Ο πίνακας του Έντβαρτ Μουνκ «Η Κραυγή» φυσικά και δεν θα μπορούσε να αναλυθεί επιφανειακά. Φυσικά και κάθε εκατοστό του πίνακα θα έκρυβε νοήματα, σκέψεις, συναισθήματα, βιώματα του καλλιτέχνη.

Οι μελετητές λοιπόν, ανακάλυψαν στην αριστερή γωνία του πίνακα μια σημείωση, τόσο μικροσκοπική, ώστε να απορούν πως κατάφερε ανθρώπινο χέρι να τη γράψει. Αρχικά θεωρούσαν πως ήταν σημάδι μεταγενέστερου βανδαλισμού, αλλά μόλις αναθεώρησαν. Ο Μουνκ, είχε χαρακτηριστικά γράψει σε αυτή τη σημείωση, ” Μόνο ένας τρελός θα μπορούσε να το έχει ζωγραφίσει”.

Μάλιστα όπως αναφέρεται, την ανακάλυψη είχε κάνει χρόνια πρίν η Μάι Μπριτ Γκουλένγκ, η οποία ειδικεύεται στα έργα του Μουνκ, ωστόσο η ανακάλυψη της είχε καταφέρει να διχάσει τους ιστορικούς της τέχνης και τους μελετητές. Τώρα επιβεβαιώθηκε, με την βοήθεια των τεχνολογικών ανακαλύψεων, από το Εθνικό Μουσείο της Νορβηγίας καθώς σύσσωμοι οι μελετητές καταλήγουν στο ότι ο γραφικός χαρακτήρας του ζωγράφου ταυτίζεται με το “μαγικό και τρελό” χέρι που άφησε την σημείωση πάνω στον πίνακα.

Η σημείωση φυσικά, αν και θεωρείται ειρωνική σχετίζεται άμεσα με την ψυχοσύνθεση και τα βιώματα του καλλιτέχνη. Φαίνεται πως ο Μουνκ, καθώς είχε οικογενειακό ιστορικό στις ασθένειες, ένιωθε πως είχε στιγματιστεί από αυτό. Είχε αντικρίσει μάλιστα την μητέρα αλλά και την αδερφή του να πεθαίνουν από θανατηφόρες ασθένειες.

Διαβάστε επίσης:

Η Ιστορία πίσω από τον Πίνακα: Η Κραυγή του Έντβαρτ Μουνκ