Το ΕΠΙΤΟΠΟΥ ξεκίνησε το 2013 στο νησί της Άνδρου με πρωτοβουλία ελλήνων και γάλλων καλλιτεχνών ως πειραματική πλατφόρμα συνεύρεσης, έχοντας ως κοινό παρονομαστή τη φύση. Σταδιακά εμπλουτίστηκε με συναντήσεις, προβολές, ξεναγήσεις και καλλιτεχνικά εργαστήρια, στοχεύοντας σε έναν ολοένα και πιο εξωστρεφή χαρακτήρα.

ΕΠΙΤΟΠΟΥ19

Διατηρώντας τη σημασία και την έννοια του τόπου, το ΕΠΙΤΟΠΟΥ19 προτείνει εναλλακτικούς χώρους εικαστικής παρέμβασης, όπου θα συνυπάρχουν το φυσικό αλλά και το βιομηχανικό περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο για την 5η έκδοση κλήθηκαν να συμμετάσχουν καλλιτέχνες οι οποίοι θα δημιουργήσουν μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των δύο αυτών ενοτήτων, πέρα από το τη λογική των προηγούμενων εκδόσεων που αφορούσαν στη σύζευξη της παρθένας φύσης και της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Η 5η έκδοση αποπειράται να θίξει ζητήματα της σύγχρονης καλλιτεχνικής πρακτικής στον δημόσιο χώρο· του καλλιτέχνη-δημιουργού από τη μια, ο οποίος χρησιμοποιεί το τοπίο ως επιφάνεια δημιουργίας και του θεατή από την άλλη, ως αποδέκτη ενός έργου το οποίο δεν εντάσσεται απαραίτητα σε ένα αισθητικά ιδεώδες τοπίο.

Τα έργα το 2019 βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή των Λειβαδιών και της Χώρας Άνδρου και θα παραμείνουν στον δημόσιο χώρο για δύο μήνες.


Πρόγραμμα Δράσεων

Τρίτη 2 Ιουλίου – 21:00

Συναντήσεις με το κοινό – Ποιητική βραδιά στην ύπαιθρο και βραδιά περφόρμανς.Απαγγελία και αυτοσχεδιασμός σε τρεις γλώσσες, ελληνικά, γαλλικά, και αγγλικά με τους: Mike Schertzer και Matthieu Gounelle.

Πληροφορίες: Διάρκεια: 1 ώρα, Λειβάδια

*

Πέμπτη 4 Ιουλίου – 21:00

Παρουσίαση με προβολή του αστροφυσικού ειδικού στους μετεωρίτες Matthieu Gounelle με τίτλο: «Μετεωρίτες, από τον μύθο στην επιστήμη».

Πληροφορίες:  Διάλεξη, Διάρκεια: 1 ώρα, Σινέ Αυλή, Χώρα Άνδρου

*

Εγκαίνια: Σάββατο 6 Ιουλίου – 19:30

Το βράδυ των εγκαινίων στην ύπαιθρο, ο καλλιτέχνης Tim Ward θα πραγματοποιήσει ηχητική performance με ήχους που έχει συλλέξει από το νησί της Άνδρου.

Πληροφορίες: Παρκάκι Λειβάδια

*

 Κυριακή 7 Ιουλίου

Το τελευταίο βράδυ της καλλιτεχνικής φιλοξενίας οι καλλιτέχνες καλούν σε δείπνο τους κατοίκους του νησιού στην ύπαιθρο. Η βραδιά περιλαμβάνει μουσικό πρόγραμμα in situ με τη μαέστρο του ΜΟΥΣΑ Αμαλία Τηνιακού.

Πληροφορίες: Διάρκεια: 1 ώρα, 21:00, Υπαίθριος χώρος στη γέφυρα των Λειβαδίων

Συντελεστές:

ΕΠΙΤΟΠΟΥ 19 – Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες: Χαρά Κεράστα (Ελλάδα), Ελένη Κορδαλή (Ελλάδα), Γρηγόρης Παπαγρηγορίου (Ελλάδα), Χρήστος Παπασωτηρίου (Ελλάδα), Alexandra Roussopoulos (Γαλλία), Mike Schertzer (Καναδάς & Γαλλία), Tim Ward (Αγγλία & Ελλάδα)

Ειδικές Συμμετοχές: Matthieu Gounelle, αστροφυσικός (Γαλλία), Roula Matar-Perret, αρχιτέκτων, ιστορικός τέχνης (Γαλλία), Έφη Χαλυβοπούλου, καλλιτέχνης-ακαδημαϊκός

Για την υλοποίηση του ΕΠΙΤΟΠΟΥ19 συνεργάζονται: CCH (Centre Culturel Hellénique) / IFA ( Institut Français d’Athènes ) / Deree – The American College of Greece, Πολιτιστικός Σύλλογος Λειβαδίων Άνδρου.