Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Καταλανούς συγγραφείς ο Γκιλιέμ Κλούα γράφει, με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση της 12ης Ιουνίου του 2016 στο gay bar του Ορλάντο, ένα βαθιά ανθρώπινο έργο, ύμνο στην αγάπη και τη ζωή.

Μακρύ το ταξίδι της προσπάθειας να γνωρίσουμε τους άλλους, πολύ δύσκολο να βρούμε τρόπους για να βγούμε έξω από τον αμετακίνητο εαυτό μας και να αποδεχτούμε άλλες ιδέες άλλους τρόπους, ανθρώπους, αλλά είναι ο μόνος δρόμος να γνωρίσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, να πάψουμε να παραδέρνουμε στο προσωπικό μας αδιέξοδο. Στην πραγματικότητα τίποτα δεν χωρίζει τους ανθρώπους. Έχουμε χρέος να αλλάξουμε, να προχωρήσουμε φτιάχνοντας έναν άλλο κόσμο ζωντανό όπου όλοι θα είναι αυτό που είναι, θα ζουν ελεύθεροι, ευτυχισμένοι, ολοκληρωμένοι χωρίς ιδεοληψίες, όρια, σύνορα. Μια πατρίδα για όλους.

Απόσπασμα από το Χελιδόνι (μεταφρ. Μαρία Χατζηεμμανουήλ)

ΑΜΕΛΙΑ
…εγώ έχω εδώ μέσα όλη τη ζωή του για να τον θυμάμαι.

ΡΑΜΟΝ
Και ποιον θυμάστε;

ΑΜΕΛΙΑ
Τι λες;

ΡΑΜΟΝ
Αυτός που θυμάστε δεν είναι ο Ντανι. Τουλάχιστον όχι ο αληθινός. Τι να τις κάνετε όλες αυτές τις φωτογραφίες αφού δεν ξέρετε ποιος είναι σε αυτές;

ΑΜΕΛΙΑ
Αυτό δεν σου το επιτρέπω

ΡΑΜΟΝ
Εδώ δεν ξέρατε πως ήταν γκέι ως την ημέρα που τον σκότωσαν

ΑΜΕΛΙΑ
Δεν ήταν ανάγκη να το ξέρω αυτό για να τον αγαπάω.

ΡΑΜΟΝ
Εσείς όχι, εκείνος όμως ναι. Τριάντα δυο χρόνια σώπαινε. Τριάντα δυο χρόνια υποκρινόταν πως ήταν κάποιος που δεν ήταν. Και γιατί; Για να κάνει εσάς ευτυχισμένη…

Φωτογραφία: © Μαριλένα Σταφυλίδου

Info:

Η Ελένη Γκασούκα είναι σκηνοθέτης, χορογράφος και συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από την Ανώτερη Σχολή Επαγγελματική Σχολή Χορού της Ραλλούς Μάνου. Συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι και χόρεψε στο Grand Theatre de Rennes. Συνεργάστηκε με το Αέναον Χοροθέατρο του Daniel Lommel και ταυτόχρονα χορογράφησε πολλές θεατρικές παραγωγές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Συνεργάστηκε ως performer με το Μικρό Χορευτικό Θέατρο της Λίας Μελετοπούλου. Πήρε μέρος στην παράσταση του Bob Willson Προμηθέας στην πολιτιστική Ολυμπιάδα και ήταν η χορογράφος της τελετής λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Δημιουργός της μουσικοθεατρικής ομάδας Ήρωες, από το 2005 γράφει και σκηνοθετεί στο θέατρο. Το 2014 κατέκτησε το “Βραβείο Κοινού Νεοελληνικού Έργου 2014” για το έργο της “Εγώ η Γωγώ”.


Διαβάστε επίσης:

Το Χελιδόνι, του Guillem Clua στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια | Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00, έως 27 Μαρτίου 2018