Στις νέες γλυπτικές της εγκαταστάσεις, η Ελεάννα Μπαλέση χρησιμοποιεί ως δομικά στοιχεία, σπασμένους και λιωμένους οπτικούς δίσκους (cd και dvd). Η καλλιτέχνιδα επεμβαίνει στα υλικά της, αντίθετα με τη συνήθη χρήση τους, μετατρέποντας τα θραύσματα των παραδοσιακών αυτών μέσων καταγραφής ψηφιακών δεδομένων, σε οργανικές φόρμες.

Ο χώρος του CLOSING SOON κατοικείται από στοιχεία της φύσης και παράδοξα ζώα, συνθέτοντας ένα τοπίο ονειρικό ή εφιαλτικό. Μέσα από την προσεκτική καταστροφή του υλικού της, η Ελεάννα Μπαλέση συνεχίζει την έρευνά της πάνω στις αφηγηματικές δυνατότητες της φθοράς και της αλλοίωσης.

Ο τίτλος Chapped Lips υπονοεί τη βιωματική αυτή διαδικασία, κατά την οποία το υλικό και το σώμα της δημιουργού, υποβάλλονται σε συνθήκες ακραίας θερμότητας και αφυδάτωσης.

Η έκθεση είναι ένας αναστοχασμός πάνω στη μνήμη, την καταγραφή και την αναπαραγωγή της. Τα έργα προσφέρουν μία κριτική των ανθρώπινων αναμνήσεων, του χρόνου και της φθοράς, αντιπαραβάλλοντας τα με την υλικότητα των αντικειμένων.

Ελεάννα Μπαλέση

Η Ελεάννα Μπαλέση (1993, Αθήνα) ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών (ΜΕΤ) της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Είναι συνιδρύτρια και συνεπιμελήτρια του artist-run space Backspace, στην Αθήνα. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως: What is Real?, The Real House, Νέα Υόρκη (2021), Art Athina: CHEAPART, Ζάππειο Μέγαρο, Αθήνα (2019), ΗΛΕΚΤΡΙΣ | How to think like a mountain, Σαμοθράκη (2019), Open Studio (Documenta 14 – Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα), Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Αθήνα (2017), Artists in Athens-City of Crisis, Ίδρυμα Rosa Luxemburg, Βερολίνο (2017), Artists in Athens-City of Crisis, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Αθήνα (2017), Powerfool, Flat 1 (Offspaces International Research Program), Βιέννη (2016), Ενεργοί Χώροι (Inspire Festival), Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη (2014).

Το CLOSING SOON είναι ένας εκθεσιακός χώρος σύγχρονης τέχνης αφιερωμένος στην ελάχιστη παραγωγή. Οι εκθέσεις που φιλοξενεί επιχειρούν να αναδείξουν την ποιητική δυναμική της αφαίρεσης, της μετατροπής και της μετατόπισης, ενθαρρύνοντας προτάσεις στις οποίες το ενδιαφέρον εστιάζεται στη χειρονομία και όχι στο αντικείμενο. Το CLOSING SOON είναι ανοιχτό σε προσεγγίσεις που αντιμετωπίζουν τον εκθεσιακό χώρο ως πεδίο πειραματισμού και τα έργα ως σημειώσεις μίας ευρύτερης έρευνας. Την ομάδα του CLOSING SOON απαρτίζουν η Δέσποινα Κρέη, η Μαριάννα Στεφανίτση και ο Ορέστης Μαυρουδής.