Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει δύο απολαυστικά μουσικά παραμύθια με ήρωες ζώα και ανθρώπους, μια διασκεδαστική μύηση για παιδιά, νέους, αλλά και μεγάλους, στην ορχήστρα και τα όργανά της, έργα διαχρονικά συναρπαστικά για το ακροατήριό τους και σταθερά στο ρεπερτόριο όλων των μουσικών σκηνών του κόσμου:

Το Καρναβάλι των Ζώων, του Καμίγ Σεν Σανς και ο Πέτρος και ο Λύκος, του Σεργκέι Προκόφιεφ.

Έρχονται από διαφορετικές εποχές και συνθέτες, ρομαντικό το ένα, μοντερνιστικό το άλλο,  και παρουσιάζονται από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, και σολίστ τους πιανίστες Καλλιόπη Εμμανουήλ και Δημήτρη Σταματελάτο, για το νεανικό κοινό του Μεγάρου σε μια φρέσκια εκτέλεση, με μαέστρο τον Αλέξανδρο Διαμαντή και αφηγητή στην ιστορία του Πέτρου και του Λύκου, τον δημοφιλή ηθοποιό Γεράσιμο Γεννατά.

Οι συναυλίες εντάσσονται στην εκπαιδευτικού χαρακτήρα Σειρά «Κυριακή Πρωί στο Μέγαρο» που απευθύνεται κυρίως σε νέους ακροατές κι αφορά σε συναυλίες με δημοφιλή έργα.

Χορηγός του κύκλου «Κυριακή Πρωί στο Μέγαρο», ο όμιλος Eurobank, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, προσφέρει δωρεάν εισιτήρια για όλες τις παραστάσεις του κύκλου «Κυριακή Πρωί στο Μέγαρο», σε σχολεία της επαρχίας.

Το Καρναβάλι των Ζώων είναι μια χιουμοριστική μουσική σουίτα, που ο Σεν Σανς έγραψε το 1886, όταν οι μαθητές του, του ζήτησαν να συνθέσει κάτι ανάλαφρο και διασκεδαστικό. Ο Πέτρος και ο Λύκος είναι ένα συμφωνικό παραμύθι, σε κείμενο και μουσική του Προκόφιεφ, που ο συνθέτης έγραψε το 1936, αμέσως μετά την επιστροφή του στην Σοβιετική Ένωση, από την εξορία του στο Παρίσι.

Στο Καρναβάλι τα ζώα κάνουν πάρτι και οι καλεσμένοι καταφθάνουν, καθένας με την πόζα του, που δηλώνεται με τη μουσική: ένα λιοντάρι με βασιλικό εμβατήριο, δύο μουλάρια που χλιμιντρίζουν, ένας χορευταράς ελέφαντας, δύο καγκουρό που χοροπηδάνε, ένας γάιδαρος που μουγκανίζει, ένας κύκνος που γλιστράει κομψά στα ήσυχα νερά της λίμνης. Μια χαρμόσυνη κιβωτός με κάθε κάτοικο του δάσους και της ζούγκλας, ένας μουσικός χάρτης της πανίδας της γης.

Ο Σεν Σανς παρουσίασε το έργο σε στενό κύκλο ακροατών σε δύο ιδιωτικές παραστάσεις και δεν θέλησε να το παρουσιάσει σε δημόσια συναυλία όσο ζούσε. Με όρο στη διαθήκη του απαγόρευσε να εκδοθεί το έργο πριν πεθάνει, γιατί φοβόταν ότι αυτή η σύνθεση «για πλάκα» θα αδικούσε το πορτρέτο του, του σοβαρού συνθέτη. Το έργο εκδόθηκε αφού πέθανε, το 1921, είχε την πρώτη του δημόσια εκτέλεση το 1922 και η ειρωνεία της τύχης το έκανε από τα πιο δημοφιλή και πιο αναγνωρίσιμα κομμάτια του Γάλλου ρομαντικού συνθέτη.

Λίγους μήνες μετά την επιστροφή του Προκόφιεφ στη Μόσχα το 1936, στα 45 του χρόνια, το Κεντρικό Παιδικό Θέατρο της Μόσχας του ζήτησε να γράψει μια συμφωνία για παιδιά, «για να καλλιεργηθεί το μουσικό κριτήριο και η αισθητική των παιδιών από την πρώτη τάξη του Δημοτικού σχολείου». Ο Προκόφιεφ ενθουσιάστηκε, επιστράτευσε τις αναμνήσεις από τα παιδικά του χρόνια στην ύπαιθρο της Ουκρανίας και έγραψε τον Πέτρο και τον Λύκο, ένα συμφωνικό παραμύθι για αφηγητή και ορχήστρα, μια μύηση των παιδιών στην ορχήστρα και τα όργανά της, με ηθικό δίδαγμα: Δεν μπορείς να γίνεις ήρωας αν δεν διακινδυνεύσεις.

