Το ΕΠΙΤΟΠΟΥ ξεκίνησε το 2013 με πρωτοβουλία Ελλήνων και Γάλλων καλλιτεχνών με στόχο την δημιουργία μιας συλλογικής εικαστικής εμπειρίας σε συνεργασία με τους κατοίκους του νησιού στην ύπαιθρο. Μία πρόταση που εστιάζεται σε μία σειρά εφήμερων έργων μεγάλης κλίμακας, δημιουργημένων αποκλειστικά in-situ, και με υλικά του άμεσου περιβάλλοντος.

Τα έργα παραμένουν ενταγμένα στην φύση και ελεύθερα στη θέαση επί δύο μήνες κατά μήκος πεζοπορικής διαδρομής η οποία διασχίζει «τους μπαξέδες» των Λειβαδίων, κοντά στην Χώρα της Άνδρου. Μέσα σε λίγα χρόνια το ΕΠΙΤΟΠΟΥ εξελίχθηκε σε πειραματική πλατφόρμα συνεύρεσης καλλιτεχνών και κατοίκων στην φύση και εμπλουτίσθηκε με συναντήσεις, προβολές, ξεναγήσεις, και καλλιτεχνικά εργαστήρια. Σε μιά εποχή όπου νέες διαχωριστικές γραμμές, γεωγραφικές και νοηματικές ανεγείρονται, ο χώρος της Άνδρου δεν προσδιορίζεται μονοδιάστατα σε στενά γεωγραφικά και πολιτιστικά όρια, αλλά ως κομμάτι μιας ευρύτερης περιφέρειας της Μεσογείου και της Ευρώπης.

Έτσι για το 2017, καλούμε καλλιτέχνες με ευρύτερη βιωματική εμπειρία του τόπου, μία εμπειρία που εμπνέει, αντανακλάται η ακόμα αποτελεί το ίδιο το έργο τους. Καλλιτέχνες που ζούν και δουλεύουν μεταξύ δύο χωρών, μεταξύ δύο πολιτισμών, μεταξύ δύο γλωσσών. Το έργο τους θα διευρύνει, θα εμπλουτίσει μία συλλογική καλλιτεχνική εμπειρία που διαμορφώνεται στο πλαίσιο της πρότασης όπως και αυτή κάθε κατοίκου-επισκέπτη ως θεατή-αποδέκτη αλλά και συνεργού αυτής.

Το ΕΠΙΤΟΠΟΥ διαμορφώνεται σ΄ένα πεδίο αναζήτησης όπου η τέχνη επαναπροσδιορίζεται ως μία πρακτική και διανοητική διαδικασία προσιτή σε όλους και η φύση ως κοινό αγαθό. Μία σύγχρονή εικαστική πρακτική για ν’ αναδειχθεί ο εφήμερος χαρακτήρας των αγαθών, το εύθραυστο της ύλης και της φύσης.

 

Το ΕΠΙΤΟΠΟΥ17 περιλαμβάνει:

1-10 Ιουλίου: καλλιτεχνική φιλοξενία ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, Λειβάδια Άνδρου

5-12 Ιουλίου: Workshop για παιδιά ηλικίας 10-12 ετών, Λειβάδια Άνδρου και Χώρα.

5-6-7 Ιουλίου, 10:30-13:30: Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τους δημιουργούς κατά την διάρκεια στης υλοποίησης των έργων, Λειβάδια.

10-11-12 Ιουλίου, 19:00-21:00: Το εργαστήριο κορυφωνέται με μεγάλο εφήμερο συλλογικό έργο στην Πλατεία Αφανή Ναύτη, Χώρα.

6 Ιουλίου, 19:00-21:00: Workshop ήχου για όλους, διάρκειας 2 ωρών, υπεύθυνος workshop Tim Ward, Πλατεία Άγίου Γεωργίου, Χώρα.

11 Ιουλίου, 10:30-13:30 & 18:30-20:30: Workshop για ενήλικες διάρκειας μίας ημέρας, υπεύθυνη workshop Gabriela Albergaria, Λειβάδια

8 Ιουλίου – 28 Αυγούστου: ξεναγήσεις με παρουσίαση των έργων κατά μήκος της πεζοπορικής διαδρομής στα Λειβάδια, διάρκεια 1 ώρα.

*Όλες οι παραπάνω εκδηλώσεις και νέες που ανακοινώνονται εν καιρώ κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, γίνονται στην ύπαιθρο. ΕΠΙΤΟΠΟΥ 17.

Καλλιτέχνες:

Gabriela Albergaria ( Πορτογαλία & Άγγλία) Ελεάννα Μπαλέση (Ελλάδα) Χρήστος Κυριτόπουλος-Νίνας (Ελλάδα) Stéphanie Saadé (Λίβανος & Γαλλία) Marie-Line van Vuuren-Kercret (Γαλλία & Ολλανδία) Εφη Χαλυβοπούλου (Ελλάδα) & Tim Ward (Άγγλία & Ελλάδα) Ευγένιος Χασιώτης (Ελλάδα)

ΕΠΙΤΟΠΟΥ 17 – workshop

Νικόλας Καρναμπατίδης, Βασίλης Καβουρίδης

Με την υποστήριξη των: –Visual Arts Program, Frances Rich School of Fine and Performing Arts, Deree – The American College of Greece -Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Παν/μίου Δυτικής Μακεδονίας – Δήμος Άνδρου, Πολιτιστικός σύλλογος Λειβαδίων, Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου.