσκληση είναι συγχρόνως και ένα ανοιχτό πεδίο διαλόγου και δεσμεύεται πως θα συνεχίσει την υποστήριξή του.

Η ομάδα επιμέλειας miss dialectic ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2019 και αποτελείται από την Ελεάννα Παπαθανασιάδη, την Κέλυ Τσιπνή-Κολαζά και την Κλέα Χαρίτου. Έχοντας ως αφετηρία τον προβληματισμό για τον κοινωνικό αντίκτυπο και τον επιμορφωτικό χαρακτήρα της τέχνης, η δράση της ανεξάρτητης επιμελητικής ομάδας miss dialectic αποσκοπεί στην ανάδειξη των διαφορετικών σταδίων της καλλιτεχνικής διαδικασίας, την ενίσχυση της σχέσης ανάμεσα στην έρευνα και την καλλιτεχνική παραγωγή, και τη γεφύρωση του σύγχρονου πολιτισμού με την εκπαίδευση. Απώτερος της στόχος είναι η ανανοηματοδότηση της πολιτισμικής κληρονομιάς στην παρούσα συνθήκη και η αξιοποίησή της ως δεξαμενής επινόησης νέων ερευνητικών και εκπαιδευτικών εργαλείων. Η βασική αρχή που διέπει τη λειτουργία της ομάδας είναι πως τα στάδια της σύλληψης, της εξέλιξης των ιδεών και της συνολικής παραγωγής είναι εξίσου σημαντικά με το παραγόμενο καλλιτεχνικό προϊόν. Πρόσφατα πρότζεκτ περιλαμβάνουν: Μεταμορφώσεις (2023), Πρόλογοι, Βούτυρο και κράκερ (2022), Ψηφίδες (2020), Λιτανεία για ενισχυμένες φωνές (2019).

Στην επιτροπή κρίσης των προτάσεων συμμετείχαν η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Γρέγου, οι επιμελητές του ΕΜΣΤ Δάφνη Βιτάλη, Άννα Μυκονιάτη, Τίνα Πανδή και Σταμάτης Σχιζάκης, και οι σύμβουλοι καλλιτεχνικής διεύθυνσης Ελένη Κούκου, Ιόλη Τζανετάκη, Θεόφιλος Τραμπούλης.

Το ΕΜΣΤ θέλει να ευχαριστήσει όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία συμβάλλοντας στην πολυφωνική προσέγγιση στον εκθεσιακό του προγραμματισμό μέσα από ένα ανοιχτό διάλογο του μουσείου με την ευρύτερη κοινότητα των επαγγελματιών της τέχνης.