Ο Πέτρος , ένας νεαρός Πιονιέρος, ζει με τον παππού του σε ένα αγροτόσπιτο σε ένα λιβάδι στην άκρη του δάσους. Βγαίνει μια μέρα από το σπίτι, αφήνει την πόρτα του κήπου ανοιχτή, η πάπια δραπετεύει για την κοντινή μικρή λίμνη, ο παππούς μαλώνει τον  Πέτρο που ξεχάστηκε και άφησε την πόρτα ανοιχτή, του λέει ότι θα μπορούσε να έχει εμφανιστεί ο λύκος από το δάσος, ο Πέτρος δεν τρομάζει και όταν ο λύκος εμφανίζεται καταφέρνει να τον παγιδεύσει και με τη βοήθεια των κυνηγών που τον αναζητούσαν και να τον μεταφέρει στον ζωολογικό κήπο, μια μέρα γιορτής και παρελάσεων. Η πρεμιέρα του έργου προγραμματίστηκε για την εργατική Πρωτομαγιά.

Ο Πέτρος και ο Λύκος έγινε μεγάλη επιτυχία, αγαπήθηκε από τα παιδιά σε όλο τον κόσμο,  η τεχνική της σύνθεσης είναι εντυπωσιακή και η μουσική εξαιρετική.  Στις αμέτρητες παρουσιάσεις και ηχογραφήσεις του έχουν συμμετάσχει μεγάλες ορχήστρες και μαέστροι και διάσημοι αφηγητές: Μπόρις Καρλόφ, σερ Ραλφ Ρίτσαρσον, σερ Τζον Γκίλγουντ, σερ Άλεκ Γκίνες, Πήτερ Ουστίνοφ, Κρίστοφερ Λη, Σον Κόνερι, Ντέιβιντ Μπάουι, Στινγκ, Μπεν Κίγκσλεϊ, Μία Φάροου, Σάρον Στόουν, Ζεράρ Φιλίπ, Ζακ Μπρελ κ.α.

“Θα σας πω μια ιστορία …. Μια μουσική ιστορία”  ….και η φωνή του μεγάλου Δημήτρη Χορν γέμισε τις καρδιές και συνεπήρε τους πιτσιρικάδες που ήταν εκεί για να ακούσουν την ιστορία του ‘Πέτρου και του Λύκου’ “… Σκοπός, παιδιά, είναι να ακούσετε τον ήχο που βγάζουν ορισμένα μουσικά όργανα. Στην ιστορία, κάθε χαρακτήρας ερμηνεύεται και από διαφορετικό όργανο. Το φλάουτο κάνει το πουλί… Το όμποε την πάπια… Το κλαρινέτο κάνει την γάτα… Το φαγκότο τον αυστηρό παππού του Πέτρου… Τρία κόρνα παίζουν τον γκρίζο λύκο… Τα έγχορδα, όλα μαζί, τον Πέτρο τον σπουδαίο… Τους κυνηγούς τα ξύλινα πνευστά … Τύμπανα και γκρανκάσα βροντούν σαν τις τουφεκιές των κυνηγών”. Και η ιστορία μας αρχίζει…’ . Ήταν το 1993 στο Μέγαρο Μουσικής….

Το κομμάτι του Κύκνου από το Καρναβάλι των Ζώων, μια εξαιρετική ρομαντική μελωδία για τσέλο, έκανε μια ανεξάρτητη, δημοφιλή διαδρομή και το κοινό που το αγάπησε δεν ήξερε πάντα ότι ήταν τμήμα μιας μεγάλης σύνθεσης. Έχει ηχογραφηθεί σε δεκάδες εκτελέσεις ενώ το 1905, ο Μιχαήλ Φοκίν το χορογράφησε για πρώτη φορά και για τη μεγάλη μπαλαρίνα Πάβλοβα, με τον τίτλο «Ο Θάνατος του Κύκνου». Η μυθική μπαλαρίνα το χόρεψε 4000 φορές και από τότε αναμετρήθηκαν μαζί του όλες οι κορυφαίες χορεύτριες, όλων των εποχών.

Και τα δύο έργα έχουν γίνει ταινίες κινουμένων σχεδίων από την Γουόλτ Ντίσνεϊ,  τηλεοπτικές ταινίες κινουμένων σχεδίων και  ο χρόνος δεν μείωσε καθόλου την απήχησή τους στα παιδιά και τους νέους και η αντοχή τους αποδεικνύει την ιδιοφυία τους.

Οι συναυλίες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.