Το ΣΗΜΕΙΟ των ΕΦΗΒΩΝ  ξεκινά την αναζήτησή  του  στη θεατρική πράξη με ένα σπουδαίο έργο της νεοελληνικής αλλά και της παγκόσμιας κληρονομιάς, την Ερω(ς)φίλη του Γεώργιου Χορτάτζη, από το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014 στο θέατρο Σημείο.

Μια συναρπαστική σύγχρονη εκδοχή της πιο γνωστής τραγωδίας της κρητικής λογοτεχνίας.

Μια παράσταση γεμάτη από τη δύναμη και την ομορφιά του λόγου , τη σκέψη αλλά και τη μουσικότητα της γλώσσας  μας.

Με το υγρό στοιχείο να κατακλύζει τις ζωές, τους έρωτες  αλλά και το τέλος των προσώπων. Μια Ερωφίλη υδάτινη !

Υπόθεση:

Ο Βασιλιάς της χώρας, Φιλόγονος, έχει σκοτώσει τον αδερφό του, νόμιμο Βασιλιά, και έχει ανέβει στο θρόνο μαζί με τη γυναίκα του αδερφού του. Ο Βασιλιάς έχει μια κόρη, την Ερωφίλη, που ερωτεύεται έναν νέο που ζει στη βασιλική αυλή, τον Πανάρετο. Ο Πανάρετος είναι γιος του βασιλιά της Τσέρτσας  που έχει κυριευθεί από εχθρούς. Οι δύο νέοι έχουν μεγαλώσει μαζί και η φιλία τους εξελίσσεται σε έρωτα που σφραγίζεται με έναν μυστικό γάμο τον οποίο γνωρίζουν μόνο εκείνοι οι δύο.Ο Βασιλιάς Φιλόγονος αποκαλύπτει το σχέδιό του να παντρέψει την Ερωφίλη και τα προξενιά που του έχουν προτείνει. Έτσι στέλνει τον Πανάρετο να πείσει την Ερωφίλη να αποδεχτεί ένα από τα δύο προξενιά.Ο Βασιλιάς ανακαλύπτει  την κρυφή σχέση της Ερωφίλης και του Πανάρετου. Η Ερωφίλη αντιστέκεται απέναντί του προσπαθώντας να τον στρέψει με το μέρος της. Ο Πανάρετος επιχειρεί να κερδίσει την εύνοια του Βασιλιά και επιμένει για τη βασιλική καταγωγή του χωρίς να γίνεται πιστευτός. Ο Βασιλιάς σκοτώνει τον Πανάρετο και  προσποιείται πως αποδέχεται το γάμο και προσφέρει τα κομμένα μέλη του Πανάρετου στην Ερωφίλη. Εκείνη αυτοκτονεί και στο τέλος του έργου ο χορός σκοτώνει το Βασιλιά.

Ένα έργο που έμεινε ζωντανό και χάρη στην προφορική παράδοση, αφού πολλά τμήματά του διασκευάστηκαν και διαδίδονταν ως δημοτικά τραγούδια ή εντάχθηκαν σε παροιμίες.

Η παράσταση  σκηνοθετημένη από τον Δημήτρη Αδάμη, με σύγχρονες τεχνικές σωματικού θεάτρου αλλά και νέες αντιλήψεις αφηγηματικής δράσης θα μεταφέρει τον παλμό και την δυναμική του κειμένου με τρόπο αντιληπτό στους νέους θεατές στους οποίους απευθύνεται.

Μεγάλο πλεονέκτημα της παράστασης είναι η μουσική της παράστασης που υπογράφει ο Γιάννης Χαρούλης που είναι ήδη αναγνωρισμένος  για την  μοναδική φωνή και τα τραγούδια του ,τόσο αγαπητά σε όλους και ιδιαίτερα στα νέα παιδιά .

Σε ένα σκηνικό εγκατάσταση, σχεδιασμένο από τη σκηνογράφο -ενδυματολόγο Μαγδαλινή Αυγερινού θα δράσουν οι 4 εξαιρετικοί ηθοποιοί.

Όλα αυτά θα συμβούν στη στέγη του Σημείου των ΕΦΗΒΩΝ  που είναι το ΘΕΑΤΡΟ ΣΗΜΕΙΟ.

Οι συντελεστές της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αδάμης

Σκηνικό –Κοστούμια: Μαγδαλινή Αυγερινού

Μουσική: Γιάννης Χαρούλης

Φωτισμοί: Νίκος Διαμαντής

Βοηθός σκηνοθέτη: Πέτρος Πέτρου

Βοηθός Σκηνογράφου: Σοφία Βάσο

Παραγωγή: Θέατρο Σημείο

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Έλενα Αρβανίτη, Σταύρος Γιαννακόπουλος, Πέτρος Ιωάννου,  Βάσω Μορφιαδάκη

Την επεξεργασία του κειμένου έκανε ο θίασος και ο σκηνοθέτης